Märkiö on pieni järvi Hyvinkään ja Nurmijärven rajamailla. Järven ympäri kiertää mukava, vähän alle kahdeksan kilometrin lenkkipolku, joka yhdistyy Kiljavannummen retkeilyreitistöön. Järvi sijaitsee kokonaan Hyvinkään puolella, mutta reitistö on Nurmijärven liikuntatoimen ylläpitämä.

Luontevin lähtöpaikka Märkiön lenkille on Kehityksen maja, jonne geokätköilijä löytää kätkön GC2G9Q6 ohjaamana. Majalta lenkki alkaa soisissa tunnelmissa, kun polku kulkee pienen suoalueen läpi. Suo on osa suurempaa Matkunsuota. Polku on leveä ladunpohja ja keväällä hyvin mutaisessa kunnossa suon kohdalla. Polun kunto paranee kuitenkin nopeasti matkan edetessä ja lenkin kiertää vaikka lastenvaunujen kanssa. Maasto on vaihtelevaa kangasmaastoa ja reitin varrelle osuu melko jyrkkiäkin mäkiä. Myötäpäivään kierrettäessä alun suomaisemat muuttuvat pian järvimaisemaksi kun reitti kulkee Märkiön rantaan. Rannalta löytyy partiolaisten nuotiopaikka, jota voi käyttää taukopaikkana ainakin silloin, kun paikalla ei ole partiolaisten leiriä. Nuotiopaikan yhteydessä on myös kiva pieni laituri, josta pääsee uimaankin.

Nuotiopaikan jälkeen reitti lähtee kiertämään Märkiötä. Vastassa on reitin jyrkimmät mäet, kun reitti nousee jääkauden muodostamalle Salpausselälle. Vetäytyvän jäätikön reuna pysähtyi näille main ilmaston viilettyä ja jäätikön reunalle kertyi ajan saatossa maa-aineista korkeaksi mäeksi. Reunamuodostumaa seuraileva polku kulkee Märkiön ja pienen Kakarilammen välistä ja polun molemmin puolin näkyy vettä. Tämä on yksi reitin kauneimpia kohtia, vaikka taustalla humiseekin valtatie 25.

Järven ympäri kiertävä polku on reilut viisi kilometriä. Kehityksen majalta aloittaen pituutta reitille tulee melkein kahdeksan kilometriä.

Jos retkieväät unohtuivat matkasta, niin seuraavaksi vastaan tuleva näky voi ilahduttaa. Polku tulee yllättäen oikean grillikioskin pihaan. Märkiön grilli on lähinnä valtatien taukopaikka, mutta osuu kätevästi ulkoilureitin varrellekin. Märkiön taukopaikka toimii myös vaihtoehtoisena lähtöpaikkana Märkiön lenkille. Grillin jälkeen reitti kulkee Nurmijärven kunnan leirikeskuksen läpi ennen kääntymistään takaisin kohti Kehityksen majaa. Reitin loppuosa seurailee Matkunsuon reunaa kauniissa kangasmaastossa.

Märkiön geokätköt

Kätköjen puolesta Märkiön lenkki tarjoaa mysteereitä ja multikätköjä. Retkeen kannattaakin alkaa valmistautua hyvissä ajoin ratkomalla Märkiön lenkki -sarjan mysteerit (vain premium-jäsenille). Tradejakin ympäristössä on esimerkiksi lähtöpisteessä Kehityksen majalla ja reitin puolivälissä Märkiön grillillä. Grillin kätkön on tosin tällä hetkellä valitettavasti hyllytettynä. Lisää etsittävää löytää kaartamalla merkityn reitin ulkopuolelle Kiljavannummelle, josta löytyy pienellä lenkillä kuusi tradia.

Pidempää lenkkiä tai suurempaa löytömäärää kaipaava voi poiketa Märkiön lenkiltä Kalkkivuoren kierrokselle, josta löytyy reilut 20 tradikätköä etsittäväksi. Kalkkivuoren lenkin päästä löytyy mielenkiintoinen paikka. Pienen hiekkatien varressa on Hyvinkään vanhin säilynyt asuinrakennus ja jäänteitä vanhasta kalkkilouhoksesta, josta on kuljetettu kalkkia mm. Hämeen linnan laajennustöihin.

Linkkejä