Ruostejärven virkistysalue Tammelassa on mukava päiväretkikohde geokätköilijällekin. Ruostejärvi sijaitsee Hämeen järviylängöllä, joka on tunnettu kirkasvetisistä järvistään.

Ruostejärven ja sen vieressä olevan Leppilammen rannoilla kiertää 17 geokätkön sarja, jonka käy rauhalliseen tahtiin läpi muutamassa tunnissa. Piilottaja on valinnut kätköjen näkyvän vain premium-jäsenille. Kätköpaikat tarjoilevat hienoja maisemia järville ja reitin varrelle osuu useampikin laavu, joten hyviä taukopaikkoja on tarjolla. Jos omia eväitä ei sattunut mukaan, niin kahvila- ja ravintolapalveluita löytyy Hämeen luontokeskukselta sekä Eerikkilän urheiluopistolta.

Ruostejärven ympäri reitti ei valitettavasti kulje luoteisosan ollessa täynnä kesämökkejä. Reittiä kiertäessä tulee väkisinkin jonkin verran edes takaista kulkemista, mutta reittiin saa pientä eroa valitsemalla eri polkuja paluumatkalle. Maasto on helppokulkuista polkua ja pitkospuita eikä mäkiäkään ole montaa.

Reitin erikoisuus on Meidän metsä -polun varrelta löytyvä käsikäyttöinen lossi, jolla Toralahden pääsee ylittämään sen kapeimmasta kohdasta. Reittiä miettiessä kannattaa huomata, ettei lossi näy kaikissa kartoissa. Lossi todennäköisesti suljetaan talveksi, kun järvi alkaa jäätyä.

Koko reitin pituudeksi tulee reilut kymmenen kilometriä. Jos aika tai jaksaminen ei riitä koko lenkkiin, niin esimerkiksi Hämeen luontokeskukselta aloittaen geokätköt voi hakea pienemmissä erissä.

Jos kaipaa pidempää rauhoittumista järvimaisemissa, kannattaa vilkaista Eerikkilän urheiluopiston majoitustarjontaa. Urheiluopistolle on valmistunut komeita lasiseinäisiä huviloita, joihin majoittaa isommankin kätköilyseurueen. Myös pienempiä hotellihuoneita on tarjolla. Ruostejärven geokätköt eivät reippaalle etsijälle riitä koko viikonlopuksi, mutta läheltä löytyy esimerkiksi Liesjärven kansallispuisto, jossa on lisää etsittävää. Käymisen arvoinen on myös alueen toinen kansallispuisto Torronsuo, josta löytyy Suomen syvin suo. Kätköjä Torronsuolla on vähän, mutta hienot suomaisemat ovat käynnin arvoisia.

Miten sinne pääsee?

Ruostejärvelle on helpointa saapua omalla autolla. Auto kannatta jättää joko Hämeen luontokeskuksen tai Eerikkilän urheiluopiston parkkipaikalle, joissa on hyvin tilaa ja maksuton pysäköinti.

Ruostejärven alueelle pääsee hyvin myös kakkostietä kulkevilla busseilla. Hiisilän pysäkiltä on noin puolentoista kilometrin kävelymatka Hämeen luontokeskukselle.

Linkkejä