Geokätkön julkaiseminen

Kun geokätkösi on piilotettu, on sille täytettävä kätkökuvaus. Kätkökuvausta ei tarvitse tehdä kerralla valmiiksi vaan voit muokata sitä vielä myöhemmin ennen sen lähettämistä julkaistavaksi.

Kätkösi tarkastetaan kätkökuvauksen perusteella ja se antaa kätköäsi etsiville geokätköilijöille tietoja kätköstä joten sen tekstiä kannattaa hieman pohtia ja täyttää kaikki tiedot huolellisesti. Lue vielä ennen kuvauksen kirjoittamista sitä koskevat geokätköilyn säännöt läpi.

 1. Mene Geocaching.com -sivulle ja kirjaudu sisään.
 2. Valitse yläreunan valikosta Play -> Hide and Seek a Cache.
 3. Klikkaa Hide a cache… kohdasta online form -linkkiä.
 4. Valitse kätkölle nimi ja kirjoita se Cache name -kenttään.
 5. Valitse Date placed -kenttään päivämäärä jolloin olet vienyt kätkön piiloon
 6. Valitse Cache type -kohtaan kätkösi tyyppi.
 7. Hyväksy Geocaching.com:n käyttöehdot laittamalla ruksi kohtaan I have read and agree to the Terms of Use Agreement.
 8. Vakuuta lukeneesi ja ymmärtäneesi piilottamista koskevat ohjesäännöt laittamalla ruksi kohtaan I have read and understand the Cache Listing Requirements and Guidelines.
 9. Klikkaa Continue-nappia.
 10. Kirjoita GPS:llä mittaamasi koordinaatit -kenttään esimerkiksi muodossa N 61° 36.279 E 27° 19.244.
 11. Klikkaa Confirm coordinates on map ja varmista kartalta että koordinaatit osoittavat oikeaan paikkaan.
 12. Valitse Location-kohdasta maaksi Finland (tai Alands Islands, jos kätkösi on Ahvenanmaan maakunnassa).
 13. Klikkaa Continue-nappia
 14. Lisää kätkölle tarpeelliset reittipisteet (esimerkiksi parkkipaikka).
  1. Valitse reittipisteen tyyppi Type-kohdasta.
  2. Valitse Visibility-kohdasta näkyykö reittipiste koordinaatteineen kaikille, koordinaatit piilotettuna kaikille tai vain sinulle.
  3. Kirjoita Prefix-kohtaan kaksi kirjainta joiden avulla luodaan reittipisteen yksilöllinen koodi.
  4. Kirjoita Name-kohtaan reittipisteen nimi.
  5. Kirjoita Description-kohtaan reittipisteen lisätiedot.
  6. Klikkaa sinistä levykkeen kuvaa tallentaaksesi reittipisteen.
 15. Klikkaa Continue-nappia.
 16. Kirjoita lyhyt yhteenveto kätköstäsi Cache summary -kohtaan. Tässä on hyvä kertoa lyhyesti mikä kätkön ideana on ja mitä haluat esitellä.
 17. Kirjota pidemmät tarinat paikan historiasta ja taustoista Cache description -kohtaan.
 18. Jos haluat liittää kätköön vinkin, valitse Yes kohdasta Include a hint? ja kirjoita vinkkisi kenttään.
 19. Halutessasi voit laittaa kätkösivun taustakuvaksi jonkun kuvan lisäämällä sen osoitteen Would you like to add a background image URL? -kohtaan.
 20. Voit lisätä kätkösivulle linkin lisäämällä osoitteen You can choose to add a related web page to further enhance the geocaching experience. -kohtaan. Huomaa että linkki ei saa olla kaupallinen ja sen täytyy liittyä kätköpaikkaan.
 21. Halutessasi voit rajata kätkösi näkymään vain Premium jäsenille (ei suositeltavaa) valitsemalla -kohdasta Premium and Charter Members only. Oletusvalinnalla All members of Geocaching.com kätkö näkyy kaikille sivuille rekisteröityneille.
 22. Klikkaa Continue-nappia.
 23. Valitse kätköpurkin koko liukuvalitsimella kohdassa What size is your geocache container?.
 24. Valitse kätkön vaikeusaste kohdassa Overall Difficulty
 25. Valitse kätkön maastoluokitus kohdassa Overall Terrain. Jos valitset maastoluokitukseksi yksi, niin sinun täytyy vielä vakuuttaa että kätköpaikalle pääsee pyörätuolilla laittamalla ruksi kohtaan This geocache is wheelchair accessible. Jos kätkölle ei pääse pyörätuolilla, valitse maastoluokitukseksi vähintään 1,5.
 26. Valitse kätköpaikkaan sopivat attribuutit Choose Attributes -kohdassa. Valinta tapahtuu attribuuttia klikkaamalla. Klikkaamalla uudestaan attribuuttiin tulee punainen ruksi päälle joka kääntää sen merkityksen päinvastaiseksi.
 27. Klikkaa Continue-nappia
 28. Kätkösi on nyt melkein valmis. Dear Reviewer -kohtaan voit kirjoittaa viestin kätkön tarkastajalle. Tässä kannattaa kertoa miten kätkö on piilotettu ja kertoa kätkölle kysytyistä luvista yms. Teksti ei tule muiden kätköilijöiden näkyviin.
 29. Klikkaa Preview-nappia.
 30. Näet kätkösivun nyt sellaisena kuin se tulee muille näkymään. Tarkasta että kaikki tiedot ovat oikein. Koordinaatit on hyvä tarkastaa Karttapaikka.fi topographic map -linkistä katsomalla että paikka näyttää kartalla oikealta. Tarvittaessa pääset korjaamaan kätkön tietoja Navigation-paneelin Edit Listing -linkistä.
 31. Kun olet tyytyväinen kätkösivuun ja olet vienyt kätkön paikalleen laita ruksi ruutuun Yes, the cache is in place and ready to be found ja klikkaa Submit for review lähettääksesi sen tarkastusjonoon.
 32. Kätkötarkastajat käyvät kätkösi läpi viikon sisällä. Jos kätköstä kaivataan lisätietoja tai siinä on jokin ongelma, niin kätkötarkastaja ottaa sinuun yhteyttä kirjoittamalla Reviewer Note viestin kätkösivulle. Saat tästä ilmoituksen sähköpostiin.

