Geocaching HQ on ilmoittanut, että virtuaalikätköt tulevat takaisin – ainakin rajoitettuna.

Moni on toivonut virtuaalikätköjen paluuta, ja nyt siihen suuntaan otetaan pieni askel. Rajoitettu ryhmä geokätköilijöitä saa tehdä kukin yhden uuden virtuaalikätkön. Maailmanlaajuisesti uusia virtuaalikätköjä tulee arviolta enintään neljä tuhatta. Todennäköisesti julkaistavien virtuaalikätköjen määrä jää vähäisemmäksi, sillä kaikki eivät käytä mahdollisuuttaan.

Mikä virtuaalikätkö?

Virtuaalikätkö on kätkötyyppi, jossa maastoon ei ole piilotettu mitään, vaan löytö todistetaan vastaamalla kätkösivun kysymyksiin tai lähettämällä valokuva paikalta. Earthcachet toimivat kuten virtuaalikätköt, mutta niihin on lisätty vaatimus geologiaan liittyvien asioiden opettamisesta.

Uusien virtuaalikätköjen julkaiseminen lopetettiin vuonna 2005. Niiden määrä kasvoi voimakkaasti ja virtuaalikätköjen laadun ylläpitäminen alkoi tosissaan työllistää vapaaehtoisia kätkötarkastajia. Vanhat virtuaalikätköt saivat jäädä etsittäviksi ja niistä onkin tullut suosittuja erikoisuuksia.

Virtuaalikätköjen kirouksena on se, että niitä on niin helppo tehdä kun maastoon ei tarvitse piilottaa mitään. On liian helppoa tehdä huono virtuaalikätkö. Pahimmillaan virtuaalikätkön tekijä ei ole edes itse käynyt paikan päällä.

Geocaching HQ on aiemminkin yrittänyt paikata virtuaalikätköjen jättämää aukkoa. Ensin luotiin Waymarking.com, jossa listataan pelkästään virtuaalikätköjen tyyppisiä waymarkeja, mutta sivu ei koskaan ole saanut suurta suosiota.

Myöhemmin luotiin earthcachet, jotka toimivatkin hyvin virtuaalikätköinä, mutta vain geologisesti mielenkiintoisilla paikoilla. Earthcacheilla ei käytännössä pysty esittelemään esimerkiksi historiallisia paikkoja, ellei niihin liity myös geologiaa.

Viimeisimpänä yrityksenä Geocaching HQ loi haasteet (eri asia kuin haastekätköt), mutta nämä osoittautuivat niin huonoksi ideaksi, että koko ominaisuus poistettiin myöhemmin Geocaching.comista.

Nyt siis yritetään taas alkuperäisellä virtuaalikätköjen idealla, mutta tiukasti rajoitetulla määrällä.

Ketkä saavat tehdä uusia virtuaalikätköjä?

Uusien virtuaalikätköjen tekijöiksi on valittu kunkin maan kätköntekijöiden “paras” prosentti. Tarkat kriteerit eivät ole tiedossa, mutta niiden voi olettaa liittyvän omien kätköjen suosikkipisteisiin ja ylläpitoon.

Parhaan prosentin lisäksi uuden virtuaalikätkön saavat tehdä Geocaching HQ:lle vapaaehtoistyötä tekevät, eli kääntäjät, kätkötarkastajat ja virallisten foorumien moderaattorit.

Kukin valittu geokätköilijä saa tehdä yhden virtuaalikätkön. Jos kuulut onnekkaiden joukkoon, niin virtuaalikätkön aihio on tehty valmiiksi geokätköilytilillesi.

 

Oman virtuaalikätkön tekeminen

Mikäli kuulut valittujen joukkoon, on sinulla vuosi aikaa tehdä oma virtuaalikätkösi. Ei siis kannata hätiköidä, vaan miettiä rauhassa miten hyödynnät tämän ainutlaatuisen mahdollisuuden parhaalla mahdollisella tavalla.

Valmis virtuaalikätkö-tyyppinen kätkökuvauspohja löytyy siis nyt valmiina uusien virtuaalikätköjen tekijöiksi valittujen kätköilytililtä. Virtuaalikätkön kuvaus tehdään normaaliin tapaan ja lähetetään tarkastettavaksi vapaaehtoisille kätkötarkastajille.

Jos et vuoden aikana lähetä virtuaalikätköpohjaasi tarkastettavaksi, päätyy se automaattisesti arkistoon ja mahdollisuutesi on mennyt. Virtuaalikätköjä ei saa adoptoida toisille.

Saturaatiosääntö ei koske virtuaalikätköjä, sillä niissä ei ole mitään piilotettuna maastoon. Virtuaalikätkön avulla onkin mahdollista esitellä mielenkiintoista kohdetta, jonne piilottaminen ei ole onnistunut toisen lähellä olevan kätkön takia.

Parhaimmillaan virtuaalikätköt ovat paikoilla, joille ei saa järkevästi piilotettua fyysistä geokätköä. Tällaisia kohteita voivat olla esimerkiksi vilkkaat paikat, joissa fyysiset geokätköt eivät tahdo pysyä tallessa tai paikat, joissa fyysisen geokätkön etsiminen herättää liikaa huomiota.

Virtuaalikätkön tehtävästä ei kannata tehdä liian monimutkaista. Suosituimpia virtuaalikätköjä ovat yksinkertaiset ja turistiystävälliset virtuaalikätköt hienoilla paikoilla.