Jos kaipaat kiinnostavaa kaupunkilomakohdetta vaikkapa pitkän viikonlopun kohteeksi, mutta mieli ei tee lähteä kovin kauas, eikä budjettiakaan ole paljon, kannattaa harkita Narvan kaupunkia!

Narvan linna

Narva sijaitsee Itä-Virossa aivan Venäjän rajalla. Matkailijamäärissä Narva häviää Viron muille kaupungeille useimpien jäädessä Tallinnaan tai jatkavan sieltä Tarttoon tai Pärnuun. Mielikuvissa Narva saattaa näyttäytyä karuna rajakaupunkina, jonne ei kannata lähteä lomaansa viettämään. Geokätköilijä keksii kuitenkin tekemistä vähintään kätköjen parissa vaikka paikka ei muuten kiinnostaisikaan, joten päätimme lähteä ennakkoluulottomasti katsomaan millainen paikka Narva on.

Narvaan on helppo päästä ilman omaa autoakin. Tallinnasta on suora junayhteys kaupunkiin ja junien express-vuorot taittavat matkan suunnilleen samassa ajassa, mitä automatka kestäisi, eli noin kahdessa ja puolessa tunnissa. Junamatkailu on ystävällistä kukkarollekin, kun aikuisen junalippu yhteen suuntaan maksaa vain reilun kympin.

Kaupungintalo

Narva sijaitsee Narvajoen rannalla ja vastarannalla on jo venäläinen Iivananlinna. Narva on Viron venäläisin kaupunki ja useimmat puhuvat kaupungilla venäjää. Ennen toista maailmansotaa Narva oli tunnettu barokkikeskustastaan, mutta se valitettavasti tuhoitui sodassa eikä vanhoista barokkityylisistä rakennuksista ole montaa jäljellä. Sodan jälkeen uudelleenrakennettu keskusta on tyyliltään paljon karumpi.

Jotain vanhaa kuitenkin on säilynyt, sekin tosin uudelleenrakennettuna. Narvan ykkösnähtävyys on Narvan linna, joka tunnetaan myös nimellä Hermannin linna. Näyttävään linnaan kannattaa ehdottomasti mennä tutustumaan, sen sisällä on kiinnostava ja moderni näyttely linnan ja kaupungin historiasta. Linnan tornista aukeavat näkymät kauas Venäjälle.

Narvan geokätköt

Narvaan ei kannata lähteä geokätköilemään tilastoja kerryttääkseen. Kätköjä ei ole kovin paljoa, mutta kuitenkin sen verran, että niitä kierrellessään tulee tutustuneeksi hyvin kaupunkiin. Geokätköt ovat kiinnostavilla paikoilla ja niitä saa etsiä aika rauhassa kun missään ei pyöri isoja turistimassoja ja muutenkin kaupungilla on usein hieman unelias tunnelma.

Narva-Jõesuun hiekkarannat

Narvassa käydessään kannattaa samalla tehdä päiväretki Narva-Jõesuuhun, johon pääsee puolessa tunnissa paikallisbussilla. Jos olet liikkeellä lämpimään aikaan, kannattaa varata uimapuku mukaan. Narva-Jõesuu on tunnettu kilometrien pituisista hiekkarannoista ja talvellakin uimaan pääsee kylpylässä. Kaupunki on ollut suosittu kylpyläkaupunki jo tsaarinajoilta asti. Narva-Jõesuussa on kymmenisen geokätköä etsittäväksi, mutta harmillisesti viime aikoina kätköistä useampi on kadonnut ja moni kätköistä on hyllytettynä.

Majoitus Narvassa

Narvassa on käytännössä yksi hotelli, Narva Hotell. Lisää valinnanvaraa majoituksiin löytää Narva-Jõesuun kylpylähotelleista tai vuokra-asunnoista. Esimerkiksi Airbnb:n ja Booking.com:n kautta on tarjolla useita vuokra-asuntoja joissa pääsee asumaan samoihin rakennuksiin paikallisten kanssa.

Miten sinne pääsee?

Narvan asema

Narvaan pääsee Tallinnasta omalla autolla tai junalla. Junat lähtevät Tallinnan Balttian asemalta (Balti Jaam) ja päivän aikana on yleensä viisi junavuoroa suuntaansa. Muutama vuoroista on express-vuoroja, jotka pysähtelevät vähemmän ja taittavat matkan reilu parikymmentä minuuttia tavallisia vuoroja nopeammin.

Junalipun saa ostettua junan automaatista tai vähän halvemmalla etukäteen netistä Elron-junayhtiön sivuilta.

Omalla autolla matkatessa kannattaa suunnitella matkalla kätköilyä sillä reitin varrella on paljon kiinnostavia luontokohteita ja muutenkin etsittävää riittää.