Kävimme testaamassa joulukuussa julkaistun Maa on niin kaunis -trailin Hyvinkäällä. Hyvän sijaintinsa ja vuodenvaihteen pyhien ansiosta reitti on kerännyt muutamassa viikossa jo yli sata kävijää ja kätköpolun parkkipaikalla on paikoin ollut jopa ruuhkaa.

Maa on niin kaunis -trailin, tai lyhyemmin MONK-trailin geokätköt ovat Premium Only -kätköjä, eli ne eivät näy kartalla ellei sinulla ole Geocaching.com:n premium-jäsenyyttä.

Maa on niin kaunis -trailin on tehnyt nurmijärveläinen KoplaKopo, jolla on jo huimat yli 450 piilotettua geokätköä. Power trailiin kuuluu kolmekymmentä tradikätköä ja mysteerin muodossa oleva bonus. Yleensä bonuskätköt saa ratkottua sarjan muista geokätköistä löytyvien vinkkien avulla, mutta MONK-trailin bonus on poikkeuksellisesti ratkottavissa jo kotona, eli sitä kannattaa vilkaista jo retken suunnitteluvaiheessa.

MONK-traili muodostaa kahdeksikon muotoisen lenkin. Pituutta koko lenkillä on noin 9,5 kilometriä ja rauhallisella tahdilla reitin kiertää kolmessa tunnissa. Reitin saa tarvittaessa jaettua helposti pienempiin osiin kiertämällä eteläisen ja pohjoisen lenkin erikseen. Eteläinen Kapilamminnummella kiertävä lenkki käsittää 17 tradikätköä ja pohjoisempi 13 tradikätköä.

Lähdimme kiertämään trailia numerojärjestyksestä ensimmäisestä geokätköstä alkaen. Kätkökuvauksissa ehdotetulla parkkipaikalla selviää heti, että ihan yksin täällä ei tarvitse kierrellä. Pienelle tien levikkeelle on ahtautunut peräti kuusi autoa ja muillakin levennyksillä näkyy yksittäisiä autoja. Parkkitilaa on kyllä hyvin tarjolla eri puolilla trailia ja reittipisteenä annetun parkkipaikan täytyttyä kannattaa hakea paikkaa hiekkakuopan muiden porttien läheltä. Älä kuitenkaan pysäköidessä estä porttien käyttöä.

Koko power trail kiertää hiekkakuoppien ympärillä ja asutusta seudulla on vähän. Kätkön numero 12 lähellä oleva asuintalo kannattaa pyrkiä kiertämään mahdollisimman kaukaa. Talon pihalla on ohikulkijoita haukkuva koira ja näytti siltä, että talon lähellä polulle olisi kasattu puita esteeksi.

Maasto on helppokulkuista ja runsaasta kävijämäärästä johtuen polku erottuu selvästi lumesta. Jokaiselle geokätkölle johtaa selvä lumeen tallautunut polku, joten gepsiä ei tarvitse kovin tarkkaan katsella. Varsinainen reitti seurailee alueen polkuja ja metsäautoteitä. Maaston suhteen ainoa haaste on ajoittain tallautuneella polulla esiintyvä liukkaus. Mukaan kannattaa talvella ottaa nastalliset kengät tai liukuesteet. Reitin pystyy kiertämään hyvin myös maastopyörällä.

Trailin kätköpurkkeina on monilta muiltakin traileilta tuttu ja hyväksihavaittu PET-putkilo. Piilotuksetkin ovat mutkattomia, eikä kätköjen etsimiseen mene paljon aikaa. Hämärään aikaan kannattaa mukaan varata hyvä lamppu. Hieman yllättäen osa geokätköjen lokikirjoista on päässyt hajoamaan jo muutamassa viikossa. Toki kävijöitäkin on riittänyt, mutta yleensä lokivihot ennemmin täyttyvät kun hajoavat. Nyt monesta vihosta on irronnut kansi ja sivuja. Vihkojen paperi on kosteuden kestävää, mutta vihkon liimaukselle Suomen talvisää on ollut liikaa. Olemme itse todenneet niitattujen PET-kokoisten vihkojen kestävän parhaiten.

