Vielä on reilusti aikaa ratkaista museon mysteeri! Geocaching.com:n kesäkampanjan teemana on jalokiviryöstö museossa ja jaossa on matkamuistokuvia kätköilyprofiiliin.

Geocaching.com:ssa on tuttuun tapaan kesäinen kampanja, jossa kätköilijöitä innostetaan purkeille matkamuistokuvien voimin. Kampanjan tarinassa kaksi varasta on murtautunut Teague-Ulmerin museoon ja varastanut sieltä viisitoista mittaamattoman arvokasta jalokiveä. Varkaat jättivät jälkeensä sormen- ja kengänjälkiä. Museon valvontakameroissa havaittiin hahmoja, mutta tarkkaa kuvaa varkaista ei saatu. Kampanja alkoi jo 11.7. ja aikaa mysteerin ratkaisuun on 11.8. saakka, eli vielä ehtii hyvin.

Käytännössä ratkaiseminen tapahtuu etsimällä geokätköjä tietyssä järjestyksessä. Osassa kätköistä on piilossa virtuaalinen johtolanka (“clue”), joita keräämällä mysteerissä pääsee eteenpäin. Clue on epäonnisesti suomennettu vihjeeksi, jolloin se sekoittuu varsinaisiin kätköjen löytymisiin liittyviin sanallisiin vihjeisiin. Esimerkiksi Geocaching.com:n virallisessa mobiilisovelluksessa kätkön tiedoissa näkyy nyt kaksi vihjettä. Toinen on kätkön perinteinen sanallinen vihje ja toinen kertoo, onko kätkössä museon mysteeriin liittyvä johtolanka. Käytämme tässä selvyyden vuoksi sanaa johtolanka puhuttaessa kesäkampanjaan liittyvistä vihjeistä.

Oikeasti kätköissä ei siis ole mitään kampanjaan liittyvää, vaan kerätyt johtolangat näkyvät Geocaching.com:n kampanjasivulla. Mysteerin ratkonnan tilannetta oli ilmeisesti tarkoitus päästä katsomaan myös mobiilisovelluksen kautta, mutta ainakaan testilaitteessa sovelluksen profiilisivulle ilmestynyt nappi ei toimi.

Kampanjaan liittyvän johtolangan sisältäviä kätköjä pääsee hakemaan Geocaching.com:n virallisen mobiilisovelluksen haulla tai Geocaching.com:n uuden karttahaun suodatusvalinnoilla. Nettikartassa valinnat pääsee tekemään  “Suodata vihjeen mukaan” -valinnan takaa. Ratkaisuun tarvittavat johtolangat täytyy kerätä järjestyksessä, etkä pääse etukäteen katsomaan mikä johtolanka kätkössä on jos se ei kuulu vaiheeseen, jossa olet. Jos aika ja geokätköt ovat tiukilla, niin kannattaa keskittyä hakemaan sopivat purkit järjestyksessä ja jättää muut lähikätköt odottamaan, jos niille olisi tarvetta myöhemmässä vaiheessa. Johtolankoja ei saa kerättyä etukäteen, eli johtolangan sisältävän kätkön löydöstä ei saa kerättyä myöhempien vaiheiden johtolankaa jos sen on löytänyt ennen vaihetta.

Tarkempi ohjeemme sisältää kevyitä paljastuksia, joten älä lue enempää jos haluat säilyttää jännityksen tarinan suhteen. Ohje saattaa sisältää myös omaa dramatisointia.

 

Sovelluksen hakuvalinnoilla saa rajattua kartalle johtolankoja sisältävät kätköt

1. Hanki yhteenveto tapauksesta

Viranomaisilla ei ymmärrettävästi ole aikaa ratkoa historian suurinta jalokiviryöstöä, joten avuksi tarvitaan tietysti satunnainen geokätköilijä, eli juuri sinä! Apua tarvitsevat viranomaiset eivät tee hommaa liian helpoksi vaan piilottelevat itsekin. Aluksi pitää selvittää mistä on kyse ja löytää asiasta tietävä etsivä, joka briiffaa tarkemmin tapahtumista. Tämä tapahtuu etsimällä mikä tahansa geokätkö, jossa on etsivä-johtolanka. Kätkön löydettyäsi saat jo ensimmäisen matkamuistokuvan (Briefed on the case) ja pääset keräämään tarkempia johtolankoja.

2. Tutki tapahtumapaikkaa

Viranomaiset eivät ole ehtineet suorittaa teknistä tutkintaa rikospaikalla, joten sekin jää satunnaisen geokätkölijän harteille. Rikospaikalla täytyy kerätä kuusi johtolankaa varkaista. Tämä tapahtuu löytämällä geokätköjä seuraavasti:

  • Kaksi kätköä, joissa on varjot-johtolanka
  • Kaksi kätköä, joissa on sormenjäljet-johtolanka
  • Kaksi kätköä, joissa on jalanjäljet-johtolanka

Kun johtolangat on haalittu, saat profiiliisi uuden matkamuistokuvan “Evidence collected” ja pääset seuraavaan vaiheeseen.

3. Löydä varastetut jalokivet

Jää vähän epäselväksi, mitä kerätyistä todisteista selviää kun kaikkien yllätykseksi nimettömiksi jäävät lähteet paljastavat mittaamattoman arvokkaiden jalokivien olevan piilotettu geokätköihin ympäri maailmaa. Kuka olisi uskonut? Viranomaiset tai jalokivet omistava museo eivät kuitenkaan ole kiinnostuneita kivien keräilystä, joten varastetun omaisuuden palauttaminen jää sekin satunnaisen geokätköilijän harteille. Kadonneet jalokivet saa etsittyä löytämällä geokätköjä seuraavasti:

  • Kolme kätköä, joissa on safiiri-johtolanka
  • Kolme kätköä, joissa on rubiini-johtolanka
  • Kolme kätköä, joissa on timantti-johtolanka
  • Kolme kätköä, joissa on smaragdi-johtolanka
  • Kolme kätköä, joissa on topaasi-johtolanka

Kun kaikki viisitoista jalokiveä on löydetty, saat profiiliin uuden matkamuistokuvan “Jewels recovered” ja pääset viimeiseen vaiheeseen.

4. Palauta varastetut jalokivet

Varastetut jalokivet täytyy palauttaa museoon, mutta pahaksi onneksi varkaat ovat vaihtaneet holvin avauskoodin. Jalokiviä ei voi jättää museon käytävällekään, joten uusi koodi täytyy ratkaista, jotta painava holvin ovi saadaan auki ja jalokivet turvaan. Miten varkaiden keksimä koodi sitten saadaan purettua? Noh, tietysti etsimällä 35 geokätköä! Tässä vaiheessa ei tarvitse enää välittää johtolangoista, vaan mitkä tahansa geokätköt käyvät. Kun 35 löytöä on kasassa, saadaan holvi auki ja jalokivet turvaan. Palkkioksi geokätköilijän profiiliin napsahtaa Case Closed -matkamuistokuva.

Loppukaneetti

Mutta mitäs niille varkaille tapahtui? Sitä tarina ei kerro. Tieto timanttien sijainneista tuli nimettömiksi jääneiltä lähteiltä, eikä ole tietoa saatiinko itse varkaita koskaan kiinni. Ehkä pääasia on, että nämä mittaamattoman arvokkaat jalokivet saatiin takaisin ja rikollisista ei niin väliä.

Geocaching.comin kesäkampanjoista on tullut jo vuosittain toistuva ilmiö. Tänä vuonna hommaan on yritetty tuoda lisätwistiä johtolankojen keräämisellä, mutta lopulta kyse on kuitenkin vain tietyn kätkömäärän keräämisestä määräajassa. Johtolangoilla olisi luullut olevan mahdollista tehdä mielenkiintoisempaakin pelimekaniikkaa kampanjan ajaksi. Aika näyttää, tullaanko niitä käyttämään vielä jossain muussa yhteydessä nyt kun tämä mahdollisuus on järjestelmään toteutettu. Pelkän kesäkampanjan takia tehdyt muutokset hakuihin tuntuvat turhalta panostukselta – varsinkin kun samasta karttahausta edelleen puuttuu esimerkiksi mahdollisuus hakea kätköjä attribuuttien perusteella.

Linkkejä