Liettua pääkaupunki Vilna on houkuttelevan lähellä sijaitseva kaupunkikohde. Kävimme tutustumassa Vilnan kätköihin joulukuussa.

Vilna sijaitsee lähellä Valko-Venäjän rajaa Neris- ja Vilnia-jokien yhtymäkohdassa. Kaupunki on mäkien ympäröimä ja varsinkin leveä Neris-joki tuo keskustalle ilmettä. Aikaa Vilnan matkalla kannattaa varata vähintään pitkän viikonlopun verran, mutta viikkokin vierähtää helposti geokätköillen ja nähtävyyksiin tutustuen.

Nähtävyyksiä joka makuun

Vilnan tärkein nähtävyys on vanha kaupunki, joka on kokonaisuutena UNESCOn maailmanperintökohde. Vanha kaupunki on siistissä kunnossa ja täynnä mukavia ravintoloita sekä kahviloita. Pieniä museoitakin löytyy sieltä täältä. Vanha kaupunki on täynnä erikokoisia kirkkoja ja niihin kannattaa mennä kurkistelemaan sisällekin. Moni ulkoa vaatimaton kirkko on sisältä upean koristeellinen.

Vanhaan kaupunkiin saa hyvän silmäyksen yläilmoista kiipeämällä Gediminasin linnan raunioille kukkulan päälle. Raunioiden silmiinpistävin ominaisuus on iso torni, jonka päällä liehuu Liettuan lippu. Torni näkyy moneen paikkaan ja toimii hyvänä maamerkkinä. Jos mielii vielä korkeammalle, kannattaa suunnatan syrjemmällä sijaitsevalle Vilnan TV-tornille, josta pääsee ihastelemaan maisemia reilusti korkeammalta.

Puistoja ja aukioita on ilahduttavan paljon. Kuumina kesäpäivinä näissä on mukava levähtää. Joulun alla aukiot täyttyvät joulumarkkinakojuista ja jouluvaloista.

Kolkompi nähtävyys on vanha KGB:n talo, jonka kellarissa toimii kansanmurhien uhrien museo, joka tunnetaan myös KGB vankilamuseona. Liettuan kansa on kokenut kovia useiden eri miehittäjien toimesta. Museon vanhat sellit ja teloitushuoneet pistävät miettimään mitä kaikkea täällä on tapahtunut.

Erikoisempi nähtävyys on vuonna 1994 itsenäiseksi julistautunut Užupisin kaupunginosa. Taiteilijakaupunginosan itsenäisyysjulistusta on lähinnä taideprojekti, mutta halutessaan siellä saa leimattua passinsa matkamuistomyymälässä. Kaupunginosan rajoilla on kyltit merkkaamassa Užupisin tasavallan rajoja ja taloissa liehuu Užupisin lippu.

Lasten kanssa matkustavan kannattaa poiketa Teknologia- ja energiamuseoon, joka toimii Neris-joen pohjoisrannalla vanhassa hiilivoimalassa. Voimalan vanhojen kattiloiden ympärille on kasattu pieni tiedemuseo, jossa riittää ihmeteltävää ja kokeiltavaa.

Vilnan kätköt

Vilnassa riittää etsittävää joka makuun. Vanhassa kaupungissa on monen eri sortin geokätköjä ja niitä etsiessä tulee melko kattavasti kiertäneeksi koko vanhankaupungin. Osa kätköistä sijaitsee hyvin vilkkailla paikoilla ja niiden etsiminen väkijoukon keskeltä vaatii pokkaa. Helpompia tapauksia ovat virtuaalikätköt, joita niitäkin löytyy useampi varsinkin vanhan kaupungin alueelta.

Vilnan geokätköjen kuvaukset ja vinkit on pääasiassa kirjoitettu liettuaksi ja englanniksi, joten turistikätköilijäkin pärjää hyvin vaikkein liettua olisikaan hallussa.

Enemmän etsittävää kaipaavan kannattaa suunnata kaupungin ulkopuolella sijaitseviin metsiin, joista löytyy suurempia kätkökeskittymiä ja power traileja.

Liikkuminen Vilnassa

Vilnassa ei ole metroa tai raitiovaunuja, mutta bussit ja johdinautot kulkevat ympäri kaupunkia ja niiden käyttö on helppoa. Lipun saa näppärimmin hankittua lataamalla kännykkään Trafi-niminen sovellus, jossa on reittiopas ja lippujen ostomahdollisuus. Sovelluksen kartalta näkee myös reaaliajassa missä bussit kulkevat.

Bussiliput ovat suomalaisittain edullisia. Puolen tunnin matka maksaa alle euron mobiilisovelluksesta ostettuna. Paljon liikkuvan kannattaa harkita viikon voimassa olevaa lippua.

Miten sinne pääsee?

Nopein reitti Vilnaan on lentäminen Helsinki-Vantaalta Finnairin suorilla lennoilla. Vilnan lentokenttä sijaitsee lähellä kaupunkia ja edullisilla paikallisbusseilla pääsee nopeasti keskustaan.

Jos reissuun on enemmän aikaa, mielenkiintoinen vaihtoehto on ajella omalla autolla Vilnaan Tallinnan kautta. Matkaa tulee aika tarkkaan kuusisataa kilometriä jos isompia kätköpoikkeamia ei tee. Matkan varrelle osuu toki paljon nähtävää, joten aikaa voi helposti käyttää enemmänkin ja pysähdellä matkalla yöpymään.

Julkisillakin Vilnaan pääsee maata pitkin. Tallinnasta pääsee Vilnaan suorilla yön yli ajavilla Lux Expressin busseilla noin kahdenkymmenen euron hintaan. Matka kestää noin kahdeksan ja puoli tuntia.

Linkkejä