Junkarsborgin maavalleja ja kaivo

Junkarsborgin maavalleja ja kaivo

Aina välillä kuulee oman geokätkön piilottamista suunnittelevan valittelevan, että kaikki mielenkiintoiset ja hienot kätköpaikat on jo varattu. Monella paikalla geokätköjä toki onkin, mutta pienellä tutkimustyöllä voi yhä löytää hienoja kohteita uusille geokätköille. Me löysimme kätköttömän ja hienolla paikalla sijaitsevan muinaislinnan vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Geokätköilyretkeä suunnitellessa katse osuu kartalla vihreänä loistavaan tekstiin Slottsruiner Linnanraun. Hetkinen, tuolla en ole koskaan käynyt. Miksei siellä ole geokätköä? Muinaisjäännökset kiinnostavat sen verran paljon, että paikka valikoituu retken ohjelmaan ilman kätköäkin. Kyse on Junkarsborgin linnanraunioista Raaseporissa.

Junkarsborgin puulinnasta ei ole säilynyt asiakirjamerkintöjä, mutta tutkimusten perusteella se on rakennettu 1300-luvulla. Linna ei ollut kovin pitkäikäinen, sillä se on jäänyt pois käytöstä jo 1400-luvulla. Useimmista puulinnoista on jäljellä vain niiden sijaintipaikkana toiminut mäki ja kaivauksissa tehdyt löydöt, mutta Junkarsborgissa linnan maavallit erottuvat vielä selvästi. Myös linnan kivistä rakennettu kaivo on säilynyt.

Mustionjoki virtaa rauhallisesti linnan ohi

Linna on rakennettu Mustionjoen niemelle josta on myöhemmin muodostunut saari niemen poikki rakennetun kanavan myötä. Kanava on rakennettu helpottamaan Mustion ruukin kuljetuksia 1800-luvulla. Keskellä Mustionjokea sijaitseva paikka on kaunis ilman linnan rauniotakin. Joki solisee ympärillä ja kanavien muodostamaan saareen johtavat puiset sillat. Paikalle on jossain vaiheessa tuotu opaskyltit kertomaan paikalla tehdyistä kaivauksista ja niiden perusteella linnan muodosta tehdyistä päätelmistä. Kyltit kertovat myös alueelta löydetyistä hopearahoista ja saksalaisesta keramiikasta.

Kaikesta näkee, että kovin paljon täällä ei kävijöitä käy. Turun Sanomat kirjoitti 2005 Junkasborgin kehittämisestä paremmin löydettäväksi retkikohteeksi, mutta suunnitelma ei ole ainakaan kovin vauhdikkaasti edennyt. Paikan kyltit ovat mahdollisesti tuolta ajalta, mutta muuten alue tuntuu aika unohdetulta.

Opaskyltti kertoo kaivauksien löydöistä

Vinkkaamme yleensä retkivinkeissä paikoista, joissa on geokätköjä, mutta toimikoon tämä juttu vinkkinä piilottajille. Paikka ansaitsisi ehdottomasti geokätkön. Ei Junkarsborgin linna sentään aina ole ollut kätköttä. GC1DF41 Junkarsborg houkutteli paikalle geokätköilijöitä vuosina 2008-2011 ja paikalla ehtikin nettilokien perusteella käydä melkein viisikymmentä geokätköilijää. Kyseinen kätkö päätyi kuitenkin arkistoon piilottajan muiden kiireiden vuoksi.

Junkarsborgin retkellä kannattaa vierailla myös Raaseporin kivilinnalla, joka on ollut käytössä osittain samaan aikaan Junkarsborgin linnan kanssa. Raasepori on yksi Suomen komeimmista linnanraunioista ja sieltä löytyy geokätkökin. Junkarsborgista on noin 30 kilometriä Raaseporin linnalle.

Reitti Junkarsborgiin

Junkarsborgin kanava

Junkarsborgia ei ole ihan helppo löytää. Paikalle ei ole mitään opastusta, eikä oikein edes hyvää reittiä. Vuoden 2005 lehtijutussa kerrottiin merkityn reitin suunnittelusta, mutta ainakaan tähän päivään mennessä sellaista ei ole saatu aikaiseksi. Kartalla selkeimmältä näyttävä reitti kulkee maatalon pihapiirin läpi, mutta siitä kulkeminen ei tietenkään ole soveliasta. Vanhan geokätkön lokien perusteella osa etsijöistäkin on pihan läpi kulkenut, mutta se ei ole fiksua.

Paras lähestymissuunta on etelästä päin. Auto kannattaa jättää Gråströmintien ja Junkarsintien risteyksen lähelle (N 60° 08.720′ E23° 47.690′). Junkarsintie johtaa suoraan kohti linnaa, mutta se on yksityistie ja kyltti kieltää autolla ajamisen. Kiellon vahvistukseksi matkalla on myös puomi. Risteyksestä on reilun kilometrin matka linnalle. Matkalla kannattaa pitää silmät auki, sillä lähimetsissä on lukuisia rautakaudelta peräisin olevia röykkiöitä, jotka ovat myös muinaisjäännöksiä. Me pääsimme matkalla yllättämään pari valkohäntäpeuraakin.

Kun näkyviin tulee pelto ja sen takana näkyvä talo, kannattaa suunnata metsäpoluille. Tien länsipuolelle lähtee polku, jota pitkin pääsee melko hyvin kiertämään pellon ja pihapiirin aina linnalle asti. Näin keväällä reitti voi paikoin olla mutainen, mutta kätköilijällähän on todennäköisesti hyvät jalkineet. Polun päässä vastaan tulee puinen silta, joka johtaa joen yli linnalle. Linnasta kertovat kyltit ovat joen ja kanavan toisella puolella.

Linkkejä