Amerikan kirjeenvaihtajamme lähtivät katsomaan millaista geokätköily on auringonpaisteen osavaltiossa Floridassa. Erityisestä Miamin alue on pysynyt suomalaisten matkailijoiden suosiossa vuodesta toiseen ja lentoja on hyvin tarjolla.

Kuten muuallakin Yhdysvalloissa, on Floridassakin valtavan paljon kätköjä, joten siitä kätköjen löytäminen ei jää kiinni. Koko osavaltion alueella on yli 45 000 kätköä, eli melkein yhtä paljon kuin Suomessa, vaikka maantieteellisesti alue on noin puolet Suomen pinta-alasta. Virtuaalikätköjen ystävää ilahduttaa tieto siitä, että näitä Suomessa harvinaisia kätköjä on Floridassa vielä 127 kappaletta.

Floridan vanhin kätkö on GCFA Christmas Cache, joka on piilotettu joulupäivänä vuonna 2000. GCFA sijaitsee Collier-Seminolen luonnonpuistossa lähellä Naplesin kaupunkia.

Power traileja Floridassa on useita ja tiheimmillä alueilla ne menevät ristiin toistensa kanssa. Monet traileista ovat saavutettavissa autollakin ja traileilla voi halutessaan haastaa omia päivälöytöennätyksiään.

Floridan alueella on neljä geotouria. Näistä ehkä kiinnostavin on osavaltion luonnonpuistoja esittelevä Operation Recreation, johon kuuluu 69 kätköä ympäri osavaltiota. Etsimällä näistä neljäkymmentä saa itselleen geokolikon. Osavaltion luonnonpuistoissa on pääsymaksu ja geotouria hakevan kannattaa harkita vuosilipun (60$) hankkimista.

Runsauden pula

Floridan suuri kätkömäärä pakottaa suunnittelemaan kätköilyä etukäteen, jos aikoo liikkua yhden kaupungin ulkopuolella. Miamin noin tuhat kätköä vielä saa ladattua kerