Geokätköjä on aikojen saatossa syntynyt monenlaisia ja joistain tyypeistä on jo ehditty luopuakin. Eri kätkötyypit on hyvä tuntea koska niiden etsimisessä on merkittäviä eroja. Ensimmäisen geokätköilyretken kohteeksi sopii parhaiten yksinkertainen peruskätkö, joka löytyy suoraan koordinaattien osoittamasta paikasta.
Purkilliset kätköt
Peruskätkö (Traditional cache)
Perinteinen geokätkö, eli tradikätkö, on kaikkein yksinkertaisin ja suosituin kätkötyyppi. Kätkösivulla olevat koordinaatit osoittavat suoraan paikkaan, josta löytyy piilotettu rasia. Peruskätkökin toki voi olla vaikea löydettävä hankalan maaston tai naamioinnin takia.
Multikätkö (Multicache)
Multikätkö koostuu useammastata etapista. Jokaiselta etapilta löytyy vihje tai tieto jolla pääset seuraavalle etapille ja lopulta itse kätkölle. Yksinkertaisimmillaan multikätkön kätkösivun koordinaateista löytyy kätköpurkki, jossa on koordinaatit toiselle purkille, josta kätkön lokikirja löytyy.
Etapeilla ei välttämättä ole purkkia vaan kysessä voi olla myös niin sanottu laskumulti, jossa koordinaatit saa jonkin paikalta löytyvän luvun tai tiedon avulla. Muista ottaa laskumultille mukaan kätkökuvauksesta löytyvä laskukaava tai muut ohjeet joilla koordinaatit saa muodostettua.
Multikätköt sopivat tilanteisiin, joissa piilottaja haluaa esitellä suurempaa aluetta tai useita kohteita kerralla. Multikätkössä voi olla jokin tarina, joka yhdistää paikat tai se voi esitellä jotain historiallista kokonaisuutta, josta saa paremman käsityksen näkemällä monta paikkaa.
Laskumultia voi käyttää tilanteessa, jossa esiteltävän kohteen lähellä on jo toinen kätkö joka estää piilottamisen haluttuun paikkaan. Saturaatiosääntö ei koske pisteitä, joissa ei ole mitään piilotettuna. Laskumultia voi käyttää myös kun halutaan esitellä jokin paikka johon kätköpurkkia ei saa piilotettua.
Mysteeri (Unknown/mystery cache)
Mysteeri voi olla melkeinpä mitä tahansa, mikä ei muihin kategorioihin sovi. Mysteerikätkössä kätkörasian koordinaatit voi saada esimerkiksi ratkaisemalla jonkin arvoituksen, salakirjoituksen tai vaikkapa sudoku-ristikon. Mysteereitä löytyy aivan jokaiseen makuun. Ei kannata turhautua, jos jokin niistä ei heti aukea. Haastavimmat voivat olla hyvinkin hankalia ja aikaavieviä ratkottavia. Mysteerikätköt kuitenkin tarjoavat hauskaa aivojumppaa ja suuria onnistumisen elämyksiä ratketessaan.
Mysteerikätköjen harjoittelu kannattaa aloittaa helpoksi merkityistä mysteereistä. Mysteerien ratkaisemisessa kehittyy parhaiten harjoittelemalla. Pikku hiljaa alkaa oppia millaisia jippoja mysteereissä yleensä käytetään.
Mysteerikätkö voi olla myös niin sanottu haastekätkö, jossa kätkön löytämisen lisäksi pitää suorittaa jokin geokätköilyyn liittyvä haaste. Haasteena voi olla esimerkiksi tietyn kätkömäärän löytäminen yhden päivän aikana tai vaikkapa kätkön löytäminen kaikista Suomen kunnista.
Geolodju (Letterboxing hybrid)
Geolodju on partiolaisten lodjun ja geokätkön yhdistelmä. Geolodjuissa on yleensä koordinaattien lisäksi vinkkeihin perustuva tapa etsiä kätkö. Geolodjussa on aina leimasin, jolla partiolaiset todistavat löytönsä. Geokätköilijöitä varten on tavallinen lokikirja.
Geolodju voi toteutukseltaan olla perus-, multi- tai mysteerikätkön tyyppinen.
Wherigo-kätkö (Wherigo cache)
Wherigo-kätköihin kuuluu yhteensopivassa laitteessa pelattava pelitiedosto. Wherigo-pelit voivat hyödyntää laitteen paikkatietoja seikkailun rakentamisessa. Pelin läpi päästyään saat varsinaisen kätköpurkin sijainnin selville.
Wherigo-pelejä voi pelata monilla Garminin GPS-laitteilla ja älypuhelimilla.
Wherigo-sovellus Applen laitteille, Androidille ja Windows Phonelle.
Purkittomat kätköt
Geokohde (Earth cache)
Geokohteet ovat opettavaisia virtuaalikätköjä. Geokohteessa ei ole kätköpurkkia, vaan yleensä jokin mielenkiintoinen geologinen kohde josta täytyy selvittää vastaus kätkön omistajan kysymyksiin. Geokohteiden on tarkoitus olla oikeasti opettavaisia ja kysymyksiin vastaaminen vaatii usein pientä perehtymistä geokohteen aihepiiriin. Vastaukset kysymyksiin lähetetään yleensä omistajan sähköpostiin.
