Pohjois-Atlantin kirjeenvaihtajamme suuntasivat pääsiäisen pyhien viettoon Färsaarille. Pieni saariryhmä paljastuikin erinomaisen mielenkiintoiseksi geokätköilykohteeksi.

Färsaaret ovat pieni Tanskalle kuuluva saariryhmä keskellä Atlanttia. Färsaarilla on ollut melko laaja itsehallinto toisesta maailmansodasta lähtien. Saarilla on mm. oma lippu, kieli sekä oma, Tanskan kruunuun sidoksissa oleva raha. Päätöksenteosta vastaa Färsaarten parlamentti. Ulko-, turvallisuus-, puolustus-, valuutta- ja rahapolitiikasta määrää Tanskan parlamentti, jossa färsaarelaisilla on edustaja. Asukkaita saarilla on reilut 48 000. Lampaita on yli 70 000!

Matkailijalle Färsaaret tarjoavat uskomattomia maisemia. Jo matka lentokentältä hotellille on maisemiltaan upea ja jälkikäteen tuntuu, ettei koko reissulla tullut vastaan yhtään maisemalllisesti tylsää kohtaa, jos pitkiä tunneleita ei lasketa. Varsinaisia nähtävyyksiä Färsaarilla on vähän, mutta täällä matka onkin yleensä kohdetta tärkeämpää.

Hotelleja saarilla ei ole liikaa, mutta valinnanvaraa sentään vähän löytyy. Eniten hotelleja ja hostelleja on Tórshavnissa. Muista taajamista löytyy yleensä yksi hotelli, jos sitäkään. Kannattaa tutustua myös lyhytaikaisten vuokra-asuntojen tarjontaan Airbnb’ssä. Vuokra-asuntoja on tarjolla pienissäkin kylissä, joissa ei muita majoitusvaihtoehtoja ole.

Varsinkin auton kanssa liikkuessa Tórshavn sopii hyvin tukikohdaksi. Reilussa tunnissa pääsee ajamalla melkein saarten joka kolkkaan. Tórshavnista pääsee myös hyvin lautoilla Sandurin, Suðuroyn ja Nólsoyn saarille, joihin ei tieyhteyttä ole.

Tórshavnin pienvenesatama

Tórshavn on kaupunkina sympaattisen kokoinen ja näköinen. Talot ovat värikkäitä ja monessa on ruohokatto sitomassa sateiden vesimääriä. Kaupunkiin tutustuu parhaiten kävellen. Etäisyydet ovat lyhyitä ja kävellessä ehtii katselemaan kauniita vanhoja rakennuksia. Geokätköilijälle luonteva tapa on etsiä GC4VV8V Tórshavn Wherigo -kätkö, jonka wherigo-peli laittaa etsimään seitsemän patsasta ja muuta yksityiskohtaa keskustasta. Tehtävä voi tuntua aluksi työläältä, mutta pienen pyörimisen jälkeen moni etsitty asia osuu silmiin. Paikat kierrettyään saa koordinaatit geokätkölle.

Kartta: Oona Räisänen CC BY-SA 3.0

Tórshavnissa kannattaa ehdottomasti käydä kaupungin vanhimmassa osassa Tinganesissa. Tinganesin niemi on ikivanha saarten hallintopaikka ja yhä edelleen saarten parlamentti toimii siellä. Färsaarten ministeriöiden rakennukset ovat punaisia ruohokattoisia puurakennuksia, joihin kuljetaan kapeita kivikujia pitkin. Tinganesin vieressä on vanha Skansinin linnoitus, joka rakennettiin alunperin 1580 suojelemaan kaupunkia merirosvoilta. Viimeksi linnoituksella on ollut käyttöä toisessa maailmansodassa, jolloin siellä oli saarta puolustaneiden brittien tukikohta. Linnoituksesta on tietysti myös geokätkö.

