Aloittaminen

Geokätköilyn aloittaminen on helppoa ja pääset alkuun ilman varustehankintoja lataamalla geokätköilysovelluksen älypuhelimeesi. Jo pelkän kartankin avulla löytää helpoimmat kätköt ja normaalit ulkoiluvaatteet sopivat hyvin geokätköilyyn.

Geokätköjen etsiminen ei ole vaikeaa, mutta ennen ensimmäistä kätköretkeä kannattaa käyttää hetki perusteiden opetteluun. Olemme keränneet näille sivuille ohjeita ja neuvoja harrastuksen eri vaiheisiin. Kehitämme ohjeita jatkuvasti, joten kerrothan jos et löydä etsimääsi!

Geokätköt listataan kansainvälisellä Geocaching.com -sivustolla. Tarvitset tunnuksen päästäksesi katsomaan kätköjen sijaintitietoja. Geokätköilytunnuksen rekisteröiminen on helppoa ja maksutonta.

Maksullisella premium-jäsenyydellä saat käyttöösi lisäominaisuuksia ja saat mobiilisovelluksissa näkyviin kaikki geokätköt.

Geocaching.com -tunnuksen luominen

 1. Mene osoitteeseen www.geocaching.com.
 2. Klikkaa Luo tili -nappia
 3. Anna sähköpostiosoitteesi, käyttäjätunnus ja salasana.
  Valitse käyttäjätunnuksesi huolella! Sinut tullaan tuntemaan geokätköilypiireissä tällä nimellä. Tarvittaessa nimimerkkiä voi myöhemmin muuttaa, mutta on parempi heti miettiä hyvä nimimerkki. Nimimerkki kirjoitetaan geokätköjen lokikirjoihin, joten liian pitkää nimeä ei kannata valita.
 4. Klikkaa Seuraava -nappia
 5. Saat antamaasi sähköpostiosoitteeseen varmistussähköpostin (otsikkona Validate your Geocaching account). Klikkaa sähköpostista löytyvää Validate Account -nappia.
 6. Olet valmis geokätköilemään!

Kätkötietojen hakeminen

Selvitä missä lähin sinua kiinnostava geokätkö sijaitsee. Kätkötiedot löytyvät helpoiten Geocaching.com -sivuston karttatyökalulla. Ensimmäiseksi etsittäväksi geokätköksi kannattaa valita helppo peruskätkö ja hakea vaativampia myöhemmin taitojen karttuessa. Alkuun helppokin geokätkö voi tuntua ylivoimaisen vaikealta, kun ei oikein tiedä mitä etsiä.

Voit etsiä lähimpiä geokätköjä myös kännyköiden geokätköilysovelluksilla, joissa pääsee selailemaan kartalta lähimpiä geokätköjä.

Ensimmäisen geokätkön etsiminen

Kun olet löytänyt kartalta sinua kiinnostavan geokätkön tiedot, olet valmis seikkailuun! Lue ennen lähtöä vinkkimme geokätköjen etsimiseen ja lähde maastoon. Jos sinulla on GPS-laite, syötä kätkön koordinaatit ja mene niihin. Mobiilisovelluksessa valitse haluamasi kätkö kohteeksi ja seuraa sovelluksen kompassia tai karttaa kunnes etäisyyttä kätkön koordinaatteihin on vain muutamia metrejä. Nyt alat olla lähellä ja voit alkaa etsimään kätköä.

Kätkö voi olla piilossa esimerkiksi jossain sopivassa kolossa, roikkua puussa tai olla magneetilla kiinni metallissa. Jos kätkö ei meinaa löytyä, kannatta tarkistaa onko piilottaja laittanut kätkön tietoihin etsimistä helpottavaan vinkin.

Jos kaipaat apua ja tunnet entuudestaan jonkun geokätköilijän, niin pyydä häntä mukaan oppaaksi! Apuja ja geokätköilyseuraa voi kysellä myös vaikkapa geokätköilijöiden paikallisissa Facebook-ryhmissä. Joku kokeneempi geokätköilijä lähtee varmasti mielellään opastamaan aloittelijaa. Geokätköilijät kokoontuvat usein tapahtumiin, eli miitteihin, vaihtamaan kuulumisia. Miiteissä on helppo kysyä apua kokeneemmilta ja mukaan kannattaa lähteä rohkeasti.

Kätkölöydön kirjaaminen

Kun löydät geokätkön, muista kirjata käyntisisi sekä geokätkön paperiseen lokikirjaan, että Geocaching.com -verkkosivulle. Lokkauksen voi kirjoittaa myös suoraan mobiilisovelluksesta, jolloin löydetty geokätkö muuttuu heti kartalla löydetyksi (hymynaama).

Geokätköily on yhteisöllinen harrastus ja kokemusten jakaminen on osa hauskuutta. Lokien kirjoittamiseen kannattaa nähdä vähän vaivaa vaikka maastossa olisikin houkutus laittaa lokiksi vain lyhyt merkintä. Kätkön tekijä on nähnyt paljon vaivaa kätkön tekemiseen ja etsijöiden lokeissa jakamat seikkailut ovat paras kiitos kätköttäjälle. Ensimmäisessä lokissasi voit esimerkiksi kertoa miten harrastuksen löysit ja miten ensimmäisen geokätkön etsiminen sujui.

Muista kirjata käyntisi sivustolle vaikket kätköä löytäisikään! DNF (Did not find, en löytänyt) -loki kertoo piilottajalle, että kätköpurkki voi olla kadonnut tai se on ehkä arvioitu liian helpoksi. DNF-lokeja ei tarvitse mitenkään häpeillä, kokeneillakin geokätköilijöillä jää niin sanottuja helppoja geokätköjä löytämättä. Alussa huteja tulee väkisinkin kun silmä ei ole vielä kehittynyt kätköjen etsimiseen.

