Aloittelevan geokätköilijän ei todennäköisesti tarvitse etsiä kovin montaa geokätköä ennen törmäämistään pieneen muoviseen putkiloon, jonka korkkina on juomapullon kierrekorkki. Kyse on PET-putkilosta, josta on tullut todella suosittu kätköpurkki ja PET-putkilot ovat olleet vuodesta toiseen Geokätköt.fi-kaupan myydyimpiä tuotteita. Mutta mitä putkilot oikeastaan ovat ja mistä ne tulevat?

Kätköinä käytettävät PET-putkilot ovat alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan muovisten juomapullojen aihioita. PET on lyhenne polyetyleenitereftalaatti ja sen on pakkausteollisuudessa laajasti käytetty muovityyppi. Virvoitusjuomia ja vesiä pakkaavilla tehtailla aihiot lämmitetään tehokkailla lämpölampuilla nopeasti 75°C – 130°C lämpötilaan jonka jälkeen aihio puhalletaan paineilmalla lopulliseen muotoonsa muotin sisällä. Pulloja on eri muotoisia, kokoisia ja värisiä. Geokätköilykäytössä suosituimpia ovat vihreät ja mustat PET-putkilot, jotka olisivat virvoitusjuomapulloina saattaneet päätyä esimerkiksi sitruunalimonadin tai energiajuoman pulloiksi.

PET-putkilo on kätköpurkkina todella kestävä. Juomapullot on suunniteltu pitämään nesteet sisällään ja ihan yhtä hyvin ne toimivat myös kosteuden pitämisessä purkin ulkopuolella.

PET-putkiloiden pitkä ja kapea muoto ei ensinäkemältä välttämättä tunnu kätevältä kätköilykäyttöön rullatun lokipaperin painuessa purkin pohjalla. PET-purkkeihin on kuitenkin keksitty tehdä varta vasten näihin suunniteltuja kapeita lokivihkoja. Tälläisen pienen lokikirjan rinnalle purkkiin mahtuu hyvin lyhyt lyijykynä. Turhaa tilaa purkissa ei ole ja se on hyvä. Mitä vähemmän ilmaa kätköpurkissa on, sitä vähemmän ilman mukana sinne pääsee kosteutta kun purkkia availlaan. Kääntöpuolena PET-purkkiin ei mahdu kaikkein pienimpiä geokolikkoja lukuunottamatta muita matkalaisia, kuten Travel Bugeja tai suurempia geokolikoita.

Tavallinen kapea PET-putkilo on geokätköilykäytössä kokoluokitukseltaan mikro, eli kaikkein pienin purkkityyppi. Tämä kuvastaakin hyvin sitä, ettei purkkiin esimerkiksi matkalaisia juuri mahdu. Kaikkein pienimpiin ns. nano-purkkeihin verrattuna PET-putkilot ovat kuitenkin käteviä käsitellä vaikkapa hanskat kädessä talvella.

PET-putkilolle on helppo keksiä sopivia piilopaikkoja erilaisissa ympäristöissä. Urbaanissa kaupunkiympäristössä PET-putkilo sujahtaa huomaamattomasti geokätköksi moneen koloon. Askartelemalla putkilon kylkeen magneettikiinnityksen laajenee sopivien piilopaikkojen määrä entisestään. Magneetin voi kiinnittää kätkön kylkeen esimerkiksi vahvalla ilmastointiteipillä.

Suosituimpia PET-putkilot ovat metsämaastossa, sillä kapea kätkö on helppo ripustaa rautalangalla, nippusiteellä tai narulla puun oksille. Mustan tai vihreän PET-putkilon erottaminen tuuhean kuusen oksilta voi olla yllättävän kovakin haaste, jos geokätkö ei heti osu silmiin. Yleensä PET-purkit eivät tarvitse erityistä naamiointia, mutta halutessaan niitä voi tuunata esimerkiksi muovimaaleilla maalaamalla tai päällystämällä mattapintaisella naamiointiteipillä.

Edullisuutensa ja kestävyytensä takia PET-putkilot ovat erityisen suosittuja power traileilla, joissa kätkön tekijä on piilottanut saman reitin varrelle kymmeniä tai jopa satoja geokätköjä. Samalla tavalla toteutettujen geokätköjen huoltaminen on monimutkaisempia toteutuksia helpompaa.

Suomen luonnossa PET-putkilon pahin uhka on orava, tuo metsiemme pörröhäntäinen puurotta. Itse PET-putkiloa on todella vaikea saada hajalle, mutta orava iskeekin usein armotta kätköpurkin heikoimpaan osaan, eli korkkiin. Ei ole yksi tai kaksi kertaa kun kätköillessä tulee vastaan oravan tuhoama PET-purkin korkki, jossa näkyy selvät hampaanjäljet. Oravat eivät syö korkkeja, eivätkä tuhoa niitä kokonaan, mutta jostain eläimet usein haluavat kurkata sisälle PET-purkkiin ruokaa etsiessään. Ikävänä puolena oravan rei’ittämä korkki päästää kosteuden sisälle purkkiin, mutta onneksi tilanne on helposti korjattavissa vaihtamalla korkki uuteen.

Oravia ei kuitenkaan kannata pelätä PET-purkkia piilottaessa. Useimmat PET-purkit saavat olla piilossaan täysin turvassa oravien tuhotöiltä. Jos kätkösi kokee toistuvasti vahinkoja, kannattaa harkita kätköpaikan pientä siirtoa kauemmas pois oravan reviiriltä.

Geokätköilyn alkuvuosina filmipurkit olivat todella suosittuja toteutuksia mikrokätköiksi, mutta ne ovat enimmäkseen jääneet historiaan kameroiden digitalisoituessa ja filmipurkkien saatavuuden heikentyessä. Tilalle mikrokätköjen luottopurkiksi on tullut PET-putkilo, joka onkin monessa suhteessa filmipurkkia kätevämpi.

Oletko sinä piilottanut PET-purkista tehtyä geokätköä? Jaa parhaat PET-purkkien tuunausvinkkisi kommenteissa!