Nastolan pohjoispuolella näkyy kartassa houkutteleva kasa geokätköjä. Lähdimme retkelle Pajulahden Kaakkurikierrokselle.

Kinnankoski

Tätä Kaakkurikierrosta ei kannata sekoittaa Repoveden kansallispuistossa kulkevaan Kaakkurin kierros -vaellusreittiin. Pajulahden Kaakkurikierros on 51 geokätkön power trail, joka kiertelee Pajulahden urheiluopiston yhteydessä olevilla ulkoilureiteillä. Pajulahden urheiluopisto on luonteva paikka aloittaa reitin kiertäminen. Autolla saapuville pysäköintitilaa on runsaasti ja opiston hotellista löytyy majoitustilaa kauempaa tuleville.

Kätkösarjan reitit ovat enimmäkseen leveitä hiekkateitä, jotka toimivat talvisin latuina. Pitkät ja leveät suorat voivat välillä kulkiessa tuntua tylsiltäkin, mutta niiden vastapainona on mäkisempiä ja mutkaisempia osuuksia. Pari osuutta kulkee kapeampia metsäpolkuja pitkin. Näitä polkuosuuksia lukuunottamatta trailin reittejä pääsee hyvin kiertämään vaikka tavallisella pyörällä tai lastenvaunujen kanssa. Reitti on siinä määrin koukeroinen, että kierroksen voi helposti jakaa useampiin pätkiin, jos aika ei riitä kaikkien geokätköjen etsimiseen kerralla. Alueen tiheä polku- ja tieverkosto mahdollistaa siirtymät reitin eri osuuksien välillä ja paluun lähtöpaikkaan. Koko reitille pituutta tulee noin 13 kilometriä jos ei poikkea muille lähiseudun kätköille.

Iso osa sarjan purkeista on power trailien vakioratkaisuksi muodostuneita PET-putkiloita, jotka ovatkin toimiva ratkaisu. Ilahduttavasti väliin mahtuu kuitenkin muutakin ja joukossa on myös ovelampia toteutuksia, joten etsiessä joutuu aina pitämään silmät auki. Vaihtelevat toteutukset piristävät kummasti kätköretkeä, eikä kätköjen etsiminen ala missään välissä kyllästyttää.

Talvella moni kätkö on saavutettavissa hiihtäen valmiita latuja pitkin, mutta moni kätkö sijaitsee sen verran sivussa ettei kovin monen kätkön hakeminen kerrallaan hiihtäen välttämättä tunnu mielekkäältä. Jatkuvasti pusikossa pyörivä hiihtäjä voi myös herättää kummastusta muiden hiihtäjien silmissä.

Seelammin laavu ja Lapakiston alue

Kaakkurikierroksen puolivälin paikkeilta löytyy kaunis metsälampi Seelammi, jonka rannalla on hyvin varusteltu laavu. Laavu on hyvä paikka pidemmälle tauolle ja rauhallisempaa kätköretkeä tekevä voi viettää täällä vaikka yön. Laavun vieressä on myös vanhempaa kätkökantaa edustava C-lake (Seelammi) -kätkö, joka on piilotettu jo 2005.

Power trailin kätköjen lisäksi alueella on tarjolla jonkin verran sarjaan kuulumattomia geokätköjä. Pajulahden reitistö liittyy länsiosassaan Lapakiston luonnonsuojelualueeseen, josta löytyy hienoille paikoille sijoitettuja NNC (Nastola Nature Cache) -sarjan kätköjä. Lapakiston alueella reitit ovat pienempiä polkuja ja seudun järvien sekä lampien rannoilta löytyy useampikin laavupaikka. Kaakkurikierroksesta saakin halutessaan reilusti pidemmän pyörähtämällä reilun lisälenkin Lapakiston kätköillä. Lapakiston kätköjä kiertämällä saa helposti viitisentoista lisäkätköä retkelle.

Seelammi

Vaikkei Kaakkurikierrokselta poikkeaisikaan Lapakiston puolelle, kannattaa sen verran tehdä mutkaa, että käy katsomassa Kinnankosken. Tätä pientä puroa on sanottu Etelä-Suomen kauneimmaksi metsäpuroksi. Myös viereinen Kilpasen lampi on kiinnostava kohde majavineen. Kinnankoskelle ei ole pitkä matka Seelammilta.

Saavutettavissa ilman autoakin

Monille power traileille on hankala päästä ilman autokyytiä, mutta Kaakkurikierrokselle on melko hyvät yhteydet. Nastolan seisakkeelta on noin kolmen kilometrin kävelymatka ensimmäisille sarjan kätköille. Kouvolan ja Lahden välillä liikkuvat paikallisjunat pysähtyvät Nastolassa. Lahdesta pääsee Nastolan keskustaan myös paikallisbussilla. Keskustasta kävelymatkaa purkeille on enää pari kilometriä ja matkalla on hyvä pyörätie.

Linkkejä