Alkaako Tallinnan vanhankaupungin kätköt olla haettu ja nähtävyydet katsottuna? Ei hätää, Tallinna on paljon muutakin. Listasimme muutaman kiinnostavan kätkötärpin keskustan ulkopuolelta.

Tallinnan vanhakaupunki on hieno ja siellä on monta mukavaa geokätköä. Kaupunki on helppo lähimatkakohde suomalaisille, ja lopulta keskusta alkaa olla tyhjennettynä geokätköistä vaikka uusia kätköjäkin välillä tulee. Kun keskusta tuntuu nähdyltä, kannattaa suunnata sivummalle, sillä Tallinnassa odottaa monta kätköseikkailua.

Kauempanakin sijaitseville kätköille pääsee helposti ilman omaa autoakin kaupungin raitiovaunuja, busseja ja junia käyttäen. Kiireinen geokätköilijä sujahtaa taksilla nopeasti paikkojen välillä. Tulevan kevään aikana Tallinnan joukkoliikenteen lippujen osto onnistuu kätevästi HSL:n mobiilisovelluksen kautta.

Tässä muutama kiva kätkösuositus keskustan ulkopuolelta. Kätköt sijaitsevat eri puolilla kaupunkia, eikä kaikkia kannata ahtaa yhteen reissuun vaan katsoa samalla mitä muuta alueelta löytyy.

 

GC6DMTP Estonian Open Air Museum

Tämä keskustan ulkopuolella sijaitseva mysteerikätkö tutustuttaa etsijänsä Viron ulkomuseoon (Eesti Vabaõhumuuseum). Tämä “Tallinnan Seurasaari” esittelee virolaista maalaisarkkitehtuuria ja elämää kylissä. Parhaimmillaan museo on kesäaikaan, mutta vanhat rakennukset ovat talvellakin tunnelmallisia, ja kätkökin on merkitty talvilöydettäväksi. Kätkön hakuun kannattaa varata aikaa, sillä kaikki pisteet eivät ole aina löytyneet ihan muitta mutkitta. Kätkön pisteitä kierrellessä tulee samalla kierreltyä hyvin museon alueella. Museoalue sijaitsee lähellä Rocca-Al-Maren kauppakeskusta ja sinne pääsee kätevimmin autolla, bussilla tai taksilla. Museon alueelle on pääsymaksu.

 

GC82GKB 2018 Karbis

Tämä hieno tekninen kenttämysteeri piinaa etsijäänsä laajalla tietokilpailykysymyspatteristolla. Kaikkin kätkön näytöllä esitettäviin monivalintakysymyksiin täytyy löytyä oikea vastaus, jotta kätköön pääsee käsiksi. Valitettavasti kysymykset ovat vain viroksi joten jos kieli ei taivu, niin mukaan kannattaa pyytää viroa taitava kaveri. Sinnikkäimmät ovat saaneet kätkön auki brute force -tekniikallakin arvailemalla, mutta helposti se ei onnistu. Eräs latvialainen geokätköilijä on käyttänyt puolitoistatuntia kysymyksiin vastailemiseen.

Kätkö sijaitsee Hiiussa Tallinnan eteläosassa. Hiiun asemalle pääsee keskustan asemalta junalla vartissa 1,19 eurolla.

 

GC7Y67J Arsenal

Tämä suosittu letterbox-kätkö esittelee vanhan asetehtaan. Vanhassa tsaarinaikaan rakennetussa tiilirakennuksessa toimii nykyään ostoskeskus. Kätkön alkupisteellä vaaditaan tarkkuutta, ja kaikki eivät olekaan päässeet alkuun ilman lisävinkkiä. Kun ratkaisun kerran keksii, sitä ei enää voi olla näkemättä.

Arsenal sijaitsee noin kilometrin päässä Lennusadam-museosta. Keskustasta kävelymatkaa tulee suorinta tietä kolmisen kilometriä ja Lennusadamin kautta meren rantaa seuraillen hieman enemmän. Vaihtoehtoisesti paikalle pääsee bussilla tai puolen kilometrin päässä pysähtyvillä Koplin raitiovaunuilla.

 

GC6KN0D Šokolaadimeistri/ Chocolate master

Suosikkipisteitä kerännyt suklaamestarin tradi-kätkö johdattaa geokätköilijän ihanan suklaakaupan luokse. Karamelle Šokolaadipoodista löytyy tavallisia Kalev-suklaalevyä kiinnostavammat suklaatuliaiset. Osa herkuista valmistetaan paikan päällä, ja lasin läpi voi seurata suklaamestaria työssään. Kätköpurkkikin on tietysti aihepiirin mukainen. Kätkö sijaitsee Tondin asuinalueella, keskustan eteläpuolella, Pärnun maantien varressa. Raitiovaunujen 3 ja 4 eteläinen kääntöpaikka on aivan kätkön vieressä.

 

GC7FFDQ Tagurpidi / Reverse

Tagurpidi, eli käänteinen on nimensä mukainen kätkö. Tässä mysteerikätkössä et saa ratkaisuksi koordinaatteja, vaan kännykkään ladattava sovellus kertoo, kuinka kaukana olet geokätköstä. Joudut itse haarukoimaan kätkön sijainnin etäisyyksien perusteella. Ratkaisua varten kännykkään täytyy ladata kätköä varten tehty sovellus. Sovellus on valitettavasti tarjolla vain Android-kännyköille, joten Apple-käyttäjät joutuvat etsimään mukaan Androidia käyttävän kätkökaverin. Kätkön boguspiste sijaitsee Tallinnan lentokentän länsipuolella Ülemiste-järvessä.

 

GC7QZQ2 Boogie-woogie Maarjamäel

Tämä tradikätkö sijaitsee upean Maarjamäen kartanon pihapiirissä. Kartano piharakennuksineen on osa Viron historiallista museota. Kartanon näyttely kertoo Viron historiasta ja ulkorakennuksissa on vaihtuvia näyttelyitä. Museokokonaisuudessa toimii myös Viron elokuvamuseo ja pihan neuvostoaikaisten patsaiden näyttelystä löytyvät Lenin ja muut kommunistit. Kätkö on pieni maastomysteeri, vaikka onkin tradiksi merkitty. Tämän tekniikkakätkön avaamiseen tarvitset neljä AA-paristoa.

Marjamäen kartano sijaitsee meren rannalla Piritan tien varressa. Satamasta paikalle on kolmen kilometrin kävely ja Piritan tietä kulkevat bussit pysähtyvät kartanon kohdalla.

 

GC7WWJQ Katariina kai reboot / Katariina’s pier reboot

Katariinan laiturin geokätkö esittelee komean laiturin ja sen vieressä olevan Pikakarin uimarannan. Olet saattanut nähdä hienon rannan laivalta, mutta harva matkailija eksyy tänne. Kesäaikaan uimaranta täytyy uimareista ja auringonottajista, mutta talvellakin paikka tarjoaa hienot merinäkymät. Katariinan laituri on rakennettu osana Pietari Suuren merilinnoitusta, johon Suomenlinnakin liittyy. Läheltä löytyy myös Paljassaaren luonnonsuojelualue, joka on Tallinnan parhaita lintubongauspaikkoja. Bussi 59 kulkee Baltian asemalta Pikakarin rannalle.

Linkkejä