Geocaching.com:n taannoisessa päivityksessä tuli uutena ominaisuutena solution checker, eli tutummin geochecker, jolla mysteerikätkön ratkaisun saa tarkistettua ennen maastoon jalkautumista. Geochecker ei ole asiana mitenkään uusi, sillä erilaisia checkereitä on ollut muilla sivuilla jo pitkään. Uusi juttu on geocheckerin kytkeminen suoraan Geocaching.com:iin.

Miksi geocheckereitä tarvitaan?

Mysteerien ratkominen on mukavaa, mutta kovin montaa kertaa ei viitsisi etsiä kätköpurkkia vääristä koordinaateista. Pieni virhe ratkaisussa voi olla maastossa useiden kilometrien virhe ja etsijä saattaa väärien koordinaattien perässä päätyä vaarallisiin paikkoihin, piha-alueille tai vaikkapa herkälle luonnonsuojelualueelle, jossa liikkumista tulisi välttää. Tarkastamalla ratkaisun voi olla varma ratkaistujen koordinaattien oikeellisuudesta.

Yksinkertaisuuden ylistys

Geocaching.com:n oma geochecker on paluu geocheckerien juurille. Geocaching.com:n ulkopuoliset geocheckerit ovat saaneet vuosien saatossa lukuisia lisäominaisuuksia ja paisuneet niin monimutkaisiksi, että osa mysteereistä pitää jopa ratkoa checkerin avulla. Geocaching.com:n oma checkeri on kuitenkin äärimmäisen yksinkertainen. Sen avulla saa tarkistettua ovatko ratkotut koordinaatit samat kuin tekijän merkkaama Final location -piste. Ei useita ratkaisuvaihtoehtoja, ei viestejä ratkojalle tai tarkastusmäärien rajoittamista.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Geocaching.com:n tarkistin hoitaa hommansa hyvin. Sillä on helppo katsoa onko ratkaisu oikea, eikä tarkistimen toimintaa kunkin mysteerin kohdalla tarvitse ihmetellä.

Geocheckerin käyttäminen ratkaisun tarkistamiseen

Jos mysteerikätkön tekijä on päättänyt lisätä geokätköönsä tarkistimen, näkyy se kätkökuvauksen lopussa. Tarkistimen käyttö on helppoa. Riittää kun syötät ratkaisemasi koordinaatit kenttiin, klikkaat captcha-ruutua jonka tehtävänä on estää automatisoidut tarkistukset ja klikkaat lopuksi “Tarkasta ratkaisusi”.

Jos ratkaisu on oikein, se tallentuu suoraan kätkösivun korjatuiksi koordinaateiksi ja mysteerin kuvake näkyy kartalla oikealla paikalla. Korjatut koordinaatit tunnistaa koordinaattien alle tulevasta harmaasta viivasta.

Tarkastusmäärät on rajoitettu kymmeneen kertaan kymmenessä minuutissa. Tarkoituksena on estää tai ainakin hidastaa mysteerin ratkaisun arvailemista.

Geocheckerin lisääminen omaan geokätköön

Geocaching.com:n geocheckerin lisääminen omaan mysteerikätköön on todella helppoa. Kun tarkistin on samalla sivulla, ei tarvitse mennä erilliselle sivulle luomaan checkeriä eikä kätkökuvaukseen tarvitse erikseen laittaa linkkiä tarkistimen sivulle.

Mysteerikätkön tekijä saa geocheckerin käyttöönsä yhdellä klikkauksella kätkötietojen muokkaussivulla. Aiemmin luotuun mysteerikätköön geocheckerin saa seuraavasti:

  1. Mene kätkösi sivulle Geocaching.com -sivustolla
  2. Klikkaa oikeasta reunasta Ylläpidon työkalut -kohdasta Muokkaa -linkkiä
  3. Laita Koordinaatit-kohdassa rasti “Näytä tarkistin kätkön sivulla.” -ruutuun
  4. Laita rastit “Kyllä. Olen lukenut ja ymmärrän kätkökuvauksen vaatimukset ja ohjesäännöt.” ja “Kyllä. Olen lukenut ja hyväksyn käyttöehtosopimuksen.” -ruutuihin
  5. Klikkaa “Lähetä muutokset” -nappia

Uuteen mysteerikätköön geocheckerin saa laittamalla vaiheessa 3. Kuvaus ruksin kohtaan “Näytä tarkistin kätkön sivulla.”.

Geocaching-sivuston geochecker käyttää automaattisesti kätkörasian sijainniksi merkittyjä koordinaatteja, mikä osaltaan vähentää virheiden mahdollisuuksia, kun koordinaatit tarvitsee kirjoittaa vain kerran. Ei ole yksi tai kaksi kertaa kun geocheckeriin on lipsahtanut väärät koordinaatit ja ratkojat ovat ihmetelleet kun oikean tuntuinen ratkaisu ei kelpaakaan checkerille.

Muita geocheckereitä

Geocaching-sivuston geochecker on yksinkertainen ja kätevä käyttää, mutta joskus tarvitaan lisäominaisuuksia ja silloin jokin ulkopuolinen geochecker voi olla parempi vaihtoehto.

Huomaathan, että moni ulkopuolisista geocheckereistä sisältää mainoksia tai muuta kaupallista materiaalia, eikä niiden linkkiä voi suoraan lisätä kätkökuvaukseen ohjesääntöjen kaupallisuuskiellon takia.