Geokätköilysanasto

Geokätköilyyn liittyy paljon lyhenteitä ja harrastuksen omaa slangia. Olemme keränneet sanastoon yleisimmin käytettyjä lyhenteitä ja termejä helpottamaan harrastuksen aloittamista.

A

A-GPS

Assisted GPS. Avustettu satelliittipaikannus, jossa GPS-järjestelmän apuna käytetään jotain toista paikannusmenetelmää. Yleisin A-GPS -menetelmä on matkapuhelinverkon hyödyntäminen GPS:n apuna matkapuhelimissa. A-GPS:n avulla GPS pääsee nopeammin kartalle ja paikannus on tarkempaa.

ALR

Additional Logging Requirement, eli lokkauksen lisävaatimus. Tavallisen purkillisen kätkön hyväksyttävä löytö ei saa vaatia muuta kuin sen että etsijän nimi on lokikirjassa. Aiemmin lisävaatimukset olivat sallittuja ja joissakin kätköissä saatettiinkin esimerkiksi vaatia valokuvan ottamista.

B

Bluetooth, BT

Monesta kännykästä löytyvä langaton viestintärajapinta. Bluetoothilla kännykkään voi liittää langattoman hands free -laitteen tai ulkoisen GPS-vastaanottimen.

Bogus, boguskoordinaatit

Mysteerikätkön kuvauksessa näkyvät koordinaatit, joissa ei ole kätköä. Varsinaisen kätköpurkin koordinaatit saa selville ratkaisemalla mysteeritehtävän.

BYOP

Bring Your Own Pen (Tuo oma kynäsi). Kätkökuvauksissa käytetty lyhenne joka tarkoittaa että kätköpurkki on niin pieni ettei sinne mahdu kynää. Ota mukaan oma kynä, jotta saat nimimerkkisi lokikirjaan.

C

CITO

Cache In, Trash Out. Siivoustapahtumista käytetty lyhenne. Lyhenteellä tarkoitetaan myös geokätköilijöiden yleistä periaatetta kerätä roskia maastosta kätköjä hakiessa, eli “citoamista”.

D

Datum

Datum eli datum on maanmittauksessa käytetty vertailujärjestelmä. Koordinaattijärjestelmät perustuvat datumeihin. GPS-laitteessa koordinaattijärjestelmän valinta saattaa olla otsikoitu datumiksi. Ks. WGS84

Denari, DNF (Did not find)

En löytänyt. DNF-lokkaus on ilmoitus kätkön omistajalle siitä että kätköä on yritetty sitä löytämättä. Geokätköilijän kannattaa kirjata DNF aina kun on tosissaan yrittänyt etsiä kätköä siinä onnistumatta. Kun DNF-lokeja tulee useampi voi omistaja käydä tarkistamassa geokätkön kunnon tai säätää sen vaikeusastetta.

E

EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service)

Eurooppalainen satelliittipaikannuksen tarkkuutta parantava järjestelmä. Yhdysvalloissa vastaava järjestelmä on nimeltään WAAS. EGNOSin ja WAAS:n avulla voidaan päästä jopa kahden metrin paikannustarkkuuteen.

EOEJ

Ei otettu, ei jätetty. Lokeissa käytetty lyhennys, jolla kerrotaan ettei geokätkön vaihtotavaroihin koskettu. Nykyään harvemmin käytetty, sillä vaihtotavaroiden määrä ja merkitys on vähentynyt.

EUREF-FIN

Vuonna 2006 Suomessa käyttöön otettu koordinaattijärjestelmä. Geokätköilyn kannalta EUREF-FIN on identtinen GPS:n oletusjärjestelmä WGS84:n kanssa. Järjestelmien ero on aina alle metri.

F

Favo

ks. FP

FBA (Found Before Approval)

Kätkö löydetty ennen julkaisua. Tätä lyhennettä käytetään yleensä kun geokätköilijä löytää sattumalta uuden kätkön ennen julkaisua. Ajoittain tulevista kätköistä on ollut mahdollista saada tietoa Geocaching.com:n rajapinnan puutteita hyödyntäen, mutta kätkön voi löytää sattumaltakin.

Fixi, fiksi

Fixillä tarkoitetaan tilannetta jossa GPS-vastaanotin kuulee riittävän määrän satellitteja ja pystyy määrittämään sijaintinsa. Kun GPS on saanut fixin se on niin sanotusti kartalla.

FP

Favourite Point, Suosikkipiste joita premium-jäsenet voivat antaa erityisen hyville geokätköille

FTF (First To Find)

Kätkön ensimmäinen löytäjä. Monella paikkakunnalla uuden kätkön julkaisu aiheuttaa enemmän tai vähemmän leikkimielisen kisan siitä kuka geokätköilijöistä ehtii ensimmäisenä uudelle purkille.

