Grönlanti on vähän eksoottisempi matkakohde, eikä sinne moni geokätköilijäkään eksy. Kävimme katsomassa millaisia elämyksiä maailman suurin saari tarjoaa.

Tanskalle kuuluva itsehallintoalue Grönlanti on maailman harvimmin asuttuja paikkoja. Suurin osa saaresta on asumatonta jäätikköä ja harva asutus on keskittynyt rannikoille. Koko Grönlannissa asuu vain 56 500 ihmistä. Saaren keskiosassa on keskimäärin 1,5 kilometrin paksuinen jäätikkö, jolle ei ole asiaa ilman kunnollista osaamista jäätiköllä liikkumiseen. Matkailuyritykset järjestevät retkiä jäätikölle moottorikelkoilla tai koiravaljakoilla.

Grönlannin alkuperäisväestöä ovat inuiitit, joka on yksi eskimokansoista. Grönlantilaiset puhuvat grönlantia ja tanskaa. Moni osaa myös englantia, varsinkin palveluammateissa. Grönlannin kielessä jotkin sanat taipuvat hauskasti monikossa samalla tavalla kuin suomessa ja esimerkiksi paikallisessa kaupassa tulee vilkaistua kaksi kertaa kun salaattihyllyn päällä lukee “Salaatit” ja viinihyllyssä “Viinit”.

Grönlannin geokätköt

Ammuslaatikko kestää Grönlannin olosuhteissa

Kun väkeä on vähän, niin ei geokätköjäkään paljoa ole. Tällä hetkellä koko Grönlannissa on vain reilut sata geokätköä, mikä on kokoon nähden todella vähän. Geokätköt ovat kuitenkin pääasiassa siellä missä ihmisetkin, eli suurimpien asumiskeskittymien yhteydessä riittää etsittävää. Kätkötoteutuksien osalta harvat kätköt eivät mitään kovin erikoista tarjoile, mutta paikat sitävastoin ovat lähes poikkeuksetta hienoja. Henkeäsalpaavia maisemia ihastellessa kätkötilastot unohtuvat ja jokaisen kätkön tuomasta seikkailusta nauttii täysillä.

Grönlannissa on paikoin lunta vielä pitkälle kesäkuuhun asti. Valitettavasti kaikkien geokätköjen kohdalla ei ole huomioitu talvilöydettävyyttä, eli kannattaa varautua siihen, että lumiseen aikaan kaikki geokätköt eivät ole etsittävissä – ainakaan ilman lumitöitä.

Nuuk

Nuukin katedraali

Nuuk on Grönlannin pääkaupunki ja samalla suurin kaupunki 17 000 asukkaallaan. Nuukista löytyy paljon sellaista mitä muualla Grönlannissa ei ole, kuten bussilinjoja ja ostoskeskus. Myös kahviloita ja ravintoloita on tarjolla muita paikkoja paremmin.

Seinämaalaus Nuukissa

Korkeat vuoret ja kimalteleva meri antavat Nuukille upean taustan, mutta erityisen kaunis kaupunki se ei ole. Keskustaa hallitsevat Tanskan 60-luvulla rakentamat betonin harmaat kerrostalot (blokit), jotka alkavat olla pahasti rapistuneita. Tanska sai 1953 kauniin ajatuksen modernisoida ja urbanisoida Grönlantia siirtämällä paikallisväestöä rannikkokylistä kaupunkeihin työskentelemään kalateollisuudessa. Siirretyn väestön asuttamiseksi rakennettiin aikanaan moderneja, Grönlannin mittakaavassa hyvin suuria kerrostaloja. Kalateollisuuden työpaikkojen määrä on kuitenkin sittemmin romahtanut ja moni kaupunkiin muuttanut on jäänyt työttömäksi. Huonosti ylläpidetyt talot ovat pääseet vuosien varrella huonoon kuntoon. Muutaman talon seinää piristävät hienot muraalit, joista onkin tullut pieniä nähtävyyksiä. Kerrostaloista suurin, Blok P purettiin vuonna 2012 ja sen paikalla on nyt tyhjä tontti.

