Geokätköily kännykällä

Geokätköily onnistuu hyvin älypuhelimellakin kunhan siinä on GPS-vastaanotin ja datayhteys, kuten käytännössä kaikissa moderneissa puhelimissa on. Ennen vanhaan erilliset GPS-laitteet olivat käytännössä välttämättömiä, mutta monet kokeneetkin harrastajat luottavat nykyään älypuhelimiin ja niiden geokätköilysovelluksiin. Kun harrastus vie mukanaan ja retket suuntautuvat syvemmälle metsiin, kannattaa harkita myös perinteistä retkeily-GPS:ää, eli gepsiä. Erillinen gepsi on tehty kovaan käyttöön ja kestää älypuhelinta paremmin kolhuja, kosteutta ja alhaisia lämpötiloja.

Kännykän vahvuutena on nettiyhteys, jonka kautta se voi aina ladata viimeisemmät kätkötiedot ja päivittää tiedot kätkölöydöistä suoraan nettiin. Kännykkä on mukana usein silloinkin kun et ole suunnitellut kätköileväsi ja mahdollistaa näin ex tempore -kätköilyn missä tahansa.

Perinteiseen GPS-vastaanottimeen verrattuna kännykän huonoina puolina pidetään usein akunkestoa, huonompaa GPS-tarkkuutta ja heikompaa kosteuden sekä kolhujen kestämistä. Parhaiten geokätköilyyn sopii veden- ja iskunkestäväksi suunniteltu älypuhelin, mutta muidenkin puhelinten kestävyyttä voi parantaa suojakoteloilla.

Moni kokenut geokätköilijä käyttää rinnakkain retkeily-GPS:ää ja älypuhelinta, sillä kummassakin laitteessa on omat hyvät puolensa. Monet Garminin GPS-mallit osaavat hyödyntää kännykän datayhteyksiä kätkötietojen päivittämiseen.

Geokätköilysovellukset

Ennen aloittamista sinun täytyy rekisteröityä Geocaching.com -sivulle ja luoda oma geokätköilynimimerkkisi. Nimimerkin ja salasanan avulla pääset kirjautumaan geokätköilysovelluksiin.

Sovellukset käyttävät Geocaching.com:n rajapintaa, jossa kätkötietojen saatavuutta on rajoitettu niin, että täydet tiedot ovat vain maksullisen premium-jäsenyyden ostaneiden käytettävissä. Ilman premium-jäsenyyttä useimmat sovellukset näyttävät vain aloittelijoille sopivia helppoja geokätköjä.

Eri puhelinalustoille on saatavilla lukuisia ilmaisia ja maksullisia kätköilysovelluksia. Itselle mieluisimman löytää vain kokeilemalla. Esittelemme tässä muutaman suosituimman.

Geocaching-sovellus

Geocaching-sovellus

Geocaching

Geocaching (tunnettiin aiemmin nimellä Geocaching Intro) on Groundspeakin oma virallinen kätköilysovellus. Sovellus on saatavilla sekä Androidille, että iOS:lle. Geocaching-sovellus korvasi vanhan maksullisen Geocaching Classic -sovelluksen. Sovellus ja sen käyttö on maksutonta, mutta maksullisen Premium-jäsenyyden hankkineille tarjotaan lisätoiminnallisuuksia.

Geocaching-sovellus on melko helppokäyttöinen ja se tarjoaa paljon vinkkejä aloittelevalle etsijälle.

Geocaching Applen AppStoressa
Geocaching Googlen Play-kaupassa

c:geo

c:geo on erittäin suosittu avoimeen lähdekoodiin perustuva geokätköilysovellus Android-laitteille. Sovellus ja sen käyttö on ilmaista. C:geon erikoisuutena on, että se ei käytä virallisia rajapintoja vaan lataa kätkötiedot suoraan Geocaching.com:n verkkosivuilta. Rajapinnan rajoitukset eivät siis koske c:geo-sovellusta.

c:geo Googlen Play-kaupassa

Cachly

Cachly on suosittu ja nopeasti kehittyvä maksullinen geokätköilysovellus Applen iOS-laitteille. Sovellus maksaa 4,99 euroa. Cachly tarjoaa erittäin monipuoliset toiminnot kätkön etsimiseen ja kirjaamiseen.

Cachly Applen AppStoressa

CacheBird

Kotimainen CacheBird tarjoaa hyviä offline-ominaisuuksia geokätköilyyn Android- ja iOS-laitteilla silloin kun yhteyttä ei ole tai sitä ei halua käyttää (esim. ulkomailla). Sovelluksen lataaminen on maksutonta, mutta ilmaisen kokeilujakson jälkeen käyttö maksaa 4,99 euroa vuodessa. CacheBirdin päivitystahti on viimeaikoina ollut rauhallista.