Saarilla liikkuessa kannattaa huomioida, että ruokapaikkoja ei joka kylästä löydy. Tórshavnissa ravintoloita riittää ja vaihtoehtoja löytyy halvoista pizza-kebab -paikoista yhden Michelin tähden saaneeseen Koks-ravintolaan. Pääkaupungin ulkopuolella varmimpia ruokapaikkoja ovat huoltoasemien myymälät, joista saa pientä lämmintä syötävää – hodareita, focacciaa ja pieniä pizzoja. Mitään kotimaisten liikenneasemien kaltaisia keskuksia ei kannata odottaa. Huoltoasemien myymälöissä on yleensä yksi seisomapöytä, jos sitäkään. Kannattaa tarkastaa huoltoasemien aukioloajat ennen retkeä tai ottaa omaa evästä mukaan, sillä esimerkiksi pääsiäissunnuntaina kaikki myymälät olivat kiinni ja käytännössä ruokaa sai lähinnä Tórshavnin ravintoloista.

Aallokkoa, pystysuoria kallioita ja lintuja

Maastonmuodot ovat paikoin erittäin jylhiä ja komeita vesiputouksia näkee kaikkialla. Jylhimmät rantakalliot löytyvät saarten luoteisrannoilta, joihin pääsee tutustumaan parhaiten veneretkillä. Me hyppäämme Vestmannan kylästä lähtevän pienen aluksen kyytiin, joka tekee parin tunnin risteilyn läheisten kallioiden edustalla.

Keskellä merta sijaitsevat Färsaaret ovat tärkeä pesintäpaikka monille lintulajeille. Täällä näkee mm. lunneja ja kajavia. Linnut tekevät pesiä lähes pystysuorien kallioiden suojaisiin koloihin ja kallioiden edustalla liitelee tuhansia lintuja. Veneemme koluaa kapeita poukamia kallioiden välissä ja kerran mennään jopa aaltojen kuluttaman luolamuodostuman läpi. Kypärä on pakollinen varuste veneen kannella kallioiden lähellä seilatessa.

Veneretki Vestmannan lintukallioille on hieno elämys, mutta herkästi merisairaaksi tuleville sitä ei voi suositella. Aallot alkavat keikuttaa pientä venettä rajusti heti kun se pääsee ulos vuonon suojasta. Pian sen jälkeen monen matkustajan ilme vakavoituu ja käsi haparoi veneellä jaettavia oksennuspusseja.

Vaihtelevaa säätä

Färsaarten ilmasto on lyhyesti sanottuna vaihteleva. Aurinkolomalle tänne ei kannata tulla, vaan mukaan on syytä pakata hyvät kuorivaatteet ja vedenkestävät jalkineet. Sadepäivistä ei oikein voi puhua, kun melkein joka päivä sataa todennäköisesti jossain vaiheessa. Vaihtelevan sään hyvä puoli on se, että jos sää ei miellytä, niin sään muuttumista ei tarvitse yleensä odottaa kauaa.

Mielenkiintoisena havaintona sää vaihtelee eri laaksojen välillä. Yhdessä laaksossa saattaa sataa rajusti, mutta ajettaessa tunnelia pitkin vuoren läpi, voi sää toisessa päässä olla kauniin aurinkoinen.

Erityisen kylmää saarilla ei koskaan ole. Färsaaret sijaitsevat suunnilleen Jyväskylän korkeudella, mutta Golfvirta pitää ilmaston leutona. Talvikuukausinakin keskilämpötila pysyy plussan puolella. Lämpimimpään kesäaikaan keskilämpötila on 13°C.

Geokätköjä joka makuun

Färsaarilla riittää hyvin etsittävää useammaksikin päiväksi. Kirjoitushetkellä geokätköjä on yhteensä 115. Näistä melkein sata on tavallisia peruskätköjä, mutta muutama multi- ja mysteerikätköjäkin on useampia. Earthcacheja saarilla on kaksi. Tórshavnista löytyy aiemminkin mainittu Wherigo-kätkö ja Leirvikin läheltä geolodju.

