Kätköile turvallisesti


Todetaan aluksi, että geokätköily ei missään nimessä ole erityisen vaarallinen harrastus. Loukkaantuminen on kuitenkin mahdollista, kuten melkeinpä missä tahansa harrastuksessa. Järki kannattaa pitää päässä, vaikka into kätkön hakemiseen on kova. Maailmalla geokätköilijöitä on loukkaantunut ja valitettavasti jopa menehtynyt mm. putoamisonnettomuuksissa ja Suomessakin loukkaantuneita geokätköilijöitä on kannettu paareilla metsästä, nostettu kaivoksesta ja onpa joku varomaton pudonnut puustakin. Onnettomuuksia sattuu ja niihin kannattaa varautua etukäteen parhaansa mukaan ja vähentää turhia riskejä.

Muista omat rajasi

Haastavimmat geokätköt vaativat kokemusta esimerkiksi kiipeilystä tai laitesukeltamisesta. Tällaisia kätköjä ei kannata hakea, ellei todella tiedä mitä tekee. Yleensä erityistä osaamista ja/tai välineitä vaativat kätköt tunnistaa viiden tähden maastoarvosta. Jos vaikeammat kätköt kiinnostavat, niin hanki ensin tarvittavat taidot ja välineet tai lähde kätköilemään jonkun asiantuntevan kätköilijän kanssa.

Älä luota GPS:ään

GPS on erittäin kätevä suunnistusväline maastossa liikuttaessa. Sen avulla voi suunnistaa pitkiäkin matkoja aivan vieraissa metsissä. Mutta mitä jos laitteesta loppuvat paristot tai se hajoaa? Oman turvallisuutesi vuoksi on järkevää opetella suunnistamaan myös ilman GPS:ää. Kartta ja perinteinen kompassi ovat hyvät apuvälineet metsässä liikuttaessa. Harjoittele välillä liikkumista ilman GPS-paikannusta.

Ilmoita suunnitelmistasi

Kerro jollekin läheisellesi minne olet menossa ja koska aiot palata, niin hätätilanteessa etsinnät saadaan nopeammin käyntiin ja ne voidaan kohdistaa oikealle alueelle. Jos jotain ikävää sattuu, saatat jäädä jumiin tai menettää tajuntasi paikassa, josta sinua ei osata etsiä.

Varustaudu asianmukaisesti

Pidempi metsäkätköilyretki vaatii jo kunnon varusteet. Pukeudu säänmukaisesti ja varaa mukaan riittävästi juotavaa ja syötävää. Pieni ensiapupakkaus on hyvä lisä geokätköilyvarustukseen. Pidä kännykkä mukanasi, niin voit hälyttää apua tarvittaessa, mutta älä luota siihen että kännykkä kuuluu joka paikassa.

Ota mukaan lisävaatetta, tulentekovälineet ja lämpöpeite. Kylmyys yllättää nopeasti varsinkin talvella ja ikävässä tilanteessa apua voi joutua odottamaan useitakin tunteja.

Moni autoileva geokätköilijä saa jossain vaiheessa autonsa jumiin mutaan, hiekkaan tai lumeen. Autoon kannattaa varata ainakin lapio ja jotain pitävää materiaalia, jota voi työntää sutivan renkaan alle.

Älä aiheuta vaaraa muille

Huomioi aina myös muiden turvallisuus kun etsit tai piilotat geokätköä. Varmista, ettei kiipeilysi tiputa kiviä ihmisten tai autojen päälle. Pysäköi autosi aina niin, ettei se häiritse muuta liikennettä tai estä pelastusajoneuvojen liikkumista. Noudata liikennesääntöjä ja muista oikea tilannenopeus, vaikka sinulla sinulla olisi kiire FTF-jahtiin.

Kirjoita kommentti

  • (will not be published)