Hiekkakuoppia kiertävä traili tarjoaa paikoin yllättävänkin kivoja maisemia vähitellen metsittyville vanhoille hiekkakuopille ja niihin muodostuneille lammilla. Hyvällä tuurilla matkalla voi nähdä eläimiä. Osa kävijöistä on kertonut nähneensä ketun ja jälkien perusteella alueella pyörii paljon jäniksiä sekä peuroja. Meidän kätköretkelle osui vain mäntyä nakutellut tikka.

Valitettavan monella power traililla kätköt nimetään niin, että numero tai vaihtuva nimi on vasta trailin nimen perässä. Kapealla gepsin tai kännykän näytöllä nimestä voi näkyä vain alkuosa, mikä vaikeuttaa oikean geokätkön valintaa varsinkin silloin kun reitti risteää kahdeksikon keskellä kun lähin kätkö ei välttämättä olekaan numerojärjestyksessä seuraava. Iso ongelma tämä ei kuitenkaan ole, sillä kartalta on helppo hahmottaa mille geokätkölle seuraavaksi kannattaa suunnata.

Kaiken kaikkiaan trailista jää hyvä mieli. Reitti on juuri sopivan pituinen, eikä samanlaisten kätköjen etsiminen ala vielä kyllästyttää. Helpon silmukkamuodon ansiosta retken suunnittelukin on helppoa kun reitin lopuksi palaa takaisin lähtöpaikalle. Kahdeksikon muotoinen lenkki on helppo myös puolittaa, jos sää muuttukin huonommaksi tai aika ei riitäkään koko kierrokseen.

Maa on niin kaunis -trailin geokätköt kartalla (Geocaching.com)

Miten sinne pääsee?

MONK-trailille on helpointa tulla autolla. Pääkaupunkiseudulta, Lohjalta, Hämeenlinnasta, Lahdesta ja Porvoosta lähtöpaikalle ajaa alle tunnissa ja Hämeenlinnanväylän sekä Lahdenväylän varressa sijaitseva alue on helposti saavutettavissa kauempaakin tuleville.

Paikalle pääsee myös ilman autoa, ainakin arkipäivinä. Mäntsälän ja Hyvinkään välillä liikennöivät bussit sekä Hyvinkään bussilinja 11 menevät aivan kätköpolun vierestä. Latostenmaan pysäkki sijaitsee reilun sadan metrin päässä sarjan kätköstä numero 22.

Yksi kommentti artikkelille “Maa on niin kaunis -traili Hyvinkäällä”

 1. KoplaKopo

  Kiva artikkeli 🙂
  Parit kommentit heti alkuunsa…..
  Muutin premiumiksi juuri tämän suosion takia….100 kävijää ekaan viikkoon 😉
  Voisin tänään muuttaa trailin kaikille näkyväksi.
  Logivihkoset hajoavat….”saksalaista”-laatua suoraan netistä.taisi olla joku saksalainen geokätköilyyn erikoistunut verkkokauppa mistä hommattu, mutta ei hätää uudet “paremmat” jo tilauksessa.
  Nämä #12 ja #13….asukas/koira ongelmaa ei enään ole kiitos Mika_N…Hän vinkkasi asiasta ja kävin siirtämässä kauemmaksi talosta purkit.
  Bonus piti aluksi olla multien bonus, mutta eipä aika riittänyt tekemään niitä kolmea multia sinne….tulevat myöhemmin. Tehdäämpä sitten samalla bonus #2 😉
  Lopuksi pieni mainostus…..Trailien ystäville tiedoksi. Tulossa ennen kesää vielä 8 purkin, 10 purkin, toinen 10 purkin, 15 purkin sekä 25 purkin trailit. Purkit hommattu ja paikat tiedossa…..vielä kuin tulisi kivat pakkaskelit niin julkaisuja voi odotella 😉

Kommentointi suljettu