Kaikki löytämämme geokätköt ovat aika suoraviivaisia ja ainakin suomalaiseen silmään jokainen on mielenkiintoisella paikalla. Kaikki kätköt löytyvät hyvin ja purkit ovat enimmäkseen hyvässä kunnossa erittäin kosteasta ilmastosta huolimatta. Vain muutamassa kätkössä loki on päässyt kastumaan. Silmiinpistävää on ihmisten vähyys. Geokätköjen lähellä näkee enemmän lampaita kuin ihmisiä, joten Färsaaret sopii kohteena niille jotka eivät välitä etsiä geokätköjä jästien keskeltä.

Monelle kätkölle pääsee autolla lähelle, eikä niiden perässä tarvitse pitkiä matkoja kävellä, mutta vaativampiakin kätköjä ja hyviä vaellusmahdollisuuksia löytyy. Reippaamman geokätköilyretken kohteeksi sopii vaikkapa Färsaarten korkeimman vuoren Slættaratindurin huipulla sijaitseva kätkö GC4FJ2K. Vuori kohoaa 880 metrin korkeuteen ja sen valloitukseen kannattaa varata ainakin kolme tuntia. Maisemien näkeminen on tuurista kiinni ja huonolla tuurilla koko retki menee sadepilven sisällä.

Färsaarelainen tuplapurkki

Muutamalla kätköllä tulee vastaan tapa, jota muualla ei ole juurikaan näkynyt. Ruotsissa on tapana kietoa kätköjen ympärille suojaa muovipussi, josta ei tunnetusti seuraa mitää hyvää. Täällä osa pakasterasioista on laitettu suuremman pakasterasian sisään. Varsinkin kivikkoisissa paikoissa tapa toimii hyvin suuremman purkin suojatessa pientä kivien iskuilta.

Puita saarilla ei luonnostaan ole. Tórshavnin puistoista löytyy jopa pieni metsä, mutta saaret ovat vain pienen ruohikon peitossa. Piilopaikkoja geokätköille tarjoavat kivikot ja ihmisen tekemät rakenteet.

Liikkuminen Färsaarilla

Färsaarilla kannattaa vuokrata auto jos mahdollista. Parhaimmat maisema- ja luontopaikat ovat taajamien ulkopuolella ja niiden saavuttaminen ilman autoa voi olla hankalaa. Tiet ovat erinomaisessa kunnossa, mutta geokätköjen perässä saattaa päätyä huonommillekin teille. Maastoautoa ei kuitenkaan tarvitse, ellei suunnitelmissa ole vakavampaa maastoajoa.

Suurimmat saaret on yhdistetty toisiinsa merenalaisilla tunneleilla. Tunnelit rei’ittävät myös taajamia erottavia vuoria. Osa vanhemmista tunneleista on niin pieniä ja kapeita, että niistä mahtuu vain yksi auto kerrallaan. Pitkissä tunneleissa on vähän väliä levennyksiä, joihin vastaantulevaa autoa saa väistettyä. Väistämisvelvollisuus on osoitettu liikennemerkeille, mutta pääsääntöisesti voi sanoa, että se väistää, jonka puolella levennys on. Uudemmat tunnelit ovat kaksikaistaisia ja paremmin valaistuja.

Uusimmissa tunneleissa on tiemaksu, joka maksetaan lähimmällä huoltoasemalla. Vuokra-autolla ajaessa maksu hoituu automaattisesti ja lisätään laskulle.

Erityisen maisemalliset tiet on merkitty vihreillä kylteillä ja kukkasymbolilla

Ajellessa kannattaa pitää silmällä lampaita. Ne laiduntavat vapaana ja keskellä tietä saattaa yhtäkkiä olla lammas tai kokonainen lauma. Lampaat tuntuvat kyllä ymmärtävän liikenteen vaaran, sillä näemme tietä ylittävän lampaan katsovan ensin molempiin suuntiin, mutta tähän ei tietysti ajaessa luottaa.

