Jokelan Raili on useasta osasta koostuva power trailimäinen kätkösarja Tuusulan Jokelassa. Geokätköt on piilottanut nimimerkki suntio8. Sarjan kätköt on nimetty ja numeroitu yhtenäisesti, mutta käytännössä kyse on useasta erillisestä pienestä trailista, jotka voi käydä läpi kerralla tai säästellen pala kerrallaan. Jokainen osa muodostaa pienen parin-kolmen kilometrin lenkin, jonka varrella on noin kymmenen kätköä. Tällä hetkellä Jokelan Railin kätkölenkkejä on viisi kappaletta. Ensimmäinen lenkki julkaistiin vuonna 2017 ja viimeisin on julkaistu 2019 syyskuussa. Aika näyttää tuleeko lenkkejä vielä lisää.

Pienet lenkit toimivat hyvin esimerkiksi nuorempien perheenjäsenten kanssa kätköillessä. Kunnon reippailua ja suurta löytömäärää kaipaavan kannattaa hakea kerralla useampi setti. Lenkkien väliset etäisyydet ovat sen verta pitkiä, ettei ainakaan kaikkien välillä ole järkevää liikkua kävellen. Autolla tai pyörällä siirtymät sujuvat joutuisasti.

Maastot ovat helppokulkuisia polkuja. Mitään erityisiä nähtävyyksiä polkujen varsille ei osu, mutta kätköjä hakiessa saa monipuolisen katsauksen Jokelan lähiluontoon. Jokelan keskustan tuntumassa radan pohjoispuolella oleva lenkki (Jokelan Raili 61-66)  on maisemiltaan jännä kun maasto on täynnä tiilitehtaan savennostosta syntyneitä monttuja. Nyt montut ovat täyttyneet vedellä ja alue on pienten lampien täplittämä. Tätä lenkkia hakiessa kannattaa samalla etsiä Jokelan Railin Respa -multi. Tälläisiä pieniä merkkaamattomia ulkoilupolkuja on hankala löytää vierailla paikkakunnilla ilman geokätköjä, mutta paikalliset koiranulkoiluttajat tuntuvat tuntevan reitit hyvin ja vastaan tuleekin paljon koiria. Jälkien perusteella kätköjen lähettyvillä liikkuu myös paljon peuroja ja hirviäkin.

Kätköpurkkien kohdalla sarjaan on panostettu. Perusratkaisuna on useissa power traileissa toimivaksi todettu PET-purkki, mutta täällä jokaisella sarjan kätköllä purkin ympärille on askarreltu sympaattinen naamiointi. Ensimmäisellä kätköllä purkin irrottaminen naamioinnista askarruttaa hetken, mutta kun toiminnan tajuaa sujuvat lokkaukset kätevästi muilla kätköillä. Pakko nostaa hattua kätköntekijän urakoinnille naamiointien parissa!

Kaikki sarjan geokätköt ovat talvilöydettäviä ja kun polut ovat koiranulkoiluttajien suosiossa, niin reitit ovat todennäköisesti nopeasti tallottu lumisateiden jälkeen. Jokelan Railin geokätköt sopivatkin hyvin talvisille geokätköilylenkeille lumisempinakin talvina vaikka tänä talvena etelässä ei olekaan talvilöydettävyys-attribuutista välittää.

Auto on kätevin tapa saavuttaa Jokelan Railin kätköt, mutta varsinkin osa lenkeistä on yllättävän hyvin julkisenkin liikenteen piirissä. Helsingin ja Riihimäen välillä liikennöivät R- ja T-lähijunat pysähtyvät Jokelan asemalla, josta pääsee helposti kävellen useammalle Jokelan Railin lenkille. Lähistöltä löytyy myös paljon mysteereitä sekä muita kätköjä, joten Jokelasta on tullut kiinnostava kätköilyretkikohde autottomallekin geokätköilijälle.

Jokelan geokätköt kartalla (Geocaching.com)