Tänään tuleen kuluneeksi 17 vuotta siitä kun Yhdysvallat vapautti tarkan GPS-paikannuksen myös siviilikäyttöön. Juhlan kunniaksi tänään kätkön löytäville on tarjolla matkamuistokuva geokätköilyprofiiliin.

GPS-järjestelmä kehitettiin alun perin sotilaskäyttöön ja järjestelmän suurin tarkkuus oli vain Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten sotilaskäytössä. Siviililaitteille lähetettiin tarkoituksella hieman virheellisia satelliittien ratatietoja ja kellonaikoja. Virheellisestä datasta johtuen siviilikäytössä GPS-järjestelmän tarkkuus olin vaakasuunnassa noin 100 metriä ja pystysuunnassa 156 metriä.

Presidentti Clintonin hallinto päätti poistaa siviilikäytön häirinnän 90-luvun lopulla. Häirintä poistui lopulta 2.5.2000 ja yhtäkkiä kaikkien GPS-laitteiden tarkkuus parani muutamaan metriin. Seuraavana päivänä Dave Ulmer päätti testata järjestelmän tarkkuutta piilottamalla ämpärin metsään ja julkaisemalla sen koordinaatit netissä. Maailman ensimmäinen geokätkö oli syntynyt ja uusi harrastus sai alkunsa. Huomenna tulee siis kuluneeksi 17 vuotta ensimmäisen geokätkön piilottamisesta! Lue lisää geokätköilyn historiasta.

Juhlapäivän matkamuistokuva

Geocaching HQ on jakanut uusia matkamuistokuvia (souvenir) viime viikkoina anteliaalla kädellä, joten tietysti GPS:n tarkentumisen vuosipäivääkin juhlistetaan sellaisella. Matkamuistokuvan saa omaan geokätköilyprofiiliinsa löytämällä tänään 2.5. minkä tahansa geokätkön tai osallistumalla miittiin. Suomessa miittejä ei tänään valitettavasti ole tarjolla.

Celebrate the evolution of geocaching with the Big Blue Switch souvenir!