Maisemiltaan erityisen hienot tiet on merkitty vihreillä tienviitoilla ja keltaisella kukkasymbolilla. Näitä merkkejä kannattaa seurata, sillä luvassa on aina erityisen komeita maisemia ja yleensä tien varrelta tai päästä löytyy geokätköjäkin.

Saarilla on kattava bussiverkosto, joten liikkuminen onnistuu ilman autoakin. Bussilla liikkuessa taajamien väliin jäävien geokätköjen hakeminen voi olla hankalaa ja muutenkin liikkuminen on sidottua bussien aikatauluihin. Bussilla liikkuessa kannattaa hankkia matkakortti, jolla saa matkustaa vapaasti busseilla ja lautoilla. Neljän päivän matkakortti maksaa vähän alle 70 euroa.

Kaikille saarille ei pääse tunnelia tai siltaa pitkin, mutta säännöllisesti liikennöivät lautat auttavat. Bussien ja saarten välillä liikennöivien lauttojen aikataulut ja hintatiedot löydät liikenteestä vastaavan Strandfaraskip Landsinsin sivuilta.

Edullisesti helikopterin kyytiin

Paikallinen lentoyhtiö Atlantic Airways liikennöi suurimpien taajamien ja saarten välillä valtion tukemaa helikopteriliikennettä. Helikopterit lentävät linjoja aikataulun mukaisesti ja liput maksavat vain muutamia kymppejä. Esimerkiksi kyyti Vágarin lentokentältä Tórshavniin maksaa alle 30 euroa! Lisätietoja helikopterien aikatauluista ja hinnoista löydät Atlantic Airwaysin kotisivuilta.

Miksi mennä?

 • Henkeäsalpaavat maisemat ja upean karu luonto
 • Mielenkiintoisia geokätköjä riittää
 • Matkustamisen sujuvuus ja helppous
 • Vuoristoiset vaellusreitit

Miten sinne pääsee?

Färsaarille on kätevintä lentää Kööpenhaminan kautta. SAS avasi maaliskuussa päivittäisen reitin Kööpenhaminasta Färsaarten ainoalle lentokentälle Vágariin. Samalla reitillä liikennöi kahdella päivittäisellä lennolla färsaarelainen lentoyhtiö Atlantic Airways. Vágarin lentokenttä sijaitsee tietä pitkin melkein 50 kilometrin päässä pääkaupunki Tórshavnista.

Ensimmäinen kosketus upeisiin maisemiin tulee jo laskeutuessa koneen kierrellessä vuorten välissä olevalle lentokentälle. Ensimmäiset lampaatkin saapuja näkee todennäköisesti lentokoneen ikkunasta, sillä niitä laiduntaa paljon heti lentokentän aitojen takana.

Färsaarille pääsee myös laivalla. Smyril Line -varustamon autolautta MS Norröna liikennöi Pohjois-Tanskan Hirtshalsista Färsaarten kautta Islantiin. Matka Färsaarille laivalla kestää noin 38 tuntia, eli laivalla pitää viettää kaksi yötä mennen tullen. Laivareitti tarjoaa mielenkiintoisen vaihtoehdon pysähtyä muutamaksi päiväksi Färsaarille matkalla Islantiin oman auton kanssa. Ilman omaa autoa liikkuessa lentäminen on nopeampaa ja halvempaa.

Linkkejä

Yksi kommentti artikkelille “Geokätköilyä Färsaarilla”

  Kommentointi suljettu

  Trackbacks and Pingbacks:

  1. Geokätköilyä Islannissa - Geokätköt.fi

   […] Laiva pysähtyy matkalla Färsaarilla, joka on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Lue aiempi juttumme Färsaarista. Ihan halpaa lystiä laivamatka ei ole, sesonkiaikaan auto ja hytti kahdelle hengelle maksaa […]