Nuukin uudempikin rakennuskanta on jostain syystä hyvin harmaata. Väriä ja Nuukin kauneimpia taloja löydät suuntaamalla Kolonihavnin kaupunginosaan. Kolonihavn on vanhinta Nuukia ja täältä kaupunki aikoinaan sai alkunsa. Kaupunginosasta löytyy pieni satama, kirkko ja kymmeniä värikkäitä puutaloja. Satamassa on Grönlannin kansallismuseo, joka on vierailun arvoinen kohde.

Nuukin kiertää helposti kävellenkin päivän aikana, mutta bussiyhtiö Nuup Bussiin keltaiset bussit ottavat kyytiin jos voimat eivät riitä tai sää ei suosi. Kerran tunnissa kulkevalla bussilla numero viisi pääsee myös lentokentälle, mutta matkassa menee hetki bussin kiertäessä melkein kaikki Nuukin kaupunginosat. Takseja on tarjolla joka puolella.

Nuukin mielenkiintoisinta kätkötarjontaa on pienellä saarella sijaitseva geokätkö. Saarelle pääsee ainoastaan laskuveden aikaan ja silloinkin joutuu kahlaamaan paksun merileväkerroksen läpi. Kirkkaalla kelillä saaresta avautuu hieno näkymät Nuukin vuonoon ja Sermitsiaq-vuorelle. Hyvällä tuurilla voit nähdä vuonossa uiskentelevan valaan tai jäävuoren.

Vähän rankempaa kävelyretkeä kaipaavan kannattaa suunnata Nuukin lähivuorilla oleville geokätköille. Kiipeämisen pääsee aloittamaan esimerkiksi Qinngorputin kaupunginosasta tai lentokentän läheltä.

Ilulissat

Jäävuoria Disko-lahdella

Ilulissatissa sijaitsee kenties koko Grönlannin tunnetuin nähtävyys, Ilulissatin jäävuono. Vuonossa jäätikkö valuu meren päälle 50 metrin päivävauhdilla ja jäätiköstä lohkeilee jäävuorien loputon virta kohti Disko-lahtea. Jäävuoret lipuvat hiljalleen vuonoa pitkin merelle Ilulissatin kaupungin ohi. Matkalla jäävuoret törmäilevät, lohkeilevat ja kääntyvät ympäri. Ilulissatin jäävuono valittiin vuonna 2004 UNESCOn maailmanperintölistalle. Vuonon parhaat katselupaikat sijaitsevat vain parin kilometrin päässä Ilulissatin keskustasta, joten paikalla pääsee helposti kävellen. Merkittyjä vaellusreittejä pitkin pääsee kiertämään noin 10 kilometrin pituisen lenkin, jonka varrelle osuu muutama kätkökin. Hitaasti liikkuvien jäävuorten tuijottamisessa on jotakin hypnoottista ja moni matkailija tuntuukin jäävän pitkiksi aikaa rannoille tuijottamaan. Liian lähelle rantaa ei kuitenkaan kannata mennä, sillä kaatuva jäävuori voi synnyttää äkillisen hyökyaallon.

Jäävuonon lisäksi Ilulissat ei kaupunkina ole erityisen kiinnostava. Vanhoja taloja on säilynyt vain vähän ja ne ovat hajallaan ympäri kaupunkia. Kannatta käydä Ilulissatin museossa, joka on tehty kuuluisan tutkimusmatkailija Knud Rasmussenin syntymäkotiin sekä Ilulissatin taidemuseossa, niin näet kenties kaksi Ilulissatin hienointa rakennusta. Oman lisänsä kaupunkikuvaan tuovat lämmitysputket, joita ei ole kaivettu kallioiseen maahan vaan ne risteilevät maan päällä talojen välissä.

Ilulissatin rekikoiria

Asukkaita Ilulissatissa on noin 5000 ja rekikoiria noin 6000. Koirilla on omat alueensa kaupungin talojen välissä. Välillä ulvomaan intoutuvien koirien ääni kaikuu kaupungissa.

Myös Ilulissatin lähellä on mahdollisuuksia pidempiin vaellusretkiin geokätköilyn merkeissä. VIK-02 sijaitsee noin neljän tunnin kävelyn päässä, joten siellä käy hyvin päivänkin aikana. FreezingFrenzylle matkaa on 25 kilometriä, joten sen hakemiseen täytyy varata vähintään kaksi päivää. Jos et ole varma omista suunnistus- ja selviytymistaidoistasi, ei Grönlannin erämaahan kannata lähteä omin päin vaeltamaan.

Liikkuminen Grönlannissa

Grönlannissa ei ole teitä kaupunkien ja kylien välillä, joten maata pitkin ei järkevästi pääse vaihtamaan seuraavaan kohteeseen. Vaihtoehtoina on venekyyti tai lentäminen. Air Greenlandilla on useita päivittäisiä lentoja suosituimmista kohteista, mutta lennot eivät ole erityisen edullisia. Lennot liikennöidään pääasiassa pienehköillä potkuriturbiinikoneilla, mutta osalla reiteistä on käytössä helikoptereikin. Monella välillä kone tekee välilaskun Kangerlussuaqissa, joka on Grönlannin lentoliikenteen keskus.

Perinteisia kajakkeja. Kajakki-sana tulee grönlannin kielestä.

Pienempiin kyliin pääsee taksiveneillä tai matkatoimistojen järjestämillä kyydeillä. Grönlannin länsirannikkoa pitkin liikkuu myös Arctic Umiaq Line -varustamon rannikkoalus Sarfaq Ittuk, joka tarjoaa mielenkiintoisen vaihtoehdon rauhalliseen matkan tekoon. Laivamatkalla on aikaa rentoutua maisemia katsellen ja valaitakin voi näkyä. Laiva kulkee vuoden ympäri, mutta jäätilanne vaikuttaa mihin satamiin se pääsee. Esimerkiksi Ilulissattiin pääsee jäävuorien takia laivalla vain kesäaikaan.

Koska mennä?

Grönlannissa on arktinen ilmasto. Talvella on kylmää, pimeää ja paljon lunta. Toisaalta matkailijoita on vähemmän ja majoitus voi löytyä edullisemmin. Talvi mahdollistaa myös liikkumisen moottorikelkalla ja koiravaljakoilla. Pimeinä ja pitkinä talviöinä on hyvä tarkkailla revontulia. Geokätköilyn kannalta lumi hankaloittaa kätköjen löytymistä.

Kesä on lyhyt. Lunta on monin paikoin vielä kesäkuun alussakin eikä lämpötila lämpimimpinäkään päivinä nouse juuri yli kymmenen asteen. Kesällä riesana ovat sankat hyttysparvet ja mäkäräiset.

Olimme itse liikkeellä toukokuun lopussa ja oman kokemuksen perusteella alkukesä vaikutti hyvältä ajankohdalta. Pahimmat turistimassat eivät vielä olleet saapuneet, joten majapaikkoja oli tarjolla. Hyttysiä tai mäkäräisiä ei vielä ollut ollenkaan, mutta lumi oli monin paikoin sulanut niin, että useimmat kätköt löytyivät.

Miksi mennä?

  • Inuiittien kulttuuri
  • Karun kaunis luonto
  • Ilulissatin jäävuono
  • Arktista eksotiikkaa
  • Vaellusreitit

Miten sinne pääsee?

Grönlantiin on suhteellisen vähän liikennettä, joten yhteydet sinne ovat harvat. Lentoja on kuitenkin tarjolla Kööpenhaminasta ja Reykjavikista.

Kangerlussuaqin lentokenttä

Grönlannissa on vain muutama isommille koneille sopiva lentokenttä, joista pääsee jatkamaan muualle pienemmillä potkuriturbiinikoneilla. Lennot Kööpenhaminasta laskeutuvat 500 asukkaan kylän yhteydessä olevalla Kangerlussuaqin lentokentälle, joka on koko Grönlannin vilkkain kenttä. Pieneen laaksoon on saatu rakennettua suuremmillekin koneille sopiva kiitorata. Kangerlussuaqista on hyvät yhteydet muualle Grönlantiin.

Islannista pääsee lentämään pienillä Air Iceland Connectin koneilla suoraan Nuukiin, Ilulissatiin ja itärannikon Kulusukiin. Grönlannin koneet lähtevät Reykjavikin keskustassa sijaitsevalta ns. kotimaan kentältä. Lennot Suomesta laskeutuvat kansainväliselle Keflavikin kentälle, joten Reykjavikissä täytyy vaihtaa lentokenttää.

Kesäaikaan Grönlantiin järjestetään myös risteilyitä. Esimerkiksi saksalainen Aida-varustamo tekee Hampurista kolmen viikon risteilyitä Islantiin ja Grönlantiin.

Linkkejä