Moskovaan matkaavan geokätköilijän kannattaa varautua häiriöihin GPS-paikannuksessa ainakin Kremlin linnoituksen lähettyvillä.

Kesäkuusta alkaen geokätköilijät, navigaattoria käyttävät autoilijat, Uber-kyydin tilaajat, Pokemon Go -pelaajat ja lenkkeilijät ovat valittaneet huonosta GPS-signaalista Kremlin ympärillä. GPS-paikannus ei joko toimi ollenkaan tai GPS-laite näyttää sijainnin virheellisesti Vnukovon lentokentän tuntumaan, 29 kilometrin päähän Kremlistä.

Useat syyskuussa juostuun Moskovan maratoniin osallistuneet juoksijat ovat kertoneet reittitallennuksen epäonnistuneen, koska Kremlin kohdalla tallennettuun juoksureittiin on tullut ylimääräinen 40 kilometrin siirtymä.

Kaikki viittaa siihen, että GPS-signaalia häiritään Kremlin lähellä. Venäläisen hakukoneyhtiö Yandexin kehittäjä, Grigory Bakunov, oli haarukoinut ongelman esiintymistä ja huomannut sen rajautuvan hyvin tarkasti Kremlin ympäristöön, kertoo uutistoimisto AP. Kremlissä sijaitsevat kaikki Venäjän merkittävimmät hallintoelimet. Siellä on myös presidentin virka-asunto.

Presidentin kanslian kansliapäällikkö Dmitry Peskov ei osaa sanoa syytä häirintään vaan kehottaa tiedustelemaan asiaa valtionjohdon suojelupalvelu FSO:lta. FSO:n edustaja ei perjantaina suostunut kommentoimaan asiaa AP:lle.

GPS-häirinnän tavoitteena voi esimerkiksi olla miehittämättömien lennokkien käytön vaikeuttaminen tärkeiden hallintorakennusten ympäristössä.

Kremlin ympäristössä on vain muutama kätkö, joten kätköilijää häirintä ei suuresti haittaa. Kremlin kätköistä kannattaa ottaa mukaan vinkit ja spoilerikuvat. Häirintä on kuitenkin hyvä muistutus siitä, kuinka helposti GPS-järjestelmää on mahdollista paikallisesti häiritä.

AP: Russians seek answers to central Moscow GPS anomaly