Aasian kirjeenvaihtajamme kävivät geokätköilemässä Etelä-Korean Soulissa. Millaista geokätköilyä miljoonakaupunki tarjoaa?

Etelä-Korean pääkaupunki Soul on todellinen metropoli. Kaupungissa asuu virallisesti melkein kymmenen miljoonaa asukasta, mutta koko metropolialueella asukkaita on yli 25 miljoonaa. Puolet Etelä-Korean asukkaista asuu Soulin metropolialueella ja se onkin maailman toiseksi suurin metropolialue Tokion jälkeen.

Nähtävää Soulissa

Vahdinvaihto palatsin edessä

Soul tarjoaa matkailijoille elämyksiä moneen makuun. Jo pelkkä korealaisen elämänmenon seuraaminen on viihdyttävää ja nähtävyyksiäkin on paljon. Soulin lukuisista temppeleistä ja palatseista kannattaa käydä ainakin muutamassa. Palatsit ovat hienoja, mutta pidemmän päälle keskenään aika samanlaisia, vaikka jokaisella omat erityispiirteensä onkin. Korealaisilla on hauska tapa vierailla palatseissa perinneasuihin pukeutuneina.

Museoidenkin ystäville riittää kierrettävää. Kaupungissa on yli sata museota ja vierailun arvoisia ovat ainakin toistensa lähellä sijaitsevat kansallismuseo ja sotamuistomerkkimuseo. Vaikka museot ovat houkuttelevan lähekkäin, ei niitä kannata yrittää ahnehtia saman päivän aikana. Kumpikin museoista on oikeasti iso ja keskittyminen ei riitä kummankin käymiseen.

Soulissa on viime vuosina tehty mielenkiintoisia rakennushankkeita. Vanhoja moottoriteitä on purettu ja niiden tilalle on rakennettu viihtyisää kaupunkiympäristöä. Vuonna 2005 avattiin Cheonggyecheonin jokipuisto puretun moottoritien paikalle. Pieni rakennettu kanava alkaa aivan Soulin keskustasta ja se muodostaa yli 10 kilometrin pituisen ulkoilureitin. Kanavan molemmin puolin kulkee kävelytiet ja kanavan vartta on koristeltu erilaisilla taideteoksilla ja kasveilla. Aina vähän väliä joen ylittää tasaiset kivet, joita pitkin voi hyppelehtiä toiselle puolelle. Cheonggyecheonista on tullut todellinen kaupunkilaisten ja matkailijoiden suosikki ja joen varrella onkin aina ihmisiä. Ilta-aikaan kanava on valaistu kauniisti ja sen länsiosassa on joka ilta hieno valonäytös.

Seoullo 7017

Toinen vastaava hanke on tänä vuonna avattu Seoullo 7017, jossa entinen autojen silta on muutettu puistoksi. Kilometrin pituinen silta ylittää ison ratapihan aivan päärautatieaseman vieressä ja se on muuttunut viihtyisäksi puutarhaksi. Seoullo 7017 muistuttaa New Yorkin suosittua High Linea, jossa vanha rautatiesilta muutettiin puistoksi. Iltaisin Seoullo on valaistu vaihtuvin värein ja puiston esiintymislavalla järjestetään ilmaiskonsertteja. Muutama geokätkökin sillalta tietysti löytyy.

Soulin geokätköt

Mikrokätkö Gangnamissa

Etsittävä ei Soulista ihan heti lopu, 20 kilometrin säteellä keskustasta on yli 2000 geokätköä! Peruskätköt ovat Koreassa arvossaan ja melkein 90 prosenttia Soulin seudun kätköistä on suoraan annetuissa koordinaateissa sijaitsevia peruskätköjä. Muitakin tyyppejä toki löytyy pitkin kaupunkia ja tarjolla on mielenkiintoisia multeja, mysteereitä sekä muutama Wherigo ja Earthcache. Virtuaalikätköjen uuden tulemisen myötä kaupunkiin on sellainenkin saatu.

Soulin ympäristössä kiertelee mielenkiintoisia jalan kierrettäviä power traileja, joten vähän ahkerampikin geokätköily onnistuu. Seoul-Dulegil -kätkösarja muodostaa kaksi kaupunkia ympäröivää rinkiä ja kätköjä niissä on yhteensä lähemmäs kolme sataa. Sisempi rinki seurailee vanhaa kaupungin muuria, joka on useissa kohdin vielä olemassa. Metrolla pääsee helposti liikkumaan power trailien aloituspaikoille ja itselle sopivan kierroksen jälkeen on helppo palata keskustaan. Lähin metroasema ei missään vaiheessa ole kovin kaukana ja bussejakin kulkee hyvin.

Kuten suurkaupungeissa yleensäkin, suurimman vaikeuden geokätköilijälle aiheuttavat joka paikassa pyörivät jästimassat. Korealaiset ovat kuitenkin melko pidättyväisiä ja kynnys puuttua toisten tekemisiin on suuri. Kaupungissa on myös totuttu näkemään kaikenlaista, eikä satunnaisen geokätköilijän omituisetkaan touhut paljoa kiinnosta.

Vuoret ja luonto lähellä

Bukhansanin kansallispuisto

Soul sopii myös luontomatkailijalle. Kaupunkia ympäröivät vuoret tarjoavat lukuisia hyviä ja mielenkiintoisia patikkareittejä, joiden varsilta löytyy tietysti paljon geokätköjä. Vaellusreitteille pääsee helposti ilman autoa, sillä monen vaellusreitin alkuun pääsee jopa metrolla tai ainakin bussilla.

