Historia

Yhdysvallat ilmoitti poistavansa Selective Availability -häirinnän GPS-järjestelmästä 1. toukokuuta vuonna 2000. Ilmoitus tuli monille iloisena yllätyksenä ja jo seuraavana päivänä kaikki maailman GPS-vastaanottimet toimivat tarkkuudella, joka oli aiemmin ainoastaan Yhdysvaltain puolustusvoimien käytettävissä.

Pari päivää myöhemmin, 3. toukokuuta tietotekniikkakonsultti Dave Ulmer päätti testata tarkentunutta satelliittipaikannusta piilottamalla kätkön metsään Portlandin lähelle Oregonin osavaltiossa. Dave laittoi kätköön lokikirjan, säännöt ja vaihtotavaroita. Sääntönä oli että “ota jotain, jätä jotain ja kirjaa se lokikirjaan”. Kätköpurkkina oli suuri viiden gallonan (noin 19 litraa) musta ämpäri ja vaihtotavaroina oli mm. kirjoja, videoita, kartta, kasettinauhuri ja paputölkki. Dave ilmoitti kätkön koordinaatit sci.geo.satellite-nav -uutisryhmässä.

Jo vuorokauden kuluessa kätkön oli löytänyt pari eri ihmistä jotka kertoivat kokemuksistaan uutisryhmässä. Pian kätköjä alkoi ilmestyä muihinkin osavaltioihin ja muihin maihin – jopa Uuteen Seelantiin ja Australiaan. Ensimmäinen löytäjä, Mike Teague, alkoi kerätä kätköjen sijaintitietoja uutisryhmästä internetsivulle. Aluksi harrastusta kutsuttiin nimellä The Global Positioning Stash Hunt (GPSH), mutta pian keksittiin ytimekkäämpi nimi Geocaching, eli geokätköily.

Web-kehittäjä Jeremy Irish löysi Mike Teaguen sivut etsiessään tietoja satelliittipaikannuksesta ja innostui harrastuksesta. Hän osti heti GPS-vastaanottimen ja oli pian löytänyt ensimmäisen kätkönsä. Jeremy päätti käyttää taitojaan paremman tietokantapohjaisen geokätköilysivun suunnitteluun. Yhteistyössä Miken kanssa Jeremy julkaisi 30.9.2000 Geocaching.com-sivuston, jossa oli mm. hyödyllisiä hakutoimintoja geokätköilijöille.

Geokätköily rantautuu Eurooppaan

Kesäkuun 3. päivänä vuonna 2000 – vain kuukausi ensimmäisen kätkön piilottamisen jälkeen –  Chris O’Byrne piilottaa Euroopan ensimmäisen kätkön Irlannissa. Kätkö julkaistaan koodilla GC43. Kätköpurkki on piilotettu rantakalliolle pienessä Brayn kylässä, joka sijaitsee 22 kilometria Dublinista etelään.

Mies joka toi geokätköilyn Suomeen

Kalle Reunanen piilotti 30. syyskuuta vuonna 2000 Suomen ensimmäisen geokätkön Keravalle. Kätkön nimi oli Sun Gear ja se julkaistiin Geocaching.com-sivustolla koodilla GC72. Sun Gear oli 92. Geocaching.com -sivulla julkaistu geokätkö. Kätköpurkin vaihtotavaroina olivat aurinkolasit, avaimenperä, purukumia ja pastilleja. Sun Gear -kätkö on edelleen aktiivinen ja siten Suomen vanhin geokätkö.

Sun Gear -kätkön kymmenvuotis-synttäreitä juhlittiin tapahtumassa, johon osallistui jopa 306 geokätköilynimimerkkiä.

Suomen viisi ensimmäistä kätköä piilotuspäivämäärineen:

PiilotettuTunnusNimiPaikkakunta
30.9.2000GC72Sun GearKerava
12.8.2001GC1B0CPinesSodankylä
20.8.2001GC1B0BLakesInari
27.10.2001GC255APricewinning nature, Kirkkonummi / HelsinkiKirkkonummi
27.10.2001GC2559Islands in the sun, EspooEspoo

Vuonna 2002 nimimerkki Ossi kirjoitti Helsingin Sanomien Nyt-liitteeseen jutun geokätköilystä ja harrastajamäärät lähtivät vähitellen kasvamaan. Seuraavina vuosina geokätköily sai koko ajan enemmän mediahuomiota ja kätköjen sekä harrastajien määrä jatkoi kasvua.

Olemme kasanneet blogiimme listan geokätköilystä vuosien varrella kirjoitetuista uutisjutuista.

Pohjois-Euroopan ensimmäinen suurtapahtuma

Ensimmäinen pohjois-eurooppalainen geokätköilyn suurtapahtuma järjestettiin Tampereella 12. – 14. elokuuta 2011. Tapahtumaan osallistui jopa yli 1500 henkeä ja vierailijoita oli saapunut ympäri maailmaa.

Geokätköilyn suosio on kasvanut jatkuvasti ja geokätköjä on jo lähes jokaisessa maassa. Suomessa geokätköjä on jo lähes viisikymmentä tuhatta!

Kirjoita kommentti

  • (will not be published)