Kuva: Grillien

Aika moni geokätköilijä on joskus törmännyt geokätköön, joka on kokonaan kadonnut. Välillä kyse on luonnon tepposista tai rakennustöiden yhteydessä hukkuneesta purkista, mutta joskus kyse on silkasta ilkivallasta. Ilkivallan tekijöistä harvoin kuullaan mitään ja tuhotut kätkötkin unohtuvat nopeasti alkuharmituksen jälkeen.

Nyt yksi kätkövaras on kuitenkin tullut katumapäälle ja haluaisi hyvittää tekonsa. Nimimerkki Grillien tunnustaa yhteisöpalvelu Redditissä varastaneensa teini-ikäisenä yhteensä 42 geokätköä pari vuotta sitten Palm Springsin alueella Kaliforniassa. Grillien oli jo unohtanut tekonsa, mutta asia palautui mieleen hänen löydettyä kaikki varastamansa purkit ullakolta.

Grillien katuu tekoaan syvästi ja haluaisi palauttaa kätköpurkit niiden piilottajille. Moni geokätköilijä onkin tarjonnut apua omistajien selvittelyssä ja purkkien palauttamisessa. Grillienille on ehdotettu myös, että hän rekisteröityisi geokätköilijäksi ja piilottaisi varastamansa geokätköt uusina geokätköinä alueelle, jolloin niistä olisi taas iloa kaikille geokätköilijöille.

Grillienin toiminta on ollut poikkeuksellisen järjestelmällistä, sillä hän on säilyttänyt kaikki varastamansa geokätköt ja jopa pitänyt kirjaa niistä. Grillienin kirjanpitoon on merkitty geokätkön nimi, GC-koodi, piilottajan nimimerkki, kätkön piilotuspäivä, varastamispäivämäärä sekä lyhyt kuvaus piilotustavasta. Varastetut geokätköt on numeroitu kirjanpidossa ja sama numero on merkitty jokaisen purkkiin. Epäselväksi jää mikä näin tarkan kirjanpidon tarkoituksena on ollut. Yhden päivän aikana Grillien varasti usean geokätkön purkit, eikä varastelu lopulta jatkunut kovin pitkään.

Grillien ei osaa selittää tekoaan muulla kuin nuoren, tylsistyneen teinipojan angstilla. Vihaa purkaakseen hän halusi tehdä jotain paheksuttua, mutta kuitenkin laillista. Geokätköjen varastamisen laillisuudesta voi olla montaa mieltä, mutta paikallista lainsäädäntöä tuntematta asiaa on hankala pohtia.

Suurin osa geokätkövarkauksista on luultavasti taustaltaan samanlaisia tylsistyneiden nuorten typeriä päähänpistoja. Saako geokätköjä varastamalla sitten paljon huomiota tai harmitusta aikaiseksi? Eipä oikeastaan. Yksi varastetuista kätköistä on  GC23V9M Next 2 Gate, jonka Grillien varasti perjantaina 20.5.2016. Muutama geokätköilijä ehti käydä etsimässä kadonnutta purkkia ennen kuin se todettiin kadonneeksi ja tilalle piilotettiin uusi kätkö.

Luonnollisesti Grillienin tunnustus on herättänyt paljon vihaa. Kovasanaisimmat kommentit on jo poistettukin, mutta kunniansa varas on saanut kuulla. Moni kuitenkin ymmärtää nuoren elämäntuskan aiheuttamia hölmöilyjä ja kehuu Grillienin tahtoa hyvittää tekonsa. Harvalla on rohkeutta tunnustaa omia virheitään edes nimimerkin takana ja siitä täytyy Grillienille nostaa hattua.