Vuosi on vaihtunut jo tovi sitten ja viime vuoden löydöt on useimmilla kirjattu verkkoonkin. Nyt onkin taas aika nostaa joitain vuoden suosituimpia geokätköjä esille.

Suosikkipisteistä saa hyvän kuvan siitä, mistä geokätköistä vuoden aikana on pidetty erityisen paljon. Pelkkää suosikkipisteiden määrää ei kuitenkaan voi suoraan käyttää, sillä vilkkaalla paikalla sijaitseva usein vierailtu geokätkö saa helpommin paljon suosikkipisteitä. Paremman tuloksen saa kun katsoo kuinka iso osa kätköllä kävijöistä antaa kätkölle suosikkipisteen. Prosentin laskemisessa huomioidaan vain premium-jäsenet, koska vain he voivat jakaa suosikkipisteitä.

Jätimme listauksesta pois geokätköt, joilla on ollut vain vähän kävijöitä. Jos kätköllä käy vain muutama premium-jäsen, niin suosikkipisteiden prosenttiosuus vääristyy helposti. Toteutimme tämän ottamalla listaan vain vähintään 30 suosikkipistettä saaneita vuoden 2019 aikana piilotettuja geokätköjä.

Geokätköily ei ole kilpailua, joten tarkoitus ei ole etsiä parasta kätköä tai jakaa palkintoja. Listan tarkoituksena on nostaa esille erityisen pidettyjä geokätköjä, joilla kannattaa käydä vaikka kauempaakin. Vuoteen mahtuu niin paljon loistavia geokätköjä, että lyhyeltä listalta jää moni huippukätkö pois.

SijaKätköPiilottajaTyyppiPisteetPisteet %Sijainti
1.GC7HHT7 Anna pusucopohontasTradi PM9186,7Rauma
2.GC8AXND Kaalimato rinteessäOhma64Tradi PM5285,3Kontiolahti
3.GC8F4N2 HuutoMaryan_Tradi PM6882,7Lahti
4.GC8D5KD Jonnet ei muista – PuhelinkioskicopohontasTradi6781,7Pyhäranta
5.GC8CJ2E PS #24 Au krapula hakkaa. Tuska. Paksu taakka….oooASooTradi PM3181,6Oulu
6.GC7X0P0 Pirun morsianNanu81Tradi6581,3Laihia
7.GC7MD98 HuvipuistoNiko_KainuuMysteeri PM3981,3Laukaa
8.GC8AAZD KaalimatoOhma64Tradi PM5880,6Joensuu
9.GC831A1 Kutoen korkeuksiinTalsiTTradi PM9479,7Rauma
10.GC7WC81 Juice-sarja: Radioaktiivisten marssicopohontas & mkivimakiMysteeri6276,5Laitila

Suosikkien top10-listan geokätköjen piilottajissa on tuttuja nimimerkkejä aiempien vuosien listoilta, mutta ilahduttavasti myös uusia nimimerkkejä. Jälleen kerran suosikit jakautuvat mukavasti eri puolille Suomea pohjoisinta Suomea lukuunottamatta. Harvemmin asutuilla alueilla geokätköilijöitäkin on vähemmän, eikä suosikkipisteitä kerry hienollekaan kätkölle vuodessakaan montaa kymmentä

Aiemmin suosikkeihin on mahtunut enemmän kätkötyyppejä, mutta nyt tradit jyräävät. Niiden lisäksi listalle yltää vain pari mysteeriä. Eikö etsijöiden kärsivällisyys enää riitä muihin kätkötyyppeihin?

Jos et ole vielä käynyt etsimässä näitä kaikkia, niin kannattaa suunnitella tulevat kätköretket niin, että suosikkikätköt osuvat sopivasti reitin varrelle!