Kätkösi julkaistaan kun tarkastaja on todennut sen sääntöjen mukaiseksi ja pian kätkösi näkyy kaikille kätköilijöille ja ensimmäiset hakijatkin ovat siellä todennäköisesti pian! Sähköpostiisi tulee ilmoitus kun kätkö on julkaistu.

8 kommenttia artikkelille “Geokätkön julkaiseminen”

 1. Jaana70

  Heippa. Yritän luoda geokätköä, niin se jää junnaamaan tuohon koko ja luokitukset kohtaan, ei mee siitä eteenpäin … mikähän siinä nyt on pielessä??

  Vastaa
 2. Kapo

  En voi julkaista kätköäni, kun painan preview nappia kätkö ei lähety tarkastajalle. Voiko joku auttaa?

  Vastaa
  • Ahmad suhail

   Voit lisätä kätkösivulle linkin lisäämällä osoitteen You can choose to add a related web page to further enhance the geocaching experience. -kohtaan. Huomaa että linkki ei saa olla kaupallinen ja sen täytyy liittyä kätköpaikkaan

   Vastaa
  • Geokätköt.fi

   Hei,
   Geocaching.com:n rajapinnoissa ei syystä tai toisesta ole ainakaan vielä tukea uusien kätköjen tekemiselle, joten niitä voi luoda ainoastaan Geocaching.com-sivuston kautta.

   Vastaa
  • Ahmad suhail

   Kätkösi julkaistaan kun tarkastaja on todennut sen sääntöjen mukaiseksi ja pian kätkösi näkyy kaikille kätköilijöille ja ensimmäiset hakijatkin ovat siellä todennäköisesti pian! Sähköpostiisi tulee ilmoitus kun kätkö on julkaistu.

   Vastaa

Kirjoita kommentti

 • (will not be published)