CacheBird Applen AppStoressa

CacheBird Googlen Play-kaupassa

Geooh

Geooh on monipuolinen geokätköilysovellus Androidille. Sovelluksen lataaminen on ilmaista, mutta täysi versio maksaa 2,19 euroa. Mielenkiintoisina ominaisuuksina Geoohsta löytyy mm. sisäänrakennettu Wherigo-tuki ja Tb-skanneri.

Geooh Googlen Play-kaupassa

12 kommenttia artikkelille “Geokätköily kännykällä”

 1. Aki Lehtonen

  Hei näkyykö Geocaching sovelluksesta vain pk-seudun kätköt? Sovelluksen kartalla ei näy kauheen pitkälle.

  Vastaa
 2. Sami

  Aloitin vuosien jälkeen taas kätköilyn, mutta järkytyin tuosta geocaching sovelluksen hinnasta. Lasten kanssa mennään, joten koko vuotta ei viitsisi heti maksaa ja 6.56€ kuukaudessakin tuntuu aika riistolta. Vaikka asun Helsingissä jossa kätköjä on paljon, niin ilmaisversiossa on todella vähän näkyvillä kätköjä kodin lähellä ja maksullisessa taas monta kymmentä. No ongelma poistui kun asensinkin c:geon jossa kaikki kätköt näkyy ilmaiseksi. Milloin tämäkin muuttui tällaiseksi rahastukseksi? Miksi kukaan maksaa tuosta geocaching sovelluksesta kun saman saa ilmaiseksi?

  Vastaa
  • Geokätköt.fi

   C:geossakaan ei näe premium only -kätköjä maksamatta premium-jäsenyydestä, mutta muuten se tosiaan ohittaa Geocaching.com:n rajapinnat rajoituksineen. Emme osaa ottaa kantaan Groundspeakin hinnoitteluun, mutta eikö tärkeintä ole, että on olemassa kaikille sopivia vaihtoehtoja? Geocaching.com:n premium-jäsenyydellä saa muitakin ominaisuuksia Geocaching.com-sivustolla ja moni harrastukseen hurahtanut geokätköilijä hankkii jäsenyyden jo niiden takia vaikkei sovellusta käyttäisikään. Esimerkiksi paremmista hakuominaisuuksista on iloa haasteita suorittaessa. Kätköjen koordinaatit ja perushaut ovat toki edelleen verkossa näkyvillä kaikille rekisteröityneille käyttäjille kuten vuosia sittenkin. Premium-jäsenyyden hintakin on pysynyt samana, vaikka ominaisuuksia on tullut lisää.

   Vastaa
 3. Tiina

  Hei! Minulla käytössä sekä geocaching että c:geo. C:geolla olen ratkaissut mysteerikätköjä ja saanut niihin koordinaatit, jotka olen lisännyt siihen sovellukseen. Tämä sovellus on huomattavasti epätarkempi kuin geocaching. Jos päivitän jäsenyyteni premium jäsenyyteen niin tuleekohan nämä jo ratkaistujen mysteerikätköjen koordinaatit näkyviin geocaching sovellukseen sitten?

  Vastaa
 4. Teuvo

  Eikö tosiaan löydy mitään täysin ilmaista järjestelmää? Tämäkin harrastus tehty bisnekseksi.

  Vastaa
  • Geokätköt.fi

   Kätköjen koordinaatit saa maksutta Geocaching.com ja ne voi syöttää haluamaansa navigointisovellukseen tai GPS-laitteeseen. Geokätköilyä voi halutessaan harrastaa hyvin pienillä kuluilla, mutta se voi vaatia enemmän viitseliäisyyttä ja perehtymistä aiheeseen.

   Vastaa
 5. Seppo Kallio

  Mielestäni Geocaching -sovellus näyttää vain helppojen kätköjen tiedot, paitsi jos maksaa 30€ vuodessa.

  Vastaa
  • Geokätköt.fi

   Hei Seppo, olet oikeassa. Sama rajoitus on nykyään kaikille Geocaching.com:n rajapintaa käyttäville sovelluksille.

   Vastaa
 6. Tuukka Lindroos

  Tykkään geo kätköillä ja olen aina halunnut ja olen luullut tästä kehumista niin ajattelin latada tämän nytten tämä on varamaan tosi hyvä

  Vastaa

Kirjoita kommentti

 • (will not be published)