Kanta-Hämeessä sijaitseva Evon retkeilyalue oli kirjoittajalle pitkään tuntematonta seutua. Retkiä suunnitellessa se jäi usein kansallispuistojen varjoon, eikä siellä geokätköjäkään kovin paljoa ollut. Evon reitistö tuntui hankalasti hahmotettavalta kun kartalta katsoessa aluetta näytti halkovan useat metsäautotiet. Oli aika selvittää, millainen alue Evo on.

Evo on valtion omistama retkeilyalue. Retkeilyalueilla on kansallispuistojen tyyliin hyvät palvelut ulkoilijoille, mutta alueen suojelumääräykset eivät ole yhtä tiukat kuin kansallispuistoissa. Evon keskellä sijaitsee metsäoppilaitos ja tulevien metsureiden harjoittelupaikkoja näkyy maastossa. Mistään laajoista hakkuualueista ei kuitenkaan ole kyse ja Evolta löytyy tiukemminkin suojeltuja luontoalueita, joissa metsä ei ole hoidettua. Metsäopetusta Evolla on ollut jo 1860-luvulta asti.

Majavalla on työ kesken Sorsajärven rannalla

Evon hienoimpia paikkoja ovat kauniit pienet erämaajärvet, joita onkin useita. Lammilla pesii paljon lintuja ja jopa majavia, joiden jälkiä näkee esimerkiksi Sorsajärven ja Haarajärven ympäristössä todella runsaasti. Majavan sanotaan ihmisen jälkeen muokkaavan eniten elinympäristöänsä ja se on helppo uskoa, kun katsoo talttahampaiden kaatamien puiden määrää.

Metsien käytöllä on pitkä historia Evolla ja alueelta löytyy jäänteitä hiilimiiluista ja puiden uitoista. Myös vanhoja tukkikämppiä on säilynyt ja osa niistä on vuokrattavissa majoittumiseen.

Tiheä metsäautotieverkosto

Evolla risteilee tiheä metsäautotieverkosto, joka syntyi 60-luvulla kun alueelta piti korjata pois 1961 syksyllä iskeneen Maire-myrskyn kaatamia puita. Myrsky kaatoi alle tunnissa kolmen vuoden hakkuita vastaavan määrän puuta. Metsäautoteiden takia Evolta ei kannata lähteä hakemaan pitkiä vaelluksia korpimaisemissa. Missään kohdassa ei voi tehdä kovin pitkää etappia päätymättä jossain välissä metsäautotielle. Pienellä suunnittelulla teillä kävelyn voi kyllä välttää, eikä teillä ole niin paljoa liikennettä, että se häiritsisi.

Hyvänä puolena tieverkosto mahdollistaa helpon pääsyn hienoille luontokohteille. Alueen kätköillekin pääsee autolla melko lähelle, jos liikkuminen muuten on hankalaa. Kesäaikaan alueen järvien rannoilla näkee useita lapsiperheitä, jotka kantavat telttailukamat lähelle pysäköidyltä autolta. Lähelle pysäköity auto mahdollistaa myös enempi leirintäalue-tyyppisen telttailun ja täällä näkeekin ihmisten kantavan jopa ihan oikeita patjoja telttaan.

Rauhallisempaa leiripaikkaa etsivän kannattaa suunnata syvemmälle metsään mahdollisimman kauas tieverkostosta ja merkityistä poluista. Evon säännöt ovat kansallispuistoja lievemmät ja esimerkiksi telttailu on sallittua suojelualueita lukuunottamatta jokamiehenoikeudella. Merkittyjen leiripaikkojen käyttöä toki suositellaan luonnon kulumisen minimoimiseksi.

Evo on myös ahkerassa partiolaisten leirikäytössä, mihin täällä onkin hyvät mahdollisuudet. Metsäopiston läheltä löytyy suuret leirialueet ja partioleirihistoria näkyy geokätköjenkin nimissä. Partiolaisille on leirialueella kaikenlaista pientä infrastruktuuria ja keskellä metsää voi tulla vastaan esimerkiksi muurattu pizzauuni.

Evon geokätköt

Evon geokätköt ovat tällä hetkellä kaikki tradeja metsäisissä ympäristöissä. Kätköt ovat melko hajallaan ympäri aluetta, joten niitä kierrellessä muodostuu mukavia lenkkejä. Merkityt kierrokset kannattaa unohtaa, sillä mikään niistä ei kierrä kovin monen geokätkön kautta. Ihan päivässä ei Evon kätköjä saa etsittyä ainakaan jalan liikkuen, joten niistä riittää useamman geokätköilyretken tarpeisiin. Enemmänkin kätköjä alueelle mahtuisi, sillä moni kiva taukopaikka ja järvi on vielä ilman omaa kätköään.

Yhteydet muille alueille

Koilliskulmassaan Evon retkeilyalue yhdistyy Hämeenlinnan kaupungin omistamaan Taruksen retkeilyalueeseen, jossa on myös kivoja paikkoja leiriytymiseen, telttailuun ja uintiin. Vielä pidempää reittiä hakeva voi jatkaa Taruksen kautta yhdysreittiä Padasjoelle ja Päijänteen kansallispuistoon, jonka hienot saarikohteet ovat tutustumisen arvoisia. Kesäaikaan Padasjoelta pääsee kansallispuiston suurimmalle saarelle Kelventeelle vesibussin kyydissä.

Linkkejä