Ensi lauantaina (15.7.) Porvoossa järjestetään Porvoo CacheCon 2017 -megatapahtuma ja sadat geokätköilijät suuntaavat kaupunkiin. Monen ohjelmaan kuuluu keväällä julkaistun Porvoo GeoTourin hakeminen. Otimme varaslähdön Porvoon kätköilyviikonloppuun ja kävimme etsimässä GeoTourin kätköt.

Mikä GeoTour?

GeoTourit ovat Geocaching HQ:n kaupallisia yhteistyöprojekteja. Porvoo GeoTourin on tehnyt Porvoon kaupunki yhteistyössä paikallisten geokätköilijöiden kanssa. GeoTour tuo sarjan kätköille enemmän näkyvyyttä virallisessa Geocaching-mobiilisovelluksessa ja Geocaching.com-sivuilla.

Viisisataa ensimmäistä Porvoon GeoTourin kiertänyttä sai reitin kierrettyään palkinnoksi hienon geokolikon. Nyt geokolikot ovat jo menneet, mutta ilman niitäkin sarja kannattaa kiertää. Sarjan geokätköt ovat olleet suosittuja, ja niille on kertynyt jo melkein 1800 suosikkipistettä. Porvoon GeoTour on ensimmäinen lajiaan Suomessa.

GeoTour-statuksen ansiosta sarjan geokätköt voi ladata GPX-muodossa gepsiin, vaikkei olisi maksanut premium-jäsenyydestä. Lataaminen tapahtuu GeoTourin sivun Lataa tämä GeoTour -linkin kautta.

Taidetehdas – Porvoo CacheConin tapahtumapaikka

Porvoon geotouriin kuuluu kaksitoista geokätköä. Yksi näistä on ns. bonuskätkö, jonka löytää keräämällä vinkkejä sarjan muista geokätköistä. Mysteerikätkö-bonuksen lisäksi kätkötyyppeinä on niin tradikätköjä, multeja kuin lodjujakin. Lodjut sijaitset suoraan annetuissa koordinaateissa, eli ne eroavat tradeista vain siinä, että niissä on lokikirjan lisäksi lodjuleimasin.  Maastoltaan kaikki kätköt ovat melko helppoja ja reitin kiertäminen onnistuu hyvin vaikka lastenvaunujen kanssa.

Porvoo GeoTour on osa itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa ja sarjan teemana ovat itsenäisyyden ajan vuosikymmenet ja tärkeät paikat sekä tapahtumat.

Geokätköjä etsimään

Kaikki geotourin kätköt sijaitsevat Porvoon keskustan tuntumassa. Päätämme jättää auton Taidetehtaan viereen parkkiin ja etsiä kaikki geokätköt jalkaisin. Keli suosii ja kuumana kesäpäivänä on todella mukava kävellä pitkin Porvoon katuja – varsinkin kun tänä kesänä lämpimät viikonlopun päivät ovat olleet harvinaisia. Periaatteessa sarjan voisi autollakin kiertää, mutta suhteellisen lyhyillä etäisyyksillä auton pysäköinnistä olisi turhan paljon vaivaa hyötyyn nähden. Kävellen myös näkee kaupunkia paljon enemmän.

Heti ensimmäinen geokätkö paljastaa, että nyt ollaan laadukkaan kätkösarjan parissa. Koko sarja on täynnä hyviä esimerkkejä siitä, että kaupunkialueellekin voi piilottaa mikroa suurempia geokätköjä. Vain yksi kahdestatoista geokätköstä on mikro.

Yksin ei Porvoossa tarvitse kävellä. Hieno ilma on saanut liikkeelle paljon kaupunkilaisia ja turistejakin näkyy joka puolella. Osa kätköistä sijaitsee aika vilkkailla paikoilla, mutta fiksujen toteutusten takia huomaamaton lokkaaminen onnistuu, vaikka väkeä ympärillä olisikin.

Kiireisimmät kiertävät geotourin pariin-kolmeen tuntiin liikkumistavasta riippuen, mutta suosittelemme varaamaan enemmän aikaa. Reitin varrelta löytyy kaikkea kivaa nähtävää, kuten kansallismaisemaa, museota, keskiaikaista kirkkoa, Vanhan Porvoon rakennuksia, kapeita kujia ja kivoja ravintoloita sekä kahviloita. Rauhallisesti kiertäen reitillä ja sen varren nähtävyyksillä saa helposti kulumaan puolikin päivää, jolloin ehtii jo ruokailemaankin geokätköilyn lomassa. Jos et ole aikaisemmin etsinyt geokätköjä Porvoossa, niin geotourin lomassa kannattaa etsiä muita keskustan geokätköjä – silloin aikaa saakin kulumaan jo vaikka koko päivän.

Kaikki geokätköt löytyvät hyvin ja toteutustavat ovat mukavan vaihtelevia. Mitään kovin hankalaa löydettävää ei ole, mutta kätköt tarjoavat pientä haastetta kuitenkin ja etsiminen pysyy mielekkäänä. Hienoja historiallisia paikkoja, hyviä kätkökuvauksia, upea kesäsää ja erityisen laadukkaita kätkötoteutuksia – tätä on kaupunkikätköily parhaimmillaan!

Autolle palatessa tarkistamme gepsin matkamittarista kävellyn matkan. Tästähän tuli ihan reipas kävelylenkki! Mittariin autolta autolle tuli 12 kilometriä. Kävelty matka ei tunnu ollenkaan niin pitkältä, kun koko ajan on ollut mielenkiintoista katsottavaa ja etsittävää. Tarvittava kävelymatka riippuu vähän geokätköjen etsimisjärjestyksestä. Meille yksi multikätköistä aiheutti vähän pyörimistä edes takaisin.

Megaviikonloppuna geotourin geokätköillä varmasti riittää väkeä ja purkeilla on ajoittain ruuhkaakin. Jos haluat etsiä sarjan kätköjä rauhassa ja oivaltaa piilot itse, on joku muu ajankohta parempi sarjan etsimiseen.

Linkkejä