Varusteiden hankinta

Geokätköilyn aloittaminen onnistuu hyvin helposti ja pienillä hankinnoilla, mutta innostuksen kasvaessa alkaa kaivata pieniä hyödyllisiä tarvikkeita ja työkaluja. Löydät geokätköilykaupastamme tarvikkeita geokätköjen etsintään ja piilotukseen.

 

34 kommenttia artikkelille “Aloittaminen”

 1. Ar11Pe

  Sivustolla on joku virhe, ei koskaan lähetä viestiä sähköpostiosoitteeseen @pp.inet.fi. Vaikka se näkyy sivustolla ja se on vahvistettu. Vaihdoin gmail-osoitteen, ja heti toimii.

  Vastaa
 2. Gerda Leino

  Voiko yhdistää oman ja puolisoni tilin yhdeksi nimimerkiksi ? Jos voi, niin miten se tehdään ?

  Vastaa
 3. Jaakko Lehtinen

  Voi kun toimisi myös Apple Watch-kellossa… Olis tällaisen jo ’aikuiseen ikään’ ehtineenkin helpompi kulkea kelloa ranteesta ’seuraten’ eikä tarvis pelätä pudottavansa puhelinta kompastellessaan, esim Levin maastoissa ja siellä olleen lintutornin kivikon kiviä siirrellessä…
  Se oli siis eka etsimäni ja jopa löytämäni kätkö, jossa kylläkin joku tuntematon toinen turisti’avusti’… kaikkia kiviä ko kasasta kun ei meidän nelihenkinen ryhmämme mieltänyt tehtäväksi…
  Usein/jatkuvasti oltiin kyll 1-2m etäisyydellä… vaikka paikkamme vaihtuikin 5-10m vaakasuunnassa, kätkön pysytellessä pitkään piilossa 1m alempana…

  Vastaa
 4. Suvi

  Lapselle tuli vahingossa geolöytö eli hymynaama. Saako sitä mitenkään pois tiedoista tai vaihdettua ei löydettyihin?

  Vastaa
 5. T2S_Hippunen

  Mites kun me aloitettiin geokätköily eilen ja homma on ihan uutta, niin mites meidän kannattaisi toimia jatkossa..nyt luotiin poikelille (6 v.) oma tunnus, mutta nyt ajatus heräs että Vaijakin ehkä haluais oman tunnuksen..ja ehkä äitikin..ja pikkusysterikin?!..vai onko kannattavampaa etsiä yhdellä nimimerkillä (mut jos Vaija käy yksin kätköllä tai pojan vanhetessa kaverin kanssa etsii kätköjä, niin silloin tietty kaikki ei ole käynyt kätköillä)

  Eli mites tämä probleema kantsii hoitaa että kaikki hyötyis harrastuksesta ja noiden kätköjen loggauksista?

  Ja miten toi kirjaaminen tuonne sivustolle/appsiin, jos yhdellä kännykällä etsitään ja vaikkapa Vaijalla ja Poikelilla on omat nimimerkit?

  – Kiitos jo etukäteen! –
  T. T2S_Hippunen Vaiha!

  Vastaa
  • jerkku7

   Hei!
   Jos pojalla ei ole vielä puhelinta niin järkevämpi kirjata samalla nimimerkillä siihen asti. Muuten joutuis kirjautumaan aina ulos toiselta käyttäjältä. Äitille totta kai kannattee tehdä oma tunnus.

   Vastaa
  • Kosrat

   kannattavampaa etsiä yhdellä nimimerkillä (mut jos Vaija käy yksin kätköllä tai pojan vanhetessa kaverin kanssa etsii kätköjä, niin silloin tietty kaikki ei ole käynyt kätköillä)

   Eli mites tämä probleema kantsii hoitaa että kaikki hyötyis harrastuksesta ja noiden kätköjen loggauksista?

   Ja miten toi

   Vastaa
  • Geokätköt.fi

   Hei Ketonen! Kerrotko tarkemmin mihin vaiheeseen juutuit? Geocaching.com -sivustolla saa vaihdettua kielen sivun alareunan valinnasta.

   Vastaa
 6. Anni

  Oma rekisteröinti onnistui hyvin, mutta lapsien ei, vahvistusta ei tule kummankaan sähköpostiin. Olen yrittänyt useamman kerran. Mikä voi olla vikana?

  Vastaa
  • Geokätköt.fi

   Varmistapa etteivät aktivointisähkpöpostit ole päätyneet roskapostin joukkoon. Jos ei sielläkään ole, niin kannattaa olla yhteydessä Geocaching.com -sivuston asiakaspalveluun tai yrittää vielä myöhemmin uudestaan.

   Vastaa
  • Geokätköt.fi

   Kyllä, useimmissa geokätköilysovelluksissa on käytössä Googlen karttapohja. Pelkkä Google Maps ei oikein geokätköjen etsinnässä toimi.

   Vastaa
  • Geokätköt.fi

   Hei Marina!
   Geokätköilemään pääset luomalla tunnuksen Geocaching.com -sivustolle. Sivuston perusjäsenyys on maksuton ja sillä pääset näkemään missä lähimmät geokätköt ovat.

   Vastaa
  • Pentti Pesonen

   Moi
   Minä latasin uuden version Muuten hyvä Mut kompassi ei näytä oikein. näyttää eteen päin ja sit noin 20 metriä takas ja taas takas.
   Puhelin. Samsung s5

   Vastaa

Kirjoita kommentti

 • (will not be published)