Kolme kotimaista geokätköilyn megatapahtumaa vuodelle 2019 on nyt tosiasia! Kaikki kaavaillut kolme tapahtumaa on julkaistu ja ne ovat keränneet megatapahtumaan oikeuttavan määrän osallistumisia tai saaneet mega-statuksen aiemmin järjestettyjen megatapahtumien perusteella. Parhaat majapaikat viedään nopeasti, joten viimeistään nyt kannattaa alkaa suunnittelemaan kesän 2019 megaretkiä.

Kolmen megan roadtrip

Lyhin reitti megojen välillä © OpenStreetMap contributors

Muutamien viikkojen sisään Oulussa ja Pohjoiskalotilla järjestettävät megatapahtumat tarjoavat mahdollisuuden hurjaan megakierrokseen. Vähintäänkin Saariselän megaretkeä suunnitellessa kannattaa huomioida viikkoa aikaisemmin Norjan Harstadissa järjestettävä Vikingevent 2019 -megatapahtuma. Molemmat megatapahtumat saa halutessaan kätevästi yhdistettyä esimerkiksi parin viikon pituiseen autolomaan pohjoisessa. Busseillakin siirtymät onnistuvat.

Jos megaähky ei pelota ja lomapäiviä riittää, niin samaan road trippiin voi yhdistää kaksi viikkoa ennen Harstadin tapahtumaa järjestettävän Oulun megan. Kolmen megan retki alkaisi Oulusta 25.5 josta siirryttäisiin 8.6. mennessä Harstadiin ja sieltä 14.6. Saariselälle. Lyhintä tietä ajellessa pelkästään megojen väliset siirtymät ovat noin 1500 kilometriä, mutta geokätköillen kilometrejä kertyy todennäköisesti reilusti enemmän. Oikeasti road trippiä ei kannata suunnitella lyhintä reittiä pitkin, ettei joudu ajamaan edestakaisin Uumajan kautta. Esimerkiksi Harstadin ja Saariselän välisen siirtymän voi suunnitella Käsivarren kautta ja Oulusta Harstadiin siirryttäessä kannattaa kiertää enemmän Ruotsissa ja Norjassa.

Etsittävää ja koettavaa reitin varrella riittää, joten megojen välissä ei aika käy pitkäksi. Pelkästään Harstadin ympäristön power traileissa riittää etsittävää pitkäksi aikaa, eikä maisemissakaan ole valittamista.

Suomen megatapahtumat 2019

GC7KTYN Tar ‘n’ Tech – Oulu 2019 25.5.2019

Oulun tapahtuman ajankohta on hieman aikaistunut aiemmin ilmoitetusta. Megatapahtuma järjestetään Nallikarin hienolla ranta-alueella jo 25.5.2019. Ranta-alueen välittömästä läheisyydestä löytyy leirintäalue, vuokramökkejä ja kylpylähotelli, joten ainakin nopeimmille majoitus löytyy läheltä.

Tapahtuman kätkösivu (Geocaching.com)

Nallikarin geokätköt kartalla (Geocaching.com)

GC7REGW Midnight Sun Geocaching 2019, Kiilopää 14. – 16.6.2019

Saariselän Kiilopäällä järjestetään tuttuun tapaan yöttömän yön megatapahtuma. Tapahtumapaikkana toimii Suomen Ladun omistama hotelli ja retkeilykeskus. Kiilopää on hyvä paikka lähteä retkille syvemmälle Urho Kekkosen kansallispuiston maisemiin.

Tapahtumapaikalle on järjestetty maksuton bussikuljetus Saariselän keskustasta. Viikonlopun tarkempi ohjelma selviää tapahtuman kotisivuilta. Sivuilla on myös tietoa tapahtuman vapaaehtoistehtävistä.

Tapahtuman kätkösivu (Geocaching.com)

Kiilopään geokätköt kartalla (Geocaching.com)

GC7KZKJ Mastojen Loisteessa, Lahti 28.9.2019

Lahden Mastojen Loisteessa -megatapahtuma järjestetään Lahden Askotalolla 28.9.2019. Vanha teollisuusrakennus kätkee sisäänsä yli 2000 hengen tapahtumiin sopivan Askotalon torin.

Askotalo sijaitsee kätevästi alle kilometrin päässä Lahden rautatieasemasta, joten tapahtumapaikka on helposti saavutettavissa ilman autoakin. Autolla saapuvillekin on toki hyvin pysäköintitilaa. Sisätiloissa järjestettävää megatapahtumaa ei rajukaan syyskeli häiritse, vaikka geokätköilijät tunnetusti eivät huonoja kelejä säiky.

Tapahtuman kätkösivu (Geocaching.com)

Lahden geokätköt kartalla (Geocaching.com)

Vapaaehtoisia tarvitaan

Megan järjestäminen ei ole helppo juttu ja avuksi tarvitaan paljon vapaaehtoisia. Kolmeen megatapahtumaan vapaaehtoisia tarvitaan erityisen paljon, sillä innokkaimmatkaan eivät välttämättä ehdi avuksi jokaiseen. Jos olet aikaisemmin ollut megatapahtumissa kävijänä, kannattaa harkita vapaaehtoistehtäviin tarjoutumista. Järjestelyihin osallistuvana pääset kokemaan megan kulissien takaa ja autat osaltasi luomaan hauskan tapahtuman sadoille geokätköilijöille. Erilaisia tehtäviä riittää niin ennen megaa kuin varsinaisina tapahtumapäivinäkin. Tapahtumapaikoille tarvitaan mm. ensiapupäivystäjiä, liikenteenohjaajia, järjestyksenvalvojia ja info-pisteiden päivystäjiä.