Geokätköily talvella

Geokätköily on suosituinta kesäaikaan, mutta harrastaminen onnistuu hyvin talvellakin kunhan varusteet ovat kunnossa ja vähän miettii mitä lähtee etsimään.

Suosi talvilöydettäviä geokätköjä

Lumiseen aikaan kannattaa keskittää geokätköily kätköilhin, jotka on merkitty talvilöydettäviksi. Talvilöydettävät kätköt tunnistaa lumihiutale-attribuutista. Muutkin geokätköt voivat olla löydettävissä, mutta älä pety jos kätkö onkin hautautunut lumen alle.

Monella geokätköllä lumi jopa auttaa kätkön löytymisessä. Jos kätköllä on käyty äskettäin, niin lumihangessa näkyy usein selvä kätköpurkille johtava polku.

Kunnon lampusta apu pimeyteen

Talvikätköilyssä valo meinaa loppua kesken auringon laskiessa aikaisin. Kunnon taskulampulla pimeä ei haittaa. Nykyaikaiset LED-taskulamput ovat erittäin tehokkaita, pieniä niiden akut kestävät pitkään.

Etsi yökätköjä pimeään vuodenaikaan

Talven pimeä aika on paras vuodenaika yökätköjen etsimiseen. Yökätköissä seurataan usein heijastimista rakennettua polkua kätköpurkille ja ne tarjoavat hauskoja seikkailuja pimeässä. Heijastinkätköjen etsimiseen tarvitset tehokkaan taskulampun.

Lue blogikirjoituksemme Yökätköistä iloa kaamokseen!

Lumikengillä tai hiihtäen kätköille

Moni metsäkätkö on talvellakin saavutettavissa lumikengillä tai hiihtäen. Lumikenkäily tuo aivan uusia puolia harrastamiseen ja se on hyvää kuntoliikuntaa. On hieno tunne edetä rauhallisessa lumen peittämässä poluttomassa metsässä. Lumihangenssa näkyvät jäljet kertovat metsän asukkaiden liikkeistä.

Lue blogikirjoituksemme liukulumikengistä!

Jäitä pitkin saarikätköille

Jäiden kantaessa monelle saaressa sijaitsevalle geokätkölle pääsee kävelemään. Talvi antaakin monelle veneettömälle geokätköilijälle mahdollisuuden hakea muuten saavuttamattomissa olevia kätköjä.

Kannattaa seurailla kätköjen lokeja ja jäätilannetta. Varustaudu huolella ja ota kaveri mukaan turvaksi.  Älä lähde jäälle, jos olet epävarma jään kestävyydestä. Lue lisää jäällä liikkumiseen tarvittavista varusteista:

Ilmatieteenlaitos: Jäällä liikkuminen

Rajavartiolaitos: Ohjeita jäällä liikkujille

Luontoon.fi: Heikot jäät