FWMC

Finnish Wandering Micro Cache, Suomessa aiemmin kiertänyt harvinainen liikkuva geokätkö. Nykyään arkistoitu, Geocaching.com:n luovuttua kokonaan liikkuvista geokätköistä.

G

Gade

Gade-koodiavain on saanut suosiota mysteeri- ja multikätköissä. Gade-avaimella numeroista saa muodostettua koordinaatit ilman virhealttiita laskutoimituksia. Avain on nimetty sen keksineen tanskalaisen geokätköilijän mukaan.
Gade-avain muodostetaan numeroista näin:

Järjestä löytyneet numerot pienimmästä suurimpaan.

Jos esimerkiksi löysit numerot 6, 17, 9 ja 6, muodosta numerosarja 16679.
Muista toistaa numerot, jotka esiintyvät useammin kuin kerran!
Lisää puuttuvat numerot (0-9) sarjan perään suuruusjärjestyksessä, esimerkiksi 16679023458.
Täytä alla aakkos-lokerikko toistaen numerosarjaa, kunnes lokerikko on täynnä:

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
 16679023458166790234581667

Galileo

Euroopan unionin ja Euroopan avaruusjärjestön yhteinen kehitteillä oleva satelliittipaikannusjärjestelmä. Galileo-hanke on kärsinyt rahoitusvaikeuksista ja se on viivästynyt useita kertoja. Viimeisin tavoite on saada järjestelmä täysin toimintakykyiseksi vuonna 2020.

GC (geocoin)

ks. Geokolikko

Geocaching HQ, GCHQ

Groundspeak-yhtiön pääkonttori Seattlessa. ks. The Lily Pad

Geokolikko

Geokolikot ovat kätköstä toiseen reissaavia, juuri tätä tarkoitusta varten tehtyjä kolikoita. Jokaisella geokolikolla on oma seurantakoodi jonka avulla sen siirto kirjataan Geocaching.com -sivustolle. Älä ota geokolikkoa matkaasi, jos et ole varma että voit viedä sen pian toiseen kätköön. Geokolikon omistaja on voinut määrittää sille myös tarkan tavoitteen tai päämäärän. Ks. myös Travel bug.

Geokätkentä

Lehdistö on käyttänyt monessa artikkelissa geokätköilystä nimeä geokätkentä. Harrastajat itse suosivat geokätköily-nimitystä, koska harrastus on enimmäkseen kätköjen etsintää eikä kätkentää.

Gepsi, Gepsukka, Geppana

GPS-vastaanotin

GLONASS

Venäläinen satelliittipaikannusjärjestelmä. Vastaa yhdysvaltalaista GPS-järjestelmää. Monet nykyiset GPS-vastaanottimet osaavat hyödyntää myös GLONASS-satelliitteja.

GPS (Global Positioning System)

Maailmanlaajuinen amerikkalainen satelliittipaikannusjärjestelmä. GPS järjestelmän kehittäminen alkoi 70-luvun puolivälissä. Tavoitteena oli saada sotilas- ja siviilikäyttöön sopiva paikannusjärjestelmä. GPS-järjestelmä tuli käyttöön täydellisenä vuonna 1995 ja vuonna 2000 Yhdysvallat poisti järjestelmästä siviilikäytön häirinnän, joka paransi tarkkuutta huomattavasti. Geokätköily syntyi kun GPS-harrastajat kokeilivat tarkentunutta järjestelmää piilottamalla ämpärin metsään.

GPSr (Global Positioning System receiver)

GPS-vastaanotin. Yleisessä puhekielessä vastaanottimesta puhutaan usein GPS-nimellä vaikka se tarkoittaa kirjaimellisesti koko järjestelmää satelliitteineen.

Groundspeak Inc.

Geocaching.com -verkkosivua ylläpitävä yhdysvaltalainen yritys. Groundspeakin pääkonttori Geocaching HQ sijaitsee Seattlessa.

GSAK

Geocaching Swiss Army Knife. Monipuolinen Windows-ohjelma kätkötiedostojen käsittelyyn paikallisesti omalla tietokoneella.

H

I

Intercache

Wherigon tapainen, mutta suoraan verkkosivun kautta toimiva interaktiivisten kätköjen rakennusohjelma.

J

Jästi

Harry Potter -kirjoista lainattu ilmaus, jolla tarkoitetaan henkilöä, joka ei harrasta geokätköilyä.

K

KK

Kiitos kätköstä. Lokeissa käytetty lyhennys. Lokiin tulisi aina kirjoittaa muutakin lyhenteen lisäksi, sillä pelkkä KK-lokkaus harmittaa monia kätköjen piilottajia.

