Kun kertoo Suomessa olevansa lähdössä Palaulle, joutuu yleensä ensimmäiseksi selittämään, että mikä ja missä Palau on. Vuonna 1994 itsenäistynyt saarivaltio on yksi maailman nuorimmista valtioista, eikä se ole erityisen tunnettu. Sukeltajapiireissä moni saaren kuitenkin tuntee, sillä se on erittäin suosittu sukelluskohde ja Suomestakin sinne järjestetään sukellusmatkoja. Mutta mitä Palau tarjoaa geokätköilijälle?

Palau on pieni reilun 20 000 asukkaan saarivaltio Mikronesiassa. Valtio koostuu yli kolmesta sadasta pienestä ja vähän isommastakin saaresta. Saaret ovat muodostuneet vanhoista merenpinnan yläpuolelle nousseista koralliriutoista ja niiden erityispiirteinä ovat jyrkät ja kiviset rannat. Maisemat ovat upeita, mutta hiekkarantoja on vain vähän, eivätkä ne vastaa mielikuvia paratiisisaarten rannoista. Palaun hienoin uimaranta on saarten kalleimman hotellin Palau Pacific Resortin keinotekoinen ranta.

Palaun suurin asuinkeskittymä on Kororin kaupunki, jossa melkein kaikki turistipalvelutkin sijaitsevat. Koror sijaitsee omalla saarellaan lähellä suurimmalla saarella Babeldaobilla sijaitsevaa lentokenttää. Babeldaobin ja Kororin välillä kulkee silta. Koror on käytännössä yksi kapeita saaria pitkin kiemurteleva tie, jonka varrella on taloja sekä muutamia sivukatuja. Meri ei Kororissa ole koskaan kaukana.

Palaun geokätköt ja nähtävyydet

Kororissa on pari pientä museota sekä pieni akvaario, mutta muuten siellä ei oikein nähtävää ole. Geokätköilijän kannattaa vuokrata Kororista auto vähintään yhdeksi päiväksi ja kiertää Babeldaobin ympäri kulkeva tie, jonka varrella on monta mielenkiintoista paikkaa ja kaksi geokätköä.

Pääkaupunki on Ngerulmud, joka on oikeasti pieni kylä Babeldaobin itärannikon keskellä. Pääkaupungissa kannattaa kuitenkin vierailla ihmettelemässä mahtipontista kukkulan laella seisovaa hallintorakennusta, joka tuntuu olevan väärässä paikassa keskellä viidakkoa. Hallintorakennukseen ei pääse tutustumaan tarkemmin, mutta näkynä se on niin erikoinen, että paikalla kannattaa käydä kääntymässä.

Kätkö postilaatikossa

Geokätköjen määrässä Palau ei häikäise, sillä koko maasta löytyy tällä hetkellä vain seitsemän geokätköä. Laatu korvaa kuitenkin määrän ja monet kätköpaikat ovat uskomattoman hienoja. Geokätköille pääseminenkään ei ole aivan yksinkertaista, joten seikkailuja on luvassa. Sukelluskohteena täältä löytyy tietysti kolme earthcachea, joille pääsee vain sukeltamalla. Sukellus-earthien lisäksi saarilla on yksi helpommin saavutettava earthcache ja kolme tradia.

Ennen toista maailmansotaa ja sen aikana Palau oli japanilaisten miehittämänä ja saarilla on paljon jäänteitä japanilaisten ajoista. Kororin läheltä löytyy mm. japanilaisen viestiaseman jäänteet. Valitettavasti sotahistoriallisilla kohteillakin käymiseen pitäisi hakea etukäteen maksullinen lupa.

Ehkä mielenkiintoisin Palaun geokätkö on kaukaisella Helen Reef -riutalla sijaitseva earthcache GC1H9X3 Hotsarihie. Earthcache on julkaistu jo 2008, mutta siellä on käynyt vain yksi kävijä. Helen Reefille ei ole ihan helppo päästä, sillä riutta sijaitsee 700 kilometriä Kororista etelään keskellä merta.

