Käärmeet

Ei ole harvinaista, että geokätköilijä törmää kätköä etsiessään kalliolla lekottelevaan käärmeeseen. Monia kätköjä on piilotettu kivikkoisiin paikkoihin, joissa myös käärmeet viihtyvät. Kättään ei kannata huolettomasti työntää joka kivenkoloon kätköä etsiessä.

Kyy on ainoa Suomessa esiintyvä myrkkykäärme. Kyykäärmeitä esiintyy koko Suomessa Lapin pohjoisosia lukuunottamatta. Vuosittain kyy puree noin sataa suomalaista. Kyy voi olla väriltään musta, harmaa tai ruskea. Sen tunnistaa parhaiten selän sahalaitakuviosta.

Paras tapa suojautua kyyn puremalta on antaa sen varautua tuloosi. Kyy mieluummin pakenee kuin puree. Kyy ei kuule juurikaan ääniä, mutta se havaitsee maan tärähdykset jo kaukaa. Kävellessä kannattaa tömistellä jalkoja maata vasten. Pitkävartiset saappaat suojaavat kyyn puremilta kävellessä.

Kyypakkaus ei ole riittävä hoito

Kyykäärmeen purema vaatii aina lääkärin hoitoa. Kyypakkaus ei nimestään huolimatta ole tehokas hoito kyynpuremiin, vaan se pikemminkin vain lievittää oireita. Kyyn uhrin tulisi liikkua mahdollisimman vähän. Purtu raaja kannattaa lastoittaa ja soittaa välittömästi yleiseen hätänumeroon, 112:een.

Pienillä lapsilla jo pelkkä epäily kyynpuremasta on riittävä syy hakeutua lääkäriin.

Kirjoita kommentti

  • (will not be published)