Talvipalatsi

Lokakuun alusta alkaen Pietariin on päässyt aiempaa helpommin kun uusi maksuton sähköinen viisumi tuli käyttöön. Kävimme tutustumassa kaupungin kätkötarjontaan.

Pietarissa riittää nähtävää useammaksikin reissuksi. Kaupunki on täynnä toinen toistaan hienompia palatseja ja museoita. Myös kaupungin ravintoloihin ja kahviloihin kannattaa tutustua. Hintataso on Suomea edullisempi. Pietarissa pärjää mainiosti englannilla ja asiointi on turistillekin helppoa.

Pietarin geokätköt ja nähtävyydet

Pietari-Paavalin linnoitus

Eurooppalaiseksi suurkaupungiksi Pietarissa on vähän geokätköjä. Kymmenen kilometrin säteellä keskustasta on vähän alle 80 geokätköä. Osasyynä on venäläisten oma kätköilysivust Geocaching.su, jonne osa paikallisista kätköistä on listattu. Etsittävää riittää kuitenkin muutamaksi päiväksi Geocaching.com:n puolella. Kätköjä on kivasti keskustan historiallisilla alueilla ja niiden perässä tulee huomaamattaan kiertäneeksi kaikki tärkeimmät nähtävyydetkin. Kätköt sijaitsevat hajallaan ja kaupunki on iso, joten kilometrejä tulee helposti.

Venäläisen geokätköilysivuston kätköissä vaalitaan tiukemmin ideaa siitä, että geokätköjen pitäisi oikeasti esitellä kiinnostavia paikkoja. Tämä kulttuuri näkyy myös Geocaching.com:n puolelle listatuissa kätköissä. Nähtävyyksistäkin kiinnostuneen kätköturistin kannalta tilanne on loistava, sillä kätköillessä riittää ihmeteltävää ympäri kaupunkia ja tylsät tusinapurkit ovat harvassa.

Pelkästään kätköjen perässä kaupunkiin ei kannatakaan lähteä. Kätköiltä kannattaa vähintäänkin poiketa upeaan Eremitaasi-museoon, joka on huikea nähtävyys rakennustensa puolesta. Vanhoissa palatseissa on huikea määrä taidetta toinen toistaan nimekkäämmiltä taiteilijoilta. Mielenkiintoisena piirteenä museon kellarissa asuu kymmeniä kissoja, joiden tehtävänä on pitää hiirikanta kurissa. Kissoja ei pääse yleensä tervehtimään, mutta niistä muistuttaa eräässä Eremitaasin sivuovessa oleva kissaluukku.

Muita Pietarin suosituimpia nähtävyyksiä ovat mm. Pietari-Paavalin linnoitus, Iisakinkirkko, Vaskiratsastaja-patsas, Verikirkko, Kazanin katedraali ja Rostra-pylväät. Kaikkien näiden lähettyviltä löytyy tietysti geokätköjä. Yhdelle reissulle ei kannata kahmia liikaa kohteita. Pelkästään Eremitaasissa riittäisi koluttavaa pariksikin päiväksi.

Pietarin ulkopuolelta löytyy lisää kiinnostavia kohteita. Kaupungista länteen sijaitsee Pietarhovin palatsi ja sen upea puutarha. Kaupungin eteläpuolelta taas löytyy Katariinan palatsi, joka on tunnettu mm. meripihkahuoneesta. Natsit varastivat huoneen alkuperäisen sisustuksen ja se katosi sodan melskeissä, mutta tilalla on nyt vuonna 2003 valmistunut jäljennös.

Liikkuminen Pietarissa

Pietarin metrossa

Pietarin keskustassa pääsee hyvin liikkumaan jalkaisin. Pidemmillä siirtymillä kannattaa hyödyntää joukkoliikennettä. Varsinkin metro kannattaa käydä kokemassa, sillä monet neuvostoaikaiset asemat ovat Moskovan tapaan todella hienoja. Metron asemat ovat melko harvassa, eikä se ole kovin kätevä pieniin siirtymiin keskustan alueella. Metromatkat maksetaan automaatista tai kassalta ostettavalla poletilla (zeton). Jos käyttöä on enemmän, kannattaa hankkia matkakortti jolla maksu käy näppäräsit. Matkakortille voi ladata myös useamman päivän voimassaolevan matkailijalipun.

