Kerroimme vasta Lappajärven megatapahtuman tavoitteesta kasvaa gigatapahtumaksi, mutta nyt Satakunnastakin kuuluu miittiuutisia! Satakunta United GC nimittäin järjestää megatapahtuman Eurajoella 1.8.2020. Tapahtumapaikkana toimii Vuojoen historiallinen kartanomiljöö.

Kuva: Kallerna (CC BY-SA 3.0)

Tapahtuma on nimeltään SataWattia Vuojoella 2020. Tapahtuma julkaistiin aluksi tavallisena miittinä, mutta oli heti selvää että tästä todennäköisesti kasvaa megatapahtuma. Nyt tapahtuma on kerännyt jo melkein viisi sataa ilmoittautumista ja siitä on tullut virallisestikin megatapahtuma.

Tarkempaa tietoa tapahtuman ohjelmasta ei vielä ole; nettisivujen luvataan aukeavan 1.2.2020 osoitteessa satawattia.fi ja tietoja päivitetään vähitellen myös tapahtuman Facebook-sivuille.

Historiallinen kartano kummituksineen

Vuojoen kartanon historia ulottuu pitkälle. Varhaisimmat maininnat kartanosta ovat 1500-luvulta. Nykyinen kartanorakennus valmistui 1836 ja sen on suunnitellut Carl Ludvig Engel, joka tunnetaan erityisesti Helsingin Senaatintorin empiremiljöön suunnittelijana. Vuojoen kartano edustaakin samaa empiretyyliä.

Vuosien varrella kartanoa ovat isännöineet useat suvut. Varhaisin tunnettu asukas on kartanon 1500-luvulla omistanut kokemäkeläinen Hartvik Henriksson. 1908 kartanosta ja sen metsistä muodostettiin Vuojoki Gods Ab, joka alkoi harjoittaa puunjalostusta. Rauman puunjalostusteollisuus sai alkunsa yhtiön perustamasta höyrysahasta. Vuojoki Godsista syntyi useiden vaihdeiden kautta metsä-, metalli- ja telakkateollisuutta harjoittanut Rauma-Repola Oy, joka sittemmin on muutaman välivaiheen kautta sulautunut Metso Oyj:öön.

Itse kartano siirtyi jo 1930-luvulla Eurajoen kunnan omistukseen. Kartano toimi 2000-luvulle saakka vanhainkotina, mutta sittemmin laitostoiminta on loppunut ja kartanoa on kunnostettu matkailun, kulttuurin ja yritysten käyttöön. Kartano on edelleen kunnan omistuksessa ja sen päävuokralaisena toimii ydinjätteen loppusijoituksesta vastaava Posiva Oy.

Uskomusten mukaan kartanossa kummittelee. Yle kertoi 2015 kartanon henkilökunnan havaitsemista oudoista kokemuksista. Moni kertoo nähneensä talossa esimerkiksi pitkässä tummassa puvussa asioitaan määrätietoisesti toimittavan naisen. Myös kartanon entisen rengin tai pehtoorin kerrotaan liikkuvan alueella. Synkin tarina liittyy 6-vuotiaana kuolleeseen Kaarin Björkenheimiin, joka ainakin tarinan mukaan putosi 1870-luvulla talon sisäportaikossa kolmannesta kerroksesta ja menehtyi vammoihinsa. Pikkutytön haamua ei ole nähty, mutta Yle kertoo tarjoilijan kuulleen lasten leikkien ääniä tyhjästä portaikosta. Uskoi kummituksiin tai ei, ainakin näistä saa kiinnostavia tarinoita esimerkiksi megan lab-kätköihin.

Linkkejä