Sammakkokätkö

Eri luontokohteita on tarjolla todella paljon. Me lähdimme valloittamaan Bukhan-vuorta Bukhansanin kansallispuistoon. Kotimaisiin vaellusreitteihin verrattuna polut ovat paikoin melko vaativia ja huonoilla kengillä metsään ei kannata lähteä. Paikoin merkitty reitti saattaa nousta hyvin jyrkkää kallioseinämää pitkin ja kiipeämisen avuksi polulle on viritelty köysiä. Kansallispuiston luonto on suomalaiseen metsään tottuneelle kasvillisuudeltaan aika tutun oloista, mutta vuoriston jylhät maastonmuodot eroavat Suomesta. Bukhansan-vuorelle vievä polku on jatkuvaa ylämäkeä ja matkan varrella on komeita vesiputouksia.

Vuoren huipulta aukeavat huimat maisemat kaupunkiin. Rakennusten valkea massa tuntuu jatkuvan loputtomana joka suuntaan. Kaikki vuorilla olevat geokätköt eivät ole polkujen varsilla ja osa voi olla hyvinkin hankalassa maastossa. Kannattaa muistaa omat rajat ja välttää liian vaativia paikkoja.

Geokätköttömän maan rajalla

Soulin matkalla kannattaa yrittää päästä käymään Pohjois-Korean rajalla, jossa neljä kilometriä leveä demilitarisoitu vyöhyke erottaa Pohjois- ja Etelä-Korean. Pohjois-Korea on yksi harvoista kokonaan vailla geokätköä olevista maista, joten geokätköilyn kannalta paikka ei ole kiinnostava, mutta elämys se on. Opastetuilla kierroksilla on mahdollista vierailla Panmunjomin raja-asemalla, jossa maiden sotilaat seisovat vastatusten. Panmunjomissa on kolme YK:n siniseksi maalattua neuvotteluhuonetta, jotka sijaitsevat puoliksi Pohjois-Korean puolella. Hyvällä tuurilla vierailulla pääsee käymään sisällä neuvotteluhuoneessa, jossa on mahdollista käydä periaatteessa pari metriä Pohjois-Korean puolella.

Demilitarisoitu vyöhyke

Mikä tahansa yllättävä tapahtuma rajalla tai sotilaiden harjoitukset estävät turistivierailut rajalle, joten kannattaa henkisesti varautua siihen, ettei vierailu välttämättä onnistu oman reissun aikana. Retkiä järjestetään kuitenkin normaalisti useamman kerran viikossa, joten mahdollisuus retken onnistumiseen oman loman aikana on hyvä. Jos pääset valitsemaan, niin ota sellainen retki jossa on mahdollisuus tavata pohjois-korealainen loikkari. Loikkari on yleensä jutustelemassa bussissa matkalla rajavyöhykkeelle ja häneltä saa ensikäden tietoja elämästä Pohjois-Koreassa.

Panmunjomissa yhdysvaltalaiset sotilaspoliisit ottavat ryhmän valvontaansa ja johdattavat rajalle. Ennen alueelle pääsyä kaikkien vierailijoiden tulee allekirjoittaa paperi, jolla vapauttaa aluetta valvovan YK:n ja Yhdysvallat vastuusta, jos itselle tapahtuu jotain vihollistoiminnan seurauksena.

Rajavyöhykkeen muita kiinnostavia vierailukohteita ovat Pohjois-Korean salaa kaivamat rajan alittavat hyökkäystunnelit, joita on tähän mennessä löytynyt neljä kappaletta. Useimmat rajakierrokset käyvät myös Doran näköalapaikalla, josta näkee pitkälle Pohjois-Korean puolelle. Rajan molemmin puolin kaiuttimista soivat propagandalaulut luovat kolkkoa tunnelmaa.

60-luvulla päättynyt Korean sota ei virallisesti koskaan päättynyt, vaan maiden välille solmittiin tulitauko. Viime aikoina tilanne on kiristynyt ainakin puheiden tasolla ja Pohjois-Korea on hermostuttanut koko maailmaa ohjuskokeillaan. Rajalla tilanne ei kuitenkaan ole muuttunut miksikään. Meitä opastanut yhdysvaltalainen sotilaspoliisi kertoo, ettei viime aikojen tapahtumat ole aiheuttaneet rajalla minkäänlaista liikehdintää kummallakaan puolen.

Miksi mennä?

  • Todella paljon kivoja geokätköjä
  • Paljon nähtävää ja koettavaa
  • Turvallista ja helppoa matkailua
  • Tekemistä koko perheelle (muutakin kuin geokätköilyä)
  • Korealainen ruoka
  • Helposti saavutettavia luontokohteita

Katuruokakojuja

Miten sinne pääsee?

Kätevin ja usein edullisinkin reitti Souliin on ottaa Finnairin suorat lennot perille. Tarjouksista voi löytää edullisempia lentoja, jos koneenvaihto matkalla ei haitaa. Lento kestää noin yhdeksän tuntia.

Kansainväliset lennot laskeutuvat Soulissa satamakaupunki Incheonin lentoasemalle, josta pääsee kätevästi kaupunkiin junalla tai bussilla. Lentokenttäjuna menee Soulin pääasemalle josta pitää vaihtaa metroon, jos oma majapaikka on sivummalla. Bussit voivat tällöin olla helpompi ja suorempi kulkuväline.

Suomen passilla pääsee maahan ilman viisumia.

Linkkejä