Nestorin kymppi

Kartta © OpenStreetMap contributors

Kävimme testaamassa 26 kätkön Nestorin kymppi -power trailin Sipoon Söderkullassa. Nestorin kymppi julkaistiin viime toukokuussa ja nyt sen on kiertänyt jo yli 200 nimimerkkiä. Kätkösarjan on toteuttanut geokätköilijä MK_nestori65.

Metsäpolku

Nestorin kymppi kiertää kymmenen kilometrin pituisen maastoon merkityn reitin, joka kiertää kolmen järven – Grundträskin, Möträskin ja Pilvijärven – ympäri. Maasto on vaihtelevaa, mutta melko helppokulkuista. Välillä mennään leveää ulkoilutietä pitkin, välillä juurakkoista polkua tai pitkospuita pitkin. Lastenvaunujen ja tavallisen pyörän kanssa reitille ei kannata lähteä, mutta maastopyörällä jo selviää. Maisemina reitin varrella on metsää, järven rantoja ja pieniä peltoja. Vaihtelevan maaston ja maisemien ansiosta lenkki ei tunnu missään vaiheessa tylsältä.

Sarjan kätköpurkit ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kestäviä ja edullisia PET-putkiloita. Kyniä sarjan kätköissä ei ole, joten muista ottaa oma kynäsi mukaan! Kynän lisäksi reitille kannattaa varata kättä pidempää.

Onkimassa

Onkimassa

MK_nestori65 suosittelee kahdeksan metrin onkivapaa ja sille todella olisi käyttöä. Me olemme varustautuneet huonosti ja huomaamme pian, että aika moni geokätkö on ripustettu niin korkealle, ettei niihin pääse ilman apuvälinettä käsiksi. Muillakin on näemmä ollut samaa ongelmaa, sillä monen kätkön vierestä löytyy maasta sopiva keppi. Aluksi ongittavat kätköt tuovat mukavaa vaihtelua, mutta pian alamme suosiolla jättämään hankalimpia kätköjä väliin edes yrittämättä. Kunnon apuvälineillä ongittavat purkit olisivat varmasti olleet mukavampia.

Utelias kärppä

Utelias kärppä

Retken kohokohta tulee noin puolessa välissä. Heilumme kepin kanssa onkimassa kätköä, kun silmäkulmassa vilahtaa jotain vaaleaa. Kätkön vieressä on iso pitkään paikalla ollut risukasa, josta on tullut kärpän pesä. Leikkisä kärppä seuraa uteliaana meidän touhujamme ja juoksentelee välillä vauhdikkaasti risukasan päällä. Kärppä menee välillä piiloon risukasan koloihin, mutta ei malta uteliaisuudeltaan pysyä piilossa, vaan palaa kurkkimaan meidän touhuja kaula pitkänä. Kärppä ei ole moksiskaan vaikka tulemme kuvausetäisyydelle. Lisäsimme Instagram-tilillemme videon kärpästä.

Numerojärjestyksessä vastapäivään kierrettynä reitin loppupuolella tullaan Pilvijärven rantaan. Pilvijärvi on kesäisin suosittu uimapaikka ja täällä on hyvä mahdollisuus pitää evästauko tai käydä virkistäytymässä järvessä. Paikalta löytyy grillausmahdollisuus, retkipöytiä, WC:t ja kesäkahvila.

Evästauko Pilvijärvellä

Kätkön numero 24 kohdalla kannattaa poiketa lähellä sijaitsevalle GC5Z2RN Galthagenin kallioaarre -kätkölle, jos et ole käynyt siellä aiemmin. Paikalta löytyy sipoolaisen Pertti Linnan vuosikymmenen aikana kasaama taidokkaasti muotoiltu kivikasa, jonka päällä lepää kultaisella maalilla maalattu munan muotoinen kivi.

Talviaikaan alueen leveämmillä ulkoiluteillä kiertävät ladut, mutta kätkösarja on silti haettavissa kunhan kiertää latukohdat.

Polku on välillä yllättävän mutainen

Polku on välillä yllättävän mutainen

Nestorin kymppi sopii hyvin autottomillekin geokätköilijöille, sillä reitin alkupään lähelle pääsee hyvin bussilla Helsingistä tai Porvoosta. Helsingin keskustasta tai Porvoosta Söderkullaan menee bussi 848. Helsingin Itäkeskuksesta paikalle pääsee bussilla 841. Söderkullan keskustan pysäkiltä sarjan ensimmäiselle kätkölle on vähän yli kilometrin kävelymatka. Kätköreitti on lenkin mallinen, eli paluu onnistuu samalta pysäkiltä. Molemmat bussit liikennöivät myös viikonloppuisin.

Autolle löytyy hyvä parkkipaikka reitin alun lähellä olevan leikkikentän parkista (ensimmäisen kätkön waypointtina). Muita mahdollisia aloituspaikkoja ovat Möträskintien varrella oleva pysäköintialue (N 60° 18.460′ E 025° 18.600′) tai Pilvijärven uimarannan pysäköintialue kätkön 21 # Nestorin kymppi kohdalla. Huomaa, että pysäköinti Pilvijärvellä on kesäaikaan suositun uimarannan takia maksullista (5 €/auto) ja usein ruuhkaista.