Geokätköily

Geokätköily (englanniksi geocaching) on hauska ja seikkailullinen koko perheen ulkoiluharrastus. Tapoja harrastaa on yhtä paljon kuin harrastajia ja jokainen löytää lajista itselleen mielenkiintoisia puolia. Geokätköily sopii niin luonnossa liikkujalle, elämyksiä etsivälle, historiasta kiinnostuneelle, veneilijälle, kiipeilijälle, älyllisiä haasteita hakevalle, tekniikasta kiinnostuneelle kuin kuntoilijallekin. Geokätköilyssä pääset halutessasi haastamaan itsesi suorituksilla, joita et koskaan kuvitellut tekeväsi. Geokätköilyä voi harrastaa omaan tahtiinsa, eikä kyse ole kilpailusta, vaikka kilpailullisimmat harrastajat tykkäävätkin vertailla tilastojaan.

Geokätköjä on ympäri maailmaa jo miljoonia! Geokätköilyä voi harrastaa niin kotiseudulla kuin matkaillessakin. Osa geokätköistä on kaupunkien nähtävyyksien lähellä ja osa tiettömien taipaleiden päässä. Geokätköilyyn ei tarvitse autoa. Lähimmille kätköille pääset todennäköisesti kävellen ja moni etsii geokätköjä pyöräillen ja julkisilla liikkuen.

Alkuun pääset helposti. Jos puhelimessasi on GPS-paikannus, voit etsiä kätköjä sovelluksen avulla. Vaihtoehtoisesti voit etsiä geokätköjä erillisellä GPS-laitteella.

Geokätköjen koordinaatit listataan kansainvälisellä Geocaching.com -sivustolla.

Geokätköilyoppaan sisältö

13 kommenttia artikkelille “Geokätköily”

 1. Veronika Laczkó

  Piiloittaisin geokätkön, mutta kun yritän registeröidä geokätkön sivulla, en saa koordinaatit oikein. Millä koordinaatistolla sitä pitä ilmoittaa?

  Vastaa
  • Geokätköt.fi

   Geokätköilyssä käytetään WGS84-koordinaattijärjestelmää ja koordinaattien esitysmuotona on yleensä asteet, minuutit ja minuutin desimaalit. Eli esimerkiksi Kivijärven kirkon koordinaatit ovat N 63° 07.264′ E 025° 04.280′

   Vastaa
 2. (En kerro nimeäni)

  Ihan vaan mieiskelin tässä.. Saisikohan piilottaa sellaisia geokätkojä jossa on rasia jossa on joku pieni tavara? Esim joku hieno kynä tai jotain ja sen kynän saa geokätkön löytäjä pitää, mutta tämän löytäjän pitää laittaa rasiaan uusi tavara, jonka löytäjä sitten laittaa uuden tai jotain tälläistä.

  Ihan vaan mietin piilottaa tälläsiä geokätköjä ja ajattelin onko se sallittua.

  Vastaa
  • Geokätköt.fi

   Hei Jenna! Geokätköjen piilottaminen on periaatteessa helppoa. Viet kätkön hienoon paikkaan piiloon, mittaat koordinaatit, teet kätkökuvauksen ja lähetät kätkön tarkastettavaksi. Olemme keränneet ohjeita sivulle: https://geokätköt.fi/opas/geokatkojen-piilottaminen/ Ensin on hyvä etsiä muiden tekemiä geokätköjä, jotta tiedät mikä toimii ja mikä ei. Muiden kätköjä hakemalla opit myös arvioimaan vaikeus- ja maastoluokitukset oikein.

   Vastaa
 3. Henna Ala-Risku

  Kysyisin,voiko saman perheen toinen (puoliso) jäsen saada samalla tunnuksella, omalla puh., ilmoitella
  kätköjä?

  Vastaa
  • Geokätköt.fi

   Hei,
   Sama tunnus toimii useammassakin laitteessa ja kätkökirjauksia voi tehdä sovellusten tai nettisivun kautta. Perheenjäsenet voivat siis sujuvasti käyttää samaa tunnusta. Jos vierailee usein eri kätköillä niin, ettei koko perhe ole mukana, niin on parempi tehdä kaikille omat tunnukset, jotta näkee kuka on etsinyt minkäkin geokätkön.

   Vastaa
 4. Mikko

  Ei ollut kummoinen opas. Mitä niille kätköille esimerkiksi tehdään sen jälkeen kun ne on löydetty?

  Vastaa
 5. LinneaKooN

  Näkyy Lahdessa olevan GSAK-koulutus. Mitä ja millaisesta koulutuksesta on kyse? Lyhennystä ei ole sanastossa. Kiitos.

  Vastaa

Kirjoita kommentti

 • (will not be published)