Webbikamerakätkö (Webcam cache)
Vanha kätkötyyppi, vanhat kätköt säilyvät, mutta uusia ei saa tehdä.Webbikamerakätkön ideana on löytää koordinaateista webbikamera ja tallentaa kameran ottama kuva itsestä. Monissa webbikamerakätköissä on vaatimuksena seistä esimerkiksi GPS kädessä todistaakseen ettei kyseessä ole vain joku satunnainen ohikulkija. Kameran kuvan voi tallentaa vaikkapa kännykällä tai pyytää netin ääressä olevaa kaveria tallentamaan kuva. Kuva liitetään kätkön loggaukseen.
Virtuaalikätkö (Virtual cache)
Vanha kätkötyyppi, vanhat kätköt säilyvät mutta uusia ei saa tehdä.Virtuaalikätkössä ei ole kätköpurkkia vaan paikalla käynti todistetaan valokuvalla tai lähettämällä kätkön omistajalle vastaus kysymykseen, jonka ratkaisun saa selville käymällä kätköpaikalla.
Bongauskätkö (Locationless cache)
Poistunut kätkötyyppi. Kätköilyn alkuaikoina oli tarvetta kätköille, joita kuka tahansa pystyi etsimään lähiympäristössään, vaikka siellä ei varsinaisia purkkeja olisi ollutkaan. Bongauskätkön ideana oli etsiä jokin annettu kohde (esim. majakka) ja ottaa siitä valokuva. Osassa bongauskätköistä riitti jonkin tehtävän ratkaisu ja niistä käytettiinkin nimitystä ”nojatuolikätkö”.
Tapahtumat
Tapahtuma (Event cache)
Tapahtumassa geokätköilijät kokoontuvat yhteen vaihtamaan kokemuksia ja jutustelemaan rennoissa tunnelmissa. Tapahtuman ohjelmana voi olla melkeinpä mitä vaan, mutta useimmiten toiminta keskittyy nuotion ympärille.
Siivoustapahtuma (CITO, cache-in, trash-out event)
Siivoustapahtumassa eli CITOssa kätköilijät kokoontuvat siivoamaan talkoovoimin jonkin yleisen paikan. Yleensä siivoustapahtuma järjestetään puistossa tai metsässä. Joka vuosi toukokuun alussa vietetään kansainvälistä CITO-päivää, jolloin monessa maassa järjestetään CITO-tapahtumia.
Megatapahtuma (Mega-Event cache)
Tapahtumasta tulee suurtapahtuma kun siihen osallistuu yli 500 kätköilytiimiä. Kuuluisin suurtapahtuma on vuosittain Yhdysvalloissa järjestettävä Geowoodstock. Suomessakin megatapahtumia on järjestetty jo monena perättäisenä kesänä.
GPS Adventures Maze Exhibit
Groundspeak Inc.:in kiertävä messuosasto, jossa esitellään geokätköilyä ja muita GPS:ää käyttäviä seikkailulajeja.
Lost and Found -tapahtumakätkö
Lost and Found -tapahtumakätköillä juhlistettiin geokätköilyn 10-vuotista historiaa 30.4. – 3.5.2010. Tapahtumilla oli tiettyjä ehtoja ja osallistujia piti olla vähintään kymmenen. Ehdot täyttäneet tapahtumat saivat kätkötyypin kuvakkeeksi juhlaikonin.
Maakohtaiset kätköt
NGS Benchmark
NGS mittauspisteitä on ainoastaan Yhdysvalloissa. NGS Benchmarkit voidaan ajatella virtuaalikätköinä, sillä varsinaista kätköpurkkia niissä ei ole. NGS Benchmarkit ovat Yhdysvaltain kansallisen maanmittauslaitoksen kolmiomittauspisteitä. Maastossa mittauspisteen merkkinä voi olla esimerkiksi kiveen kiinnitetty laatta. Kaupunkialueilla mittauspisteet ovat usein korkeita rakennuksia tai mastoja. Löydettyäsi pisteen dokumentoi sen kunto valokuvalla ja liitä kuva loggaukseen.
Huom! NGS Benchmark löytöjä ei lasketa mukaan geokätköilijän löytömäärään.
Project A.P.E
Project A.P.E -kätköjä on enää yksi Brasiliassa. Vuonna 2001 julkaistiin kaksitoista Project A.P.E -kätköä ympäri maailmaa. Suurin osa Project A.P.E. -geokätköistä oli piilotettu Yhdysvaltoihin, mutta niitä oli myös Euroopassa, Brasiliassa ja Japanissa. Kätköjen ideana oli promotoida Apinoiden planeetta -elokuvaa, eli kyseessä oli todellisuudessa 20th Century Foxin mainoskampanja. Ensimmäisille löytäjille kätköissä oli palkintoina elokuvaan liittyviä tavaroita.
Erikoiskätköt
Lab cachet
Lab Cachet ovat kokeellinen kätkötyyppi, jota normaalit säännöt eivät koske. Yleensä Lab Cacheja on suurten kätköilytapahtumien yhteydessä.
Mirva Liimatta
sanoo:Moi! Olemme taideyhteisö, ja keräämme erään taidenäyttelyn yhteydessä näyttelyvierailta kirjeitä tulevaisuuden ihmisille. Meille tuli idea, voisiko kirjeitä käyttää geokätkön sisältönä, niin että niitä voisi löytäjä lukea, mutta ei viedä mennessään? Sopiiko tämä geokätköilyn perusideaan?