Iso-Valkeen järvi Somerolla kannattaa ottaa omaan retkikalenteriin, jos ei sielä vielä ole käynyt. Paikka on hieno ja geokätköilijällekin siellä riittää etsittävää.

Meille Iso-Valkee ei ollut ennestään tuttu paikka, mutta kätköjen keskittymä kartalla kiinnitti huomion kätköretkeä suunnitellessa. Etsittyämme paikasta lisätietoja se alkoi vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja kivalta retkikohteelta. Retkipäiväksi sattui vähän harmaa ja sateinen päivä, mutta sehän ei geokätköilijää haittaa. Sateella on oma tunnelmansa ja oikeilla varusteilla kosteus ei haittaa.

Iso-Valkeen ympäri kiertävä luontopolku on suunnilleen neljän kilometrin pituinen, kun koukkaa katsomaan myös pientä metsälampea (jonka luona on myös geokätkö). Polku on koko matkaltaan helppokulkuinen ja sopii hyvin kokemattomallekin luonnossa liikkujalle. Reitin varrelta löytyy kaksi hyvin hoidettua laavua. Ensimmäinen laavu on melkein heti parkkipaikan jälkeen ja se on todennäköisemmin varattuna. Toinen laavu on järven vastakkaisella puolella, eli mahdollisimman kaukana parkkipaikasta. Molemmilla laavuilla on polttopuut valmiina ja ne sopivat hyvin vaikka yöpymiseen.

Huiman kirkasta vettä

Iso-Valkee tunnetaan kirkkaasta vedestään. Veden kirkkaus pistääkin silmään heti rannassa, kun pohja tuntuu erottuvan vaikka kuinka kaukaa. Heti tulee mieleen, että tänne pitää palata kesällä snorkkelien ja uikkareiden kanssa. Paikka on tunnettu myös sukeltajien keskuudessa ja ainakin Riihimäen Urheilusukeltajat käyvät paikalla sukeltamassa. Youtubesta löytyy hienoja videoita järvestä. Vaikka sukeltaminen ei kiinnostaisi, niin järvi sopii erinomaisesti uimiseen.

Järven vesi on ahventen valtakuntaa, mutta veden pinnan yläpuolellakin pääsee tekemään luontohavaintoja. Järvellä pesii ainakin kuikka ja kaakkuri. Meidän retkemme aikana kuikat huutelevatkin jatkuvasti helposti tunnistettavalla äänellään. Näemme myös kolmen telkän parven lentelemässä pitkin järven pintaa.

Iso-Valkeen geokätköt

Iso-Valkeen ympäri kiertää pieni kymmenen geokätkön reitti ja pienillä poikkeamilla saa samalla etsittyä pari sarjaan kuulumatonta tradia ja yhden multin. Kaikki järven ympäristön geokätköt ovat hienoilla paikoilla.

Jos lenkin jälkeen tulee kuuma, kannattaa suunnata naapurijärvelle Pikku-Valkeelle. Siellä on pienessä saaressa geokätkö, joka on saavutettavissa pienellä uinnilla. Toki Iso-Valkeekin tarjoaa hyvät uintimahdollisuudet, mutta uimalla haettavaa geokätköä siellä ei ainakaan vielä ole.

Iso-Valkeella on pieni saunallinen mökki, jota on mahdollista vuokrata edullisesti Someron kaupungilta. Mökki ympäristöineen sopisi mainiosti geokätköilytapahtuman järjestämiseen.

Miten sinne pääsee

Iso-Valkeen ulkoilualue sijaitsee reilun tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, Turusta ja Hämeenlinnasta. Tampereelta ja Porista paikalle ajaa noin kahdessa tunnissa. Ilman autoa paikan saavuttaminen on vähän hankalampaa kauempaa tuleville, mutta jos polkupyörän saa kulkemaan linja-autossa, niin paikalle pääsee polkemaan noin tunnissa esimerkiksi Somerolta.

Autolla suosittelemme lähestymään Murjuntietä Someron suunnasta (Kaskistontieltä). Murjuntie on kapea metsätie ja vastaantulevia autoja joutuu väistelemään levennyksille. Murjuntie Iso-Valkeelta etelään Oinasjärventielle on huonommassa kunnossa, mutta perusperheautoa suuremmalla maavaralla sieltäkin pääsee ainakin kuivaan aikaan.

Linkkejä