Geokätköily päätyi museoon, kun Helsingissä Tekniikan museossa avautui Geokätköily – Oivalla, etsi ja löydä -näyttely 21.6.2023!

Näyttely liittyy hyvin tiiviisti elokuussa järjestettävään UrbanHEL 2023 -megatapahtumaan ja molempien taustalta löytyykin Geonautit ry. Näyttely kuuluu museon yhteisönäyttelyiden sarjaan, jossa eri tahot pääsevät tuomaan omia kiinnostuksen kohteitaan esille museotiloissa.

Näyttely toimii parhaiten geokätköilyä tuntemattomille joille esittelyistä tulee paljon uutta tietoa ja toivottavasti kiinnostus harrastusta kohtaan herää. Harrastuksessa jo mukana oleville eri kätkötyypit ja kätköilyslangi ovat varmasti jo tulleet tutuiksi.

Mallikätköjä “pihapiirissä”

Lajia tuntemattomalle tai kätköilyn alkutaipaleella olevalla kiinnostava haaste on pieni nurkkaus, josta tulee löytää kuusi mallikätköä. Hieman harmillisesti nurkkauksen aiheeksi on valittu talon pihapiiri – paikka, joka ei yleensä ole mitenkään sovelias kätköjen piilottamiselle.

Kokeneemmalle kätköilijälle näyttelyn mielenkiintoisinta antia ovat jutut kätköilyn alkuvuosilta Suomesta. Näyttelyssä on esillä esimerkiksi meidänkin blogissa olleita lehtileikkeitä ja alkuperäiset Suomen ensimmäisen geokätkön Sun Gearing lokipaperit (nämäkin kävimme joskus digitoimassa talteen). Esillä on myös se aito Kalle Reunasen GPS-laite, jolla Sun Gearin koordinaatit aikoinaan mitattiin.

Kalle Reunasen GPS-laite

Esillä myös edustava valikoima geokolikoita ja tarkkasilmäisimmät saavat bongattua kolikoiden seurantakoodit discovered-lokeja varten.

Näyttävä on myös seinälle heijastettu animaatio, joka näyttää kätköjen julkaisut ajan mittaan Suomessa. Visualisoinnista näkee hyvin miten kätköilyn luonne on vuosien varrella muuttunut kun siellä täällä sijainneista harvoista kätköistä on vähitellen siirrytty nykyiseen kätkötiheyteen. Aika näyttää alkaako kätköjen määrä joskus vielä selvästi vähentymään vai pysytäänkö kasvun tiellä.

Geokätköilynäyttelyyn liittyy tietysti myös geokätkö. Näyttelyn avaamisen yhteydessä julkaistun mysteerikätkön GCA8ZX4 Tekniikan Museo – Museum of Technology koordinaattien selvittämiseen tarvittavat tiedot löytyvät museon perusnäyttelystä ja itse kätkökin sijaitsee kävelyetäisyyden päässä museosta.

Geokätköilijän varusteita

Geokätköilynäyttely on avoinna 1.10.2023 saakka. Tekniikan museo sijaitsee hienolla paikalla Vanhankaupunginkosken keskellä olevalla saarella ja museosta löytyy muutakin kiinnostavaa katsottavaa. Aikuisten sisäänpääsy maksaa 14 euroa, 7-17 v lasten sisäänpääsy 6 euroa ja alle seitsemänvuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Museoon pääsee tietysti myös museokortilla, joka onkin näillä hinnoilla kannattava hankinta jo muutamien vuosittaisten museovierailujen tahdilla.

Museon nettisivut www.tekniikanmuseo.fi

Osoite Viikintie 1 D, Helsinki

Koordinaatit N 60° 12.955′, E 024° 58.984′

2 kommenttia artikkelille “Geokätköilynäyttely Tekniikan museossa”

  1. Jouni Mäkelä

    Geokolikoita ei valittu sattumanvaraisesti vaan ne on kokoelma Suomessa järjestettyjen 17 Megan geokolikoista, myös elokuussa järjestettävän UrbanHELin geokolikko on esillä. Näiden lisäksi Suomen ensimmäinen ja geotourien geokolikot.

  2. Jouni Mäkelä

    Mistä tahansa massasta geokolikoita voi saada edustavan mutta näyttelyyn haluttiin valita Suomen ensimmäiset ja kaikkien megatapahtumien geokolikot, siellä on myös elokuussa järjestettävän Megan geokolikko.

Kommentointi suljettu