Toimiko gepsi tai älypuhelimen paikannus huonosti huhtikuussa? Syynä saattoi olla Yhdysvaltain ja sen liittolaisten sotilasoperaatiot Syyriassa.

Maanmittauslaitos kertoi tänään havainneensa voimakkkaita muutoksia GPS-signaalin vahvuudessa huhtikuussa. Varsinaisesti kyse oli sotilas- ja ammattikäytössä olevan salatun L2-signaalin voimistumisesta, mutta geokätköilijöiden käyttämissä laitteissa käytettävän L1-signaalin voimakkuus laski samalla.

L1-signaalin voimakkuus alkoi laskea perjantaina 13.4. ja alimmillaan se kävi sunnuntaina sekä maanantaina. Tiistaina signaalin voimakkuus alkoi palautua ja keskiviikkona 18.4. oltiin jo tavanomaisissa lukemissa. Geokätköilijöiden kannalta signaalin heikentyminen osui ikävästi viikonlopuksi, jolloin moni on ulkoilemassa geokätköjen perässä. GPS-paikannuksen toimintaa signaalin voimakkuuden laskeminen ei estä, mutta varsinkin hankalammissa paikoissa paikannuksen tarkkuus voi laskea. Eli jos geokätköt eivät tuntuneet löytyvän 13.-17.4., niin voit hyvällä omalla tunnolla laittaa DNF:si ainakin osittain GPS-paikannuksen epätarkkuuden piikkiin. 😉

Mitä ihmettä 13. – 17.4. sitten tapahtui? Lauantaina 14.4. Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska iskivät Syyrian kemiallisiin aseisiin liittyviä kohteita vastaan (Ylen uutinen). Iskun aikana sotilaskäytössä olevan L2-signaalin voimmakkuutta kasvatettiin merkittävästi. Tavoitteena oli todennäköisesti varmistaa GPS-paikannuksen mahdollisimman häiriötön toiminta sotatoimialueella. Esimerkiksi risteilyohjukset ja lentokoneista pudotettavat ns. tarkkuuspommit hyödyntävät GPS-paikannusta maalinsa löytämisessä.

Sotilaskäytön lisäksi L2-signaalia käyttävät ammattikäyttöön tarkoitetut GPS-laitteet, joita hyödynnetään esimerkiksi maanmittauksessa ja rakentamisessa. L2-signaalin voimistaminen hyödytti myös näiden laitteiden tarkkuutta.

Miksi L2-signaalin voimakkuuden nosto heikensi L1-signaalia?

GPS-satelliitit toimivat aurinkopaneelien voimalla. Kussakin satelliitissa on suuret aurinkopaneelit, joiden tuottamaa sähköä ne varastoivat akkuihin. Aurinkopaneeleista saatavan energian määrä on rajalllista eikä akkuihinkaan voi kovin paljoa sähköenergiaa varastoida. Todennäköisesti L1-signaalia on jouduttu väliaikaisesti heikentämään, jotta satelliittien energia on riittänyt voimakkaamman L2-signaalin tuottamiseen.

Vaikutus paikannustarkkuuteen todennäköisesti pieni

Signaalin heikentämisellä on todennäköisesti ollut vain vähäisiä vaikutuksia geokätköilijöiden paikannuksen tarkkuuteen. Moderneissa käsigepseissä ja älypuhelimissa käytetään GPS-signaalin rinnalla venäläistä GLONASS-signaalia, jonka avulla tarkempi paikannus onnistuu silloinkin kun GPS-signaalissa on häiriöitä. Signaalin heikentyminen on kuitenkin hyvä muistutus siitä, että kyse on pohjimmiltaan sotilasjärjestelmästä, jota Yhdysvallat kontrolloi omien intressiensä mukaan.

Linkkejä