Merivesi on ollut viime päivinä erittäin matalalla ja monet kätköilijät ovat ottaneet ilon irti olosuhteista.

Merivesi on nyt jopa yli puoli metriä keskitasoa alempana ja kauas karannut rantaviiva on paljastanut reittejä rannan lähellä oleville saarille ja luodoille. Kätköilijät eri puolilla Suomea ovat raportoineet päässeensä lähisaarten kätköille kuivin jaloin tai kahlaamalla.

Kävimme kokeilemassa merenpohjaa pitkin kulkemista Helsingin Lauttasaaren edustalla, jossa laskenut merivesi on avannut reitin Sisä-Hattu -nimiselle luodolle. Luodolla on tietysti myös kätkö.

Helsingin Sanomat kirjoitti Sisä-Hatusta loppuviikosta ja paikalla on nyt ulkoilijoita ruuhkaksi asti. Lähiteiden varsien parkkipaikat ovat melkein täynnä tuulisena sunnuntaina ja ulkoilijoita näkyy todella paljon. Sisä-Hatulle on mahdollista kahlata normaalistikin, mutta nyt sinne pääsee leveää kannasta pitkin. Ulkoilijoiden vaellus pienelle luodolle on jopa vähän hassun näköistä. Kätköilijöitäkin on liikkeellä ja samaan aikaan purkille sattuu kolme nimimerkkiä emmekä suinkaan ole päivän ensimmäisiä kävijöitä.

Sisä-Hatun nähtävyytenä ovat vanhat kalliokaiverrukset. Vanhimmat löytämämme tekstit ovat 1900-luvun alusta. Kalliosta löytyy vaakunoita, kruunuja, kompassiruusu, pitkiä tekstejä sekä tietysti sydämiä.

Ruuhkaa on ollut myös ainakin Porissa, jossa Munakari kätköineen on nyt saavutettavissa kahlaten.

Mikä saa meriveden laskemaan?

Korkeapaineen vallitessa merivesi laskee ja matalapaineella se nousee. Veden korkeuteen vaikuttaa myös tuuli, sillä tietystä suunnasta puhaltava tuuli voi työntää merivettä Itämeren eri osiin. Itämeren meriveden korkeuteen vaikuttaa myös Tanskan salmien virtaukset ja näiden aiheuttamat vaihtelut meren kokonaisvesimäärässä.

Meriveden korkeuden vaihteluita voi seurata Ilmatieteen laitoksen sivuilla.