Viime kuun puolella Geocaching.com -sivustolle tuli mahdollisuus kopioida listoja, mutta mitä nämä listat ovatkaan ja mitä kaikkea niillä voi tehdä? Jos et vielä ole tutustunut listoihin, niin viimeistään nyt kannattaa ottaa homma haltuun!

Listat ovat Geocaching.com:n tapa kerätä kätköjä joukoksi. Listat ovat olleet osa Geocaching.com:n työkaluvalikoimaa jo pitkään, mutta vasta ihan viime vuosina niistä on tullut oikeasti käyttökelpoisia työkaluja. Aiemmin listojen käyttömahdollisuudet olivat melko rajallisia ja niitä käytettiin pitkälti omina muistilistoina ja listaamaan tiettyyn teemaan sopivia kätköjä. Listoja kutsuttiin aiemmin kirjanmerkkilistoiksi (bookmark list) ja termiin saattaa vielä törmätä Geocaching.com:n käyttöliittymässä.

Omien listojen luominen vaatii maksullisen premium-jäsenyyden. Ilman premiumjäsenyyttä käytössä on vain seurantalista. Ilman premium-jäsenyyttäkin pääsee kyllä katsomaan muiden jakamia listoja ja niiden perusmuotoiset kätkötiedot on jopa mahdollista ladata .loc-formaatissa.

Mitä listoilla sitten voi tehdä? Eniten käyttöä listoilla on geokätköilyretken suunnittelussa. Listan geokätköt voi helposti ladata GPS-laitteeseen tai geokätköilysovellukseen offline-käyttöä varten. Garmin Oregon 700 -sarjan gepseihin listan kätköt saa päivitettyä langattomasti. Listasta voi tehdä myös perinteisen pocket queryn ja ladata kätkötiedot GPX-muodossa. Listalle lisätyt geokätköt voi myös laittaa seurantaan niin, että saat aina sähköpostilla ilmoituksen kun listan geokätköihin tulee uusia lokiviestejä.

Kätkön lisääminen listalle

Kätkön lisääminen listalle onnistuu useampaakin reittiä. Yleensä aina kun haet geokätköjen tietoja Geocaching.com:ssa pystyt lisäämään niitä omille listoillesi. Voit luoda lisäyksen yhteydessä uuden listan tai lisätä geokätkön jo olemassa olevalle listalle.

Geocaching.com -sivuston lisäksi listoja voi hallita suoraan useista geokätköilyn mobiilisovelluksista.

Kätkösivulta ja karttahausta

Geokätkön omalta sivulta löytyy oikean laidan valikosta Lisää listalle -linkki, josta saa auki listalla lisäämis -ikkunan. Jos haluat luoda uuden listan ja lisätä geokätkön siihen, anna listan nimi Luo uusi lista -kohtaan ja klikkaa Lisää -nappia.

Karttahausta geokätkön saa lisättyä listalle klikkaamalla kätkön kuvaketta ja klikkaamalla sen jälkeen Lisää listalle -linkkiä, joka toimii samalla tavalla kuin kätkösivun linkki.

Kätkösivun vasemman reunan Omat kirjanmerkkilistani -ikkunasta näet millä listoillasi kyseinen geokätkö on.

Hakusivulta

Listamuotoiselta hakusivulta voi lisätä listalle kaikki haulla löytyneet geokätköt tuhanteen asti tai valittut geokätköt. Lisäys tapahtuu vasemman reunan valintaruutujen avulla. Jos haluat lisätä kaikki geokätköt, valitse listan otsikkorivillä oleva ruutu, joka valitsee kaikki listan kätköt. Jos haluat valita yksittäisiä kätköjä klikkaa valintaruutua niiden kohdalla. Kun olet tehnyt valintoja, ilmestyy listan yläpuolelle Lisää listalle -nappi, joka kertoo myös kuinka monta geokätköä olet valinnut. Nappia klikkaamalla pääset lista-valintaan.

Hakusivun listasta voi myös lisätä yksittäisiä geokätköjä listoille. Tämä tapahtuu klikkaamalla kätkötietojen perässä näkyyvää plus-symbolia, josta aukeaa tuttu lista-ikkuna.

Listan sivulta

Geokätkön voi lisätä listalle myös listan omalta sivulta. Silloin lisäys toimii kirjoittamalla lisättävän geokätkön GC-koodi kenttään “Anna kätkön reittipisteen nimi lisätäksesi sille kirjanmerkin” ja klikkaamalla “Lisää kirjanmerkki”. Tämä ei ole erityisen kätevä tapa, sillä lisättävän kätkön GC-koodi pitää ensin selvittää, mutta jos saat jostakin listan kiinnostavien geokätköjen GC-koodeista voi tämä tapa olla toimiva.

Toisen geokätköilijän listan kopiointi

Jos löydät mielenkiintoisen toisen geokätköilijän tekemän listan voit kopioida sen omaan käyttöösi. Listan kopio on kaikin tavoin muokattavissa eli siihen voi lisätä ja siltä poistaa kätköjä, päivittää tekstejä jne. Kopioidun ja muutetun listan voi myös jakaa edelleen.

Listan kopioiminen onnistuu helposti listan omalta sivulta painamalla Copy List -nappia (napin teksti on vielä suomentamatta), jonka jälkeen listasta muodostuu kopio omiin listoihisi. Kopioitu lista on oletuksena yksityinen, eikä se näy muille ellet jaa sitä edelleen.

Oman listan jakaminen muille

Omat listasi löydät profiilisivun Omat listasi -linkin kautta. Listojen sivulta pääset muokkaamaan ja poistamaan aiemmin luotuja listoja. Oman käytön helpottamiseksi vanhoja listoja kannattaakin välillä siivota pois.

Listoilla on kolme tilaa:

  • Yksityinen: Vain sinä näet listan
  • Jaettavissa: Kaikki linkin saaneet näkevät listan
  • Julkinen: Kaikki näkevät listan

Listan tilaa saa vaihdettua klikkaamalla nykyistä tilaa listauksesta. Klikkaamalla aukeaa valintaruutu, josta halutun tilan saa valittua.

Oletuksena uudet listat ovat jaettavissa-tilassa. Tämä tila sopii hyvin esimerkiksi suuniteltavan geokätköilyretken tietojen jakamiseen ystävien kesken. Saat listan jakamista varten tarvittavan linkin klikkaamalla listan perässä olevaa symbolia, jossa on kolme pistettä. Valitse Jaa… ja Kopioi linkki. Lähettämällä tämän linkin haluamillesi geokätköilijöille, pääsevät he katsomaan listaasi.

Julkinen lista on vapaasti kaikkien katsottavissa ja muut kätköilijät näkevät geokätkön sivulta, että olet lisännyt sen listallesi. Jaettujen listojen hakemiseen ei toistaiseksi ole hyviä työkaluja.

Hylkäyslista

Listojen erikoistapaus on hylkäyslista (ignore list). Se löytyy valmiiksi profiilistasi ja voit lisätä sille geokätköjä klikkaamalla kätkösivun oikean reunan valikosta Piilota-nappia. Hylkäyslistalle lisätyt geokätköt piilotetaan kartalta, hakutuloksista ja pocket queryistä. Hylkäyslistalle kannattaa lisätä ne kaikkein ärsyttävimmät geokätköt, joita et välitä etsiä.

Linkkejä