KKJ

Kartasto koordinaattijärjestelmä.
Suomessa aiemmin käytössä ollut koordinaattijärjestelmä. Tämä voi olla oletuksena joissain Suomessa myytävissä GPS-laitteissa. Oikea asetus on WGS84.

L

Lackey, lakeija

Groundspeakin työntekijästä käytetty nimitys.

Letterboxing

Ks. Lodjaus

The Lily Pad

“Lumpeenlehti”, geokätköilysivu Geocaching.com:ia ylläpitävän Groundspeak-yhtiön pääkonttori Seattlessa, Yhdysvalloissa. Pääkonttorissa on myös geokätkö GCK25B Groundspeak Headquarters, jossa voi vierailla sopimalla ajan etukäteen.

Lodjaus

Partiolaisten harrastama geokätköilyn vanhempi sisarlaji. Lodjauksessa etsitään geokätköjen tapaisia purkkeja vinkkien avulla

LPC

Lamp Post Cache. USAssa on valtavan paljon katulamppujen alaosan suojusten alle piilotettuja mikrokätköjä, joista yleisesti käytetään lyhennystä LPC. Tälläisiä kätköjä pidetään yleisesti varsin mielikuvituksettomina. Suomessa vastaava tyyppi voisi olla aidan tolppien päihin piilotetut filmipurkit, joita riittää kyllästymiseen asti.

M

MIST

Micro In a Spruce Tree eli mikro kuusessa.

MML

Maanmittauslaitos. Moni geokätköilijä hyödyntää Maanmittauslaitoksen maastotietokantaan (MTK) perustuvaa karttaa GPS-laitteissa.

MPLC

“Merci pour La Cache”, Kiitos kätköstä ranskaksi

Muggle

Jästi englanniksi (ks. Jästi). Monikkona muggles. Yleinen virhe on lisätä sanan loppuun R-kirjain.

Mysse, Mysti

Mysteerikätkö

N

Naps ja kops

Alunperin jokeri69-nimimerkin lokeissa käyttämä ilmaus joka merkitsee nopeaa ja helppoa löytöä. Käytetään usein kun kätköstä ei keksitä oikein muuta sanottavaa.

NATSBOG (Not Able To Search Because of Geomuggles)

En voinut etsiä jästien takia. Lokeissa käytetty lyhenne.

NAVSTAR

GPS-järjestelmän virallinen nimi on NAVSTAR GPS ja GPS-satelliitit ovat NAVSTAR-nimisiä.

O

OpenCaching.com

Garminin perustama vaihtoehtoinen kätköilysivusto, jonka historia jäi lopulta lyhyeksi.

OSM

OpenStreetMap, avoin kartta jonka kehittämiseen kuka tahansa voi osallistua.

P

Palatka-kätkö

Ilmastointiteipistä, minigrip-pussista ja magneetista rakennettu ohut kätköpurkki.

PMO

Premium Member Only -kätkö. Geocaching.com Premium-jäsenyyden ostaneet voivat tehdä kätköjä jotka näkyvät vain muille premium-jäsenille.

Pocket Query

Geocaching.com -sivun ajastettu kätkökysely jonka avulla kätköjä voi ladata helposti GPS-laitteisiin. Pocket queryllä voi hakea kerrallaan enintään 1000 kätköä ja hakuehdot voi asettaa tarkasti. Kyselyssä voi helposti rajata kätköjä pois esimerkiksi maastoluokituksen tai attribuuttien mukaan. Pocket Queryt ovat vain premium-jäsenten käytössä.

Power trail

Usean geokätkön kätkösarja, jossa kätköt on piilotettu reitin varrelle hyvin tiiviisti. Yleensä power trailien geokätköt ovat helposti löydettävissä. Monet geokätköilijät rikkovatkin power traileilla omia päiväennätyksiään löytömäärissä.

Premium Membership

Geocaching.com -sivun maksullinen jäsenyys. Premium-jäsenet pääsevät mm. tekemään tarkempia kätköhakuja kartalla ja voivat luoda Pocket Query -kyselyitä. Aloitettaessa geokätköilyä ei premium-jäsenyyttä välttämättä tarvitse, mutta monet hankkivat sen viimeistään jäätyään harrastukseen koukkuun.

Putki

Perättäisinä päivinä tehtyjen löytöjen muodostama “geoputki”. Innoikkaimmilla putket ovat jatkuneet useita vuosia. Putki voi olla kiva tapa saada itsensä liikkeelle joka päivä, kunhan siitä ei muodostu liiaksi paineita.

Q

R

Reviewer

ks. ‘Vapaaehtoinen kätkötarkastaja’

ROT-13

Geokätköilyn vinkkien salakirjoittamisessa käytetty yksinkertainen salaus. ROT-13 -salauksessa englanninkielisiä aakkosia pyöritetään 13 merkkiä, eli jokainen kirjain korvataan sen alta tai päältä löytyvällä merkillä tässä taulukossa:

A B C D E F G H I J K L M
- - - - - - - - - - - - -
N O P Q R S T U V W X Y Z

Salauksessa käytetään vain englanninkielisiä aakkosia. Numerot, erikoismerkit ja ääkköset pysyvät muuttumattomina.

S

Saturaatiotarkastus

Saturaatiotarkastuksella varmistetaan, että geokätkön voi sijoittaa suunniteltuun paikkaan. Geokätköjen välillä täytyy olla 161 metriä (0,1 mailia) ja esimerkiksi paikalla oleva mysteerikätkön purkki voi estää julkaisun. Mysteerien sijainteja ei tiedä ratkomatta niitä, joten saturaatiotarkastukseen tarvitaan kätkötarkastajien apua. Tarkistus tehdään laittamalla julkaisujonoon kätkökuvausaihio suunnitelluilla koordinaateilla ja otsikolla “Saturaatiotarkastus”. Vapaaehtoinen kätkötarkastaja tarkistaa paikan tilanteen ehtiessään ja kommentoi voiko paikalle julkaista uuden kätkön.

Siivoustapahtuma

Geokätköilytapahtuma, jossa on tarkoituksena siivota jokin yleinen alue roskista ja yleensä samalla piilottaa alueelle uusi geokätkö. Ks. CITO.

Sockpuppet

Ks. sukkanukke

Sukkanukke

Sukkanukke, sockpuppet on jonkun käyttäjän internetpalveluun rekisteröimä valheellinen käyttäjätili. Sukkanukke-tunnus luodaan yleensä koska ei uskalleta esittää mielipiteitä omalla nimimerkillä. Valitettavasti Suomessakin on törmätty tähän ilmiöön geokätköilyn parissa. Geokätköilyssä sukkanukke-tunnuksen tunnistaa yleensä siitä että tunnuksella ei ole yhtään merkittyä kätkölöytöä. Sukkanuken kirjoittamat asiattomat lokimerkinnät voi huoletta poistaa.

T

Tarkastaja

ks. vapaaehtoinen kätkötarkastaja

TB

ks.Travel Bug

TFTC (Thanks for the cache)

Kiitos kätköstä. Lokeissa käytetty lyhennys.

TFTMC (Thanks for the micro-cache)

Kiitos mikrokätköstä. Lokeissa käytetty lyhennys.

TNLN (Took Nothing, Left Nothing)

En ottanut enkä jättänyt mitään. Lokeissa käytetty lyhennys.

Travel Bug

Travel Bug on kätköstä toiseen reissaava pieni esine, jonka tunnistaa erityisestä Travel Bug -laatasta. Jokaisessa Travel Bug -laatassa on koodi jonka avulla sen liikkeitä voi seurata Geocaching.com -sivustolla. Ethän ota Travel Bugia kätköstä matkaasi jos et ole varma että voit viedä sen pian toiseen kätköön. Travel Bugin omistaja on voinut määrittää sille myös tarkan tavoitteen tai päämäärän. Ks. myös geokolikko

U

V

Vapaaehtoinen kätkötarkastaja

Kätkötarkastaja on Groundspeakin valitsema geokätköilyn harrastaja joka huolehtii vapaaehtoistyönä kätköjen tarkastamisesta tietyllä alueella.

W

WAAS (Wide Area Augmentation System)

Amerikkalainen GPS-paikannuksen tarkkuutta parantava järjestelmä, toimii vain Amerikassa. Eurooppalainen vastine on EGNOS.

WGS84

GPS-järjestelmän koordinaattijärjestelmä. Geokätköilyssä koordinaatit ilmoitetaan tässä muodossa. GPS-laitteen voi asettaa näyttämään koordinaatit myös muissa järjestelmissä, mutta geokätköilyä varten kannattaa käyttää WGS84:ää.

Wherigo

Groundspeak-yhtiön kehittämä geokätköilyssäkin käytetty pelialusta, jolla voi kehittää paikkasidonnaisia pelejä ja näihin perustuvia kätköjä.

X

Y

Z

Å

Ä

Ö

Öörtti, örtti

Earthcache

3 kommenttia artikkelille “Geokätköilysanasto”

  1. Minna Tamminen

    Hei!

    Kiitos tästä “sanakirjasta”, helpottaa tälaista vasta-alkajaa huomattavasti.

    Vastaa

Kirjoita kommentti

  • (will not be published)