Kansalaisen karttapaikasta on tullut uusi versio, joka on valitettavasti rikkonut Geocaching.com:n kätkösivuilla olevan karttalinkin ja moni geokätköilijä on tuskaillut tärkeän työkalun toimimattomuutta.

Vanha Karttapaikka on käytettävissä vielä osoitteessa vanha.karttapaikka.fi ja pienellä skriptillä kikkailemalla linkin saa osoittamaan sinne. Tämä ei ole kuitenkaan pitkäaikainen ratkaisu, sillä vanhan karttapaikan sanotaan poistuvan kokonaan marraskuun puolivälissä.

Uuteen Karttapaikan karttaan ei tällä hetkellä ole helppoa tapaa linkittää ilman koordinaattimuutosta. Korjaus tähän saadaan todennäköisesti myöhemmin, mutta toimiminen vaatii myös, että Groundspeak korjaa oman linkkinsä.

Me aloimme Geokätköt.fi-kaupan taukohuoneessa pohtimaan, että olisiko ongelmaan fiksumpaa ratkaisua. Jos geokätköilijät eivät pääse helposti kartan luokse, niin mitä jos kartta tulisikin geokätköilijöiden luokse?

Kävimme tuumasta toimeen ja teimme pienen skriptin, joka lisää liikuteltavan kartan suoraan kätkösivulle. Näin kartan nähdäkseen ei tarvitse erikseen hypätä linkistä toiselle sivulle. Kartta näyttää oletuksena Maanmittauslaitoksen maastokartan, mutta valittavina ovat myös himmeämmin väritetty tauskakartta, ortoilmakuvat ja tavallinen OpenStreetMap-kartta. Maanmittauslaitoksen aineistot tulevat Kapsi Internet-käyttäjät ry:n toteuttamasta karttapalvelusta.

Huippujuttu on, että kartalla näkyy suoraan myös kätkön reittipisteet. Kätköpaikasta ja sopivasta lähestymisreitistä saa helposti hyvän kuvan, kun kaikki tieto on kerralla hyvällä karttapohjalla.

Kätkö ja reittipisteet Maanmittauslaitoksen peruskartalla

Kätkö ja reittipisteet Maanmittauslaitoksen peruskartalla

Kätkö ja reittipisteet Maanmittauslaitoksen taustakartalla

Kätkö ja reittipisteet Maanmittauslaitoksen taustakartalla

Kätkö ja reittipisteet Maanmittauslaitoksen ilmakuvalla

Skriptin käyttö vaatii Firefox, Safari tai Chrome -selaimen sekä Greasemonkey- tai Tampermonkey-lisäosan, jolla skriptien ajaminen onnistuu. Asentaminen on helppoa ja sujuu muutamassa minuutissa.

Asennus

Firefox

Firefoxilla saat käytettyä skriptejä Greasemonkey-lisäosan avulla. Klikkaa Greasemonkeyn sivulla näkyvää Lisää Firefoxiin -nappia ja odota, että asennus valmistuu. Firefox täytyy käynnistää uudelleen asennuksen jälkeen.

Kun Greasemonkey asennus on valmis voit ladata Kätkökartta-skriptin:

Lataa Kätkökartta 1.0

Greasemonkey näyttää skriptin tiedot ja kysyy lupaa asennukseen. Klikkaa asenna. Saat pian ilmoituksen asennuksen onnistumisesta ja olet valmis kokeilemaan Kätkökarttaa Geocaching.com:n kätkösivuilla!

Chrome ja Safari

Chromella ja Safarilla skriptien ajaminen vaatii Tampermonkey-lisäosan. Klikkaa Download-nappia ja sen jälkeen Lisää laajennus. Kun asennus on valmis voit ladata Kätkökartta-skriptin:

Lataa Kätkökartta 1.0

Tampermonkey näyttää skriptin tiedot. Klikkaa Install. Nyt olet valmis kokeilemaan Kätkökarttaa Geocaching.com:n kätkösivuilla!

Avointa lähdekoodia

Julkaisimme Kätkökartta-skriptin avoimena lähdekoodina MIT-lisenssillä, eli se on kaikkien vapaasti käytettävissä. Projektin lähdekoodi on GitHubissa ja jos koodin kirjoittaminen kiinnostaa, niin toivotamme sinut tervetulleeksi kehittämään karttatyökalua entistäkin paremmaksi.

3 kommenttia artikkelille “Maanmittauslaitoksen kartta kätkösivulle”

 1. Pauli Ruutiainen

  Jotain menee pieleen, kun klikkaan lataa. Lataa kyllä jonkinmoisen teksijonosivun, muttapa ei sitten tapahdukkaan.

  • Geokätköt.fi

   Asensithan ensin Greasemonkey tai Tampermonkey -lisäosan selaimeen? Teksti on ohjelmakoodia, jolla kartta lisätään sivulle, mutta sen ajamiseen tarvitaan lisäosa.

Kommentointi suljettu

Trackbacks and Pingbacks:

 1. Maanmittauslaitoksen kartat Geocaching.com:n karttahakuun - Geokätköt.fi

  […] aiemmin suositun skriptin, joka lisäsi Maanmittauslaitoksen kartat Geocaching.com:n kätkösivulle. Skriptiä käyttäessä samoja karttoja alkoi nopeasti kaipaamaan myös sivuston karttahakuun. […]