Olet ehkä nähnyt netissä videoita, jossa kymmenet kesyt kanit juoksevat turistien perässä? Ne on kuvattu Ōkunoshiman saarella Japanissa. Kanien lisäksi saarelta löytyy kasa kivoja geokätköjä ja muutakin nähtävää.

Ōkunoshima on pieni saari Seton sisämerellä lähellä pientä Takeharan kaupunkia Hiroshiman prefektuurissa. Lähin miljoonakaupunki on Hiroshima, joka sijaitsee linnuntietä 50 kilometrin päässä.

Synkkä sotahistoria

Myrkkykaasutehtaan voimalaitoksen rauniot

1925 Japanin armeijan tiede- ja teknologiainstituutti perusti ohjelman, jonka tavoitteena oli kehittää kemiallisia aseita. Japani oli allekirjoittanut kemiallisen sodankäynnin kieltävän Geneven sopimuksen, joten homma piti tehdä salassa. Vuosina 1927-1929 Ōkunoshimalle rakennettiin kemiallisia aseita kehittävä tehdas. Saaren salaisuutta varjeltiin visusti ja koko saari jopa poistettiin useista kartoista. Tehdas tuotti yli kuusi tonnia sinappi- ja kyynelkaasua. Japanin hävittyä toisen maailmansodan, hävitettiin aseet ja kaikki tehtaasta kertova materiaali. Saaren synkkä historia alkoi paljastua laajemmin vasta myöhemmin.

Tänä päivänä saarella toimii kemiallisia aseita käsittelevä museo ja ympäri saarta on useita raunioita tehtaasta sekä puolustusrakennelmista eri aikakausilta. Vaikuttavimpia nähtävyyksiä ovat taistelukaasutehtaaseen liittyvät suuret rakennelmat. Heti lauttarannan läheltä löytyy kallioseinämän suojiin rakennettu monikerroksinen tehtaan voimalaitos, josta on jäljellä vain kolkot seinät. Saaren muista osista löytyy esimerkiksi kaasujen varastointiin käytettyjä tiloja ja lukuisia tykkipattereita.

Kaneja!

Kemiallisten aseiden kehittelyssä käytettiin koe-eläiminä kaneja. Suositun tarinan mukaan saaren nykyiset kanit olisivat näiden jälkeläisiä, mutta oikeasti kemiallisille aseille altistuneet kanit on ilmeisesti lopetettu heti sodan jälkeen. Sodan jälkeen saarta haluttiin kehittää puistona ja sinne vapautettiin kaneja. Saarella ei ole petoja, joten kanipopulaatio lisääntynyt, noh, kuin kanit.

Sota-ajan rauniot ovat mielenkiintoisia, mutta kanit ovat ehdottomasti saaren suurin matkailuvaltti. Söpöt eläimet vetävät saarelle jatkuvasti kävijöitä ympäri Japania ja maailmaa. Ahnaimmat puput tulevat heti kerjäämään namupaloja, kun ensimmäiset vierailijat astuvat laivalta saarelle. Sama toistuu ympäri saarta ja aina jostain puskasta tuntuu juoksevan uusi nälkäinen pupu. Saaren kanit ovat melko kesyjä, mutta luonnossa elävinä saaliseläiminä säikkyvät kuitenkin herkästi äkkinäisiä liikkeitä. Raikas vesi on saarella harvassa ja ympäri saarta on laitettu juomakippoja kaneja varten. Kävijöitä pyydetään täyttämään kippoja saarella kiertäessään, joten ylimääräistä vettä kannattaa varata mukaan.

Japanilaiset ovat tunnetusti kaiken söpön perään ja kanit selvästi kutkuttavat tätä tarvetta. Paikalliset perheet tulevat saarelle viettämään aikaa ja ovat aivan haltioissaan ylisöpöistä pupuista.

Kaneja saa syöttää, mutta kannattaa varmistaa, että omat tarjoamukset ovat kanien vatsoille sopivia. Kanieväät täytyy kuitenkin varata mantereelta mukaan, sillä saarella ei ole mahdollisuutta hankkia evästä. Lauttalippuja myyvässä kioskissa myydään kanien ruokaa pusseissa, mutta halvemmalla selviää ostamalla kaupasta esimerkiksi salaattia ja porkkanapussin.

Saaren geokätköt

Kätkö ja sen vahti

Kanien ja sotahistorian lisäksi saarella on tietysti myös geokätköjä. Yhteensä saarella on tällä hetkellä kahdeksan tradia. Ne kiertäessään tulee nähneeksi hyvin monipuolisesti käytännössä kaikki saaren nähtävyydet. Geokätköjen kuvauksissa kerrotaan tiivissä muodossa lisätietoja raunioista. Saarella liikkuminen tapahtuu merkittyjä ja hyväkuntoisia polkuja pitkin. Sateisina aikoina kapeammat polut saatetaan sulkea maanvyöryvaaran tai huonon kunnon takia. Useimmat kävijät kiertävät saaren ympäri kulkevan leveän tien ympäri. Sen varrella onkin hyvin nähtävää ja useampi geokätkö. Nälkäiset kanit majailevat myös tien varrella.

Miten sinne pääsee?

Japanissa kannattaa liikkua junalla. Ōkunoshimaan pääsee helpoimmin jäämällä Sanyō-luotijunalinjan (shinkansen) Miharan asemalla, jossa pysähtyvät vain hitaimmat Kodama-vuorot. Osakasta Miharaan pääsee junalla parissa tunnissa ja Hiroshimasta reilussa puolessa tunnissa.

Viikonloppuisin Miharan satamasta on suora lauttayhteys Ōkunoshimaan. Muina päivinä pitää napata paikallisbussi tai JR Kure Linen paikallisjuna Tadano-Umin asemalle, josta on kävelymatka joka päivä liikennöivälle lautalle. Lauttamatka kestää 15 minuuttia. Aikataulu kannattaa varmistaa etukäteen, ettet jää saarelle jumiin yöksi.

Yöpyminenkin saarella on kyllä mahdollista. Siellä toimii nimittäin pieni kylpylähotelli Kyukamura Ohkunoshima. Useimmille kävijöille riittää kuitenkin päiväretki saarelle. Jos saarelle jää pidemmäksi aikaa, niin kanien, kätköjen ja sotahistorian lisäksi viihdykkeeksi löytyy uimarantoja ja tenniskenttiä.

Hiroshimasta päin voi Tadano-Umiin tulla suoraan merenrantaa seurailevalla JR Kure Linen junalla, mutta matka kestää yli tunnin ja pysähdyksiä on paljon.

Linkkejä