Kalliosaaret, The Rock Islands

Palaun huippunähtävyys ovat Kororin eteläpuolella sijaitsevat sokkeloiset kalliosaaret, jotka on nimetty myös UNESCOn maailmanperintökohteeksi. Hauskan muotoiset jyrkkärinteiset saaret ovat entisiä koralliriuttoja, jotka ovat nousseet merenpinnan yläpuolelle. Saaret ovat nykyään asumattomia ja niiden luonto on tarkkaan suojeltu. Alueelle ei ole asiaa ilman lupaa ja mukana pitää aina olla virallinen opas.

Saaret ovat kauniit ja tarjoavat komeita maisemia, mutta todellinen nähtävyys on vedenpinnan alapuolella. Useimmat tulevat Kalliosaarille sukeltamaan tai snorklaamaan. Palaun vedet ovat täynnä värikkäitä trooppisia kaloja ja sukeltaessa riittää ihmeteltävää. Veden alta löytyy myös sota-aikana uponneita laivoja ja lentokoneita, joiden luokse on mahdollista sukeltaa.

Kalliosaarten erikoisin nähtävyys on Jellyfish Lake, eli yhdellä saarella oleva pieni järvi, joka on täynnä pieniä meduusoja. Järven meduusat eivät polta ihmistä kivuliaasti, joten järveen pääsee snorklaamaan meduusaparven keskelle. Jellyfish Lakelle pääsyä rajoitetaan ajoittain ympäristönsuojelusyistä, joten sinne ei välttämättä pääse.

Toinen erikoinen kohde on Milkyway Lagoon, joka on pieni mutapohjainen laguuni. Mutalaguunin vesi on liian sameaa sukeltamiseen, mutta uimiseen se sopii hyvin ja turistit saavat hieroa hienoa valkoista mutaa iholleen.

Ominpäin Kalliosaarille ei tosiaan pääse. Kororista löytyy useita sukellus- ja retkifirmoja, jotka järjestävät erilaisia kierroksia Kalliosaarille. Teitä pitkin saarille ei pääse, joten kaikki retket ovat veneretkiä. Nähtävää ja tekemistä saarilla riittää useammaksikin päiväksi, varsinkin jos sukellushommat kiinnostavat, mutta retkille tulee hintaa.

Jos budjetti kestää, niin Kalliosaaria voi ihastella myös ilmasta käsin pienkoneen kyydistä. Retkifirmat järjestävät päivittäin lennätyksiä Kalliosaarten yläpuolella.

Palau ei ole budjettikohde

Mikään budjettikohde Palau ei ole. Jo lentolippuihin Suomesta Palaulle joutuu varaamaan vähintään tonnin per henkilö. Lisäksi hotellit ovat kalliita eikä muita majoitusvaihtoehtoja ole paljoa tarjolla. Kaikkein halvimmat majapaikat ovat sukeltajille suunniteltuja karsittuja yhteismajoituksia.

Palau huolehtii herkästä luonnostaan ja rajoittaa turistien määrää korkeilla lupamaksuilla. Kalliosaarilla käymiseen tarvitaan 50 dollarin lupa. Jos haluaa käydä myös Jellyfish Lakella, maksaa se 100 dollaria.

Palaulta ei pääse lähtemäänkään ilman maksua. Lähtiessä lentokentällä pitää maksaa 20 dollarin lähtövero, sekä 30 dollarin ympäristömaksu. Maksut maksetaan ennen passin tarkastusta, varaa käteistä kentälle.

Miksi mennä?

  • Upeaa luontoa
  • Lämmintä
  • Sukellus- ja snorklausmahdollisuudet
  • Rentoa saaritunnelmaa

Miten sinne pääsee?

Palaulle ei ole suoria lentoja Suomesta, eikä edes Euroopasta. Yleisimmät reitit Suomesta kulkevat Filippiinien Manilan tai Korean Soulin kautta. Lentoja on tarjolla myös Guamilta.

Palaun ainoa kansainvälinen lentokenttä sijaitsee suurimmalla saarella Babeldaobissa. Lentokenttä on pieni, palveluiltaan rajoittunut ja vain turvatarkastuksen jälkeinen alue on ilmastoitu.

Linkkejä