Bussit ja raitiovaunut paikkaavat metroverkoston aukkoja ja toimivat paremmin lyhyillä matkoilla. Matkustaminen on helppoa, kunhan tiedät mihin bussiin tai raitiovaunuun nousta. Busseissa ja raitiovaunuissa on rahastaja, joka kiertää matkustamossa. Matkat ovat kiinteähintaisia, joten lipun saa lykkäämällä rahastajalle ruplia käteen. Maksu onnistuu toki myös matkakortilla.

Joukkoliikenteen lisäksi takseja ja muita kyytipalveluita on hyvin tarjolla. Kännykkäsovelluksella maksettavat Uberit ja muut modernit kyytipalvelut säästävät taksikuskien kanssa kinaamiselta.

Kaupungin ulkopuolella sijaitseville nähtävyyksillä pääsee esimerkiksi busseilla ja junilla. Pietarhoviin on mahdollista mennä myös pikavauhtia kiitävän kantosiipialuksen kyydissä.

Uusi kätevä e-viisumi

Verikirkko

Viisumi on aiemmin lisännyt Venäjän-matkojen hintaa melkein satasella ja tuonut lähtemiseen oman byrokratiansa. Viisumitta Pietariin pääsi vain laivaristeilyillä ja silloin perilläoloaika oli rajoitettu 72 tuntiin. Lokakuun alusta lähtien matkustaminen on onnistunut myös maksuttomalla e-viisumilla.

Viisumin saa haettua helposti itse verkosta ja hakemiseen tarvitaan vain sähköinen passikuva, jonka saa napattua hyvässä valossa vaikka kännykällä sopivaa valkoista taustaa vasten. Venäjän viranomaiset lupaavat käsitellä viisumihakemuksen neljässä vuorokaudessa, joten viikonloppureissuun ehtii vielä juuri ja juuri jos idean matkasta saa alkuviikosta. E-viisumi toimii sähköisesti, eikä siitä tule passiin merkintää. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa viisumihakemussivulta tulostettava versio sähköisestä viisumista.

Viisumeita välittävät matkatoimistot yrittävät rahastaa e-viisumeillakin ja hoitavat pientä maksua vastaan viisumin hakemisen. Jos yhtään luottaa omiin taitoihinsa, kannattaa viisumilomake täytellä itse. Sivuilla on hyvät ohjeet ja vaikein kohta on nimen syöttäminen, jossa pitää olla tarkkana, että nimi tulee samassa muodossa kuin passin alareunan koneluettavassa osassa, eli ilman ääkkösiä.

E-viisumilla saa ainakin toistaiseksi liikkua rajatulla alueella, joka käytännössä kattaa Pietarin ja Leningradin läänin. Pietarin reissulle tämä riittää hyvin, mutta esimerkiksi Moskovaan tarvitaan edelleen oikea viisumi.

E-viisumi on kätevä ja helppo, mutta siinä on vielä yksi juju. Viisumi ei nimittäin ainakaan vielä käy junaliikenteessä. Juna on ehdottomasti kätevin tapa matkustaa Suomesta Pietariin, joten tilanne on harmillinen. Syynä on ilmeisesti se, ettei junissa liikkuville rajavartijoille saatu ajoissa e-viisumien tarkistamiseen tarvittavia laitteita. Tilanne on kuitenkin muuttumassa ja mahdollisesti jo ensi vuonna e-viisumi käy junassakin.

Nyt e-viisumia käyttäen voi mennä Pietariin autoillen, bussilla, laivalla tai lentäen. Bussi on edullinen vaihtoehto, jos ei ole kiire. Edullinen matka Helsingistä kestää bussilla seitsemän ja puoli tuntia. Esimerkiksi LuxExpress-bussiyhtiö myy lippuja Helsingistä Pietariin halvimmillaan 15 eurolla suunta.

Iisakinkirkko

Linkkejä