Löytyyhän kännykästäsi jo 112 Suomi -sovellus?

112 Suomi on hätäkeskuksen järjestelmiin yhdistetty mobiilisovellus, jonka kautta soittajan tarkka sijainti välittyy suoraan hätäkeskukseen hätäpuhelun aikana. Sovellus on auttanut jo metsässä jalkansa loukannutta geokätköilijää ja lukuisia muita pulaan tai eksyksiin joutunutta. Geokätköilijä toki tietää sijaintinsa ja pystyisi ilmoittamaan tarkat koordinaatit, mutta sovelluksen kautta sijaintitieto välittyy nopeammin ilman koordinaattien luettelemista puhelimessa.

Sovelluksesta on apua jo tutussakin maastossa, sillä oman sijainnin ilmoittaminen puhelimessa ei aina ole niin yksinkertaista, vaikka itse tarkalleen tietäisi missä on.

Sovelluksen asentaminen on helppoa. Lataa maksuton sovellus kännykkäsi sovelluskaupasta, kuten muutkin sovellukset. Ensimmäisen kerran käynnistettäessä sovellus kysyy luvan käyttää puhelimen sijaintitietoja sekä puhelinnumerosi. Näin sovellus on käyttövalmis. Hätäpuhelun saa soitettua painamalla sovelluksen “Soita 112” -nappia. Sovellus toimii vain kun puhelu tehdää sovelluksen kautta.

Sovellus näyttää ruudulla koordinaatit geokätköilijälle tutussa WGS84-koordinaattijärjestelmässä. Muoto on muutenkin sama kuin geokätköilyssä, mutta minuutit on pyöristetty kahden desimaalin tarkkuuteen.

Hätäkeskuslaitos on ottamassa käyttöön Android-puhelimissa toimivan ELS-hätäpaikannuksen, joka lähettää sijaintitiedon hätäkeskukseen hätäpuhelun alussa ilman erillistä sovellusta. Android ELS ei kuitenkaan täysin korvaa 112 Suomi -sovellusta, sillä sovellus lähettää paikkatietoa jatkuvasti puhelun aikana.

 

112 Suomi Applen App Storessa

112 Suomi Googlen Play-kaupassa

112 Suomi Microsoftin Storessa