Geokätköillessä tulee aika usein vastaan uskomattoman hienoja paikkoja. Yksi näistä on Kiikunlähde Hollolassa.

Kiikunlähde on saanut viime aikoina paljon huomiota blogeissa ja siellä kuvattiin muutama vuosi sitten Järven tarina -dokumenttia. Julkisuus on tuonut paljon kävijöitä yksityisten mailla sijaitsevalle lähteelle. Kävijöitä varten on järjestetty pieni pysäköintialue ja viitoitus parhaalle katselupaikalle. Lähteen nähdessä tulee ensimmäisenä mieleen Ville Haapasalon matkailuohjelmassaan käyttämä huudahdus: “Eihän tällaista paikkaa voi olla olemassa!”.

Järviä ja lampia Suomessa riittää, mutta harva niistä on väriltään turkoosi. Vesi on niin kirkasta, että rannalta erottaa selvästi jopa lähteen pohjassa uivat kalat, joita onkin aika paljon. Myös lampeen ajan saatossa kaatuneet puut erottuvat selvästi. Tarkoilla silmillä rannaltakin voi erottaa lammen pohjassa lähteestä purkautuvan veden, joka liikuttaa pohjan hiekkaa.

Kiikunlähde on tiettävästi Suomen suurin lähdeallas. Pituutta lammella on noin 400 metriä ja leveyttä 100 metriä. Lähteestä virtaa vuorokaudessa 7000 kuutiometriä vettä. Vertailun vuoksi koko pääkaupunkiseudulle raakavettä johtavasta Päijännetunnelista otetaan vettä noin 27 000 kuutiometriä vuorokaudessa. Lampea katsellessa tulee miettineeksi, kuinka hieno asia on, että meillä on puhdasta juomavettä. Lähteen virtaus ja pohjaveden lämpö pitävät lammen osittain sulana talvellakin.

Näin hienolla paikalla on tietysti geokätkö. Kiikunlähteen earthcache haastaa etsijänsä tutustumaan tarkemmin lähteeseen ja sen geologiaan. Tehtävät ovat selkeät ja laittavat geokätköilijän tarkastelemaan lampea useammastakin paikasta. Ihan lähistöllä ei montaa geokätköä ole, mutta Hollolan kirkonkylästä ja keskustasta kätköjä löytyy pidemmänkin kätköilypäivän tarpeisiin.

Kiikunlähteen ympäristössä liikkuessa kannattaa normaaliin tapaan huomioida lähiseudun asukkaat ja käyttäytyä asiallisesti. Tien varteen pihojen ympärille vedetyt piikkilanka-aidat ja yksityisalue-kyltit kertovat, että kaikki paikalla käyneet eivät ole ymmärtäneet jokamiehenoikeuden rajoja.

Miten sinne pääsee?

Hollola sijaitsee Lahden naapurissa. Kiikunlähde sijaisee Uskilan kylässä, jonne pääsee parhaiten autolla tai pyörällä. Matkaa Hollolan keskustasta tulee reilut kymmenen kilometriä.

Hollolan geokätköt kartalla (Geocaching.com)