GPS-laitteen valinta

GPS-laite on geokätköilijän tärkein apuväline. Hyvä GPS kestää pitkään kovassakin käytössä. Sopivan GPS-laitteen valintaan vaikuttaa oma budjetti ja mieltymykset. Mieti haluatko kosketusnäytöllisen laitteen vai perinteisillä näppäimillä varustetun. Kosketusnäytöllinen voi olla muuten mukavampi käyttää, mutta talvella hanskat kädessä näppäimet toimivat paremmin.

Hyvä peruslaite aloittelijalle tai harvemmin kätköilevälle

Jos olet aloittelemassa geokätköilyä, niin edullinen peruslaitekin riittää hyvin. Suosittelemme Garminin eTrex -sarjaa, josta löytyy sekä kosketusnäytöllisiä, että näppäimillä varustettuja malleja. Jo edullinen eTrex 20x malli sopii hyvin geokätköilyyn. Siinä on kirkas värinäyttö, mahdollisuus ladata karttoja ja sähköisiä geokätkötietoja. Moni kokenutkin geokätköilijä suosii peruslaitteita niiden edullisen hinnan ja pienen koon takia.

Vaativampaan käyttöön

Vaativampaan käyttöön kannattaa katsella malleja Garminin Oregon, Montana ja GPSMAP -sarjoista. Perusmalleihin verrattuna laitteet tarjoavat suuremman ja tarkemman näytön sekä enemmän ominaisuuksia.

Kätkötiedot sähköisesti GPX-tiedostona

Kaikkiin myymiimme Garminin GPS-laitteisiin saa ladattua geokätköjen tiedot GPX-tiedostona geokätköilysivulta (vaatii Geocaching.com -premium-jäsenyyden). GPX-tiedoston käyttö säästää aikaa ja hermoja, kun saat helposti ladattua alueen kätkötiedot laitteen muistiin tai muistikortille. Uusimmissa Oregon 700 -sarjan malleissa geokätköjen tiedot saa ladattua langattomasti laitteeseen vaikka tien päällä puhelimen 3G-yhteyden tai wifin kautta.

Kartat kuntoon

Saat suurimman hyödyn GPS-laitteesta kun lataat siihen kunnon kartat. Garmin-laitteisiin on ilmaiseksi ladattavissa Teemu Peltosen Maanmittauslaitoksen aineistosta koostama maastokartta. Ulkomailla geokätköillessä voit käyttää maksuttomia avoimeen OpenStreetMap-aineistoon perustuvia karttoja.