Kätköpurkit

Kätköpurkki kannattaa valita huolella koska hyvä purkki vähentää merkittävästi kätkön huoltotarvetta. Geokätköilijät haluavat löytää kuivia ja hyväkuntoisia purkkeja, etkä varmastikaan halua olla jatkuvasti korjailemassa kätköäsi. Tällä sivulla on esitelty joitain yleisimmin käytettyjä purkkeja, mutta kätköpurkiksi sopii periaatteessa mikä tahansa kosteutta ja kolhuja kestävä rasia.

Suomen kostea ilmasto ja kylmät talvet aiheuttavat lisähaasteita rasioille, heppoinen muovi murtuu helposti kovassa pakkasessa.

Löydät kätköpurkit edullisesti kaupastamme.

PET-pulloaihio

Limupullon PET-muovista tehty aihio on suosittu purkki mikrokokoisissa geokätköissä. Edullisuutensa takia PET-putkilot ovat suosittuja paljon kätköjä sisältävissä power traileissa.

  Bison-rasia

  Bison-rasiat ovat pieniä alumiinisia lieriöitä, jotka on alunperin tarkoitettu lääkerasioiksi. Bison rasiat ovat edullisia, kestäviä ja vesitiiviitä.

   Filmipurkki

   35 mm filmipurkki oli aiemmin hyvin yleinen mikrokätkön purkki, mutta sen käyttö on vähentynyt tasaisesti filmikameroiden käydessä harvinaisemmiksi.. Filmipurkki kestää aika hyvin kosteutta ja sille on helppo löytää sopivia piilopaikkoja. Tyhjiä filmipurkkeja voi kysellä valokuvausliikkeistä.

   Orthex Jäänalle -pakasterasiat

   Lohjalaisen Orthexin valmistamia Jäänalle -pakasterasioita on saatavilla melkein joka kaupasta, joten ne ovat helppo valinta kätköpurkiksi. Jäänalle rasiat on valmistettu polypropeeni-muovista ja kokoja löytyy kolmesta desilitrasta 1,2 litraan, eli niistä voi tehdä pieniä ja normaalikokoisia kätköjä.

   Jäänalle-rasiassa ei ole erillistä tiivistettä vaan sen tiiveys perustuu tiukasti purkkia vasten puristuvaan kanteen. Jäänalle-rasian sulkemisen kanssa saa olla tarkkana koska kansi jää helposti yhdestä kulmasta auki ellei sitä painele huolellisesti kiinni. Myös purkin ja kannen väliin jäänyt minigrip-pussin kulma aiheuttaa usein kosteusvaurioita kätkölle.

   Curver Foodkeeper -pakasterasiat

   Foodkeeper-sarjasta löytyy paljon kokoja 2,5 desilitrasta 6,25 litraan. Pienimmät purkit ovat pyöreitä ja isommat neliskanttisia.

   Lock&Lock -pakasterasiat

   Lock&Lock-rasiat ja niiden kopiot sulkeutuvat erittäin tiivisti ja pysyvät hyvin kiinni kannen joka reunalla olevien pienien siivekkeiden ansiosta. Rasian kannessa on kumitiiviste joka puristuu tiukasti purkin ja kannen väliin.

   Decon-rasia

   Pieni, vesitiivis ja äärimmäisen kestävä muovirasia. Rasiassa on alunperin säilytetty puhdistautumissarjaa (decontamination kit). Rasian kannen varoitustekstit tulee ehdottomasti peittää geokätköilykäytössä. Armeijanvihreä väri sulautuu hyvin metsään. Purkkeja on saatavilla edullisesti ylijäämäliikkeistä, mutta saatavuus on Suomessa huono. Kansi voi olla tiukassa ja vaikea avata.

   Ammuslaatikot

   Ammuslaatikot ovat Suomessa verrattain harvinainen, mutta todella hyvin toimiva kätkörasia. Yhdysvalloissa käytetty ammuslaatikko on yksi yleisimmistä kätkörasioista. Ammuslaatikot ovat metallisia ja väreiltään yleensä armeijanvihreitä. Kannessa on kumitiiviste ja salpa painaa sen tiukasti purkkia vasten. Ammuslaatikkoa on käytännössä mahdoton rikkoa ja geokätköinä ne ovat selvinneet tulvista ja jopa metsäpaloista (sisältö tietysti kärventyy, mutta purkki voi säilyä käyttökelpoisena). Yleisimmät geokätköilyssä käytetyt ammuslaatikot ovat rynnäkkökiväärin ja konekiväärin ammuksille tarkoitetut laatikot. Molemmat luokitellaan normaalikokoisiksi kätköiksi.

   Käytettyä ammuslaatikkoa hankkiessa kannattaa varmistaa että kumitiiviste on paikallaan, koska purkki ei pidä vettä ilman sitä. Kaikki ammuslaatikossa olevat alkuperäiset varoitukset ja tekstit täytyy peittää ja laatikko pitää merkitä selvästi geokätköksi, ettei purkkia luulla vaaralliseksi.

   Kirjoita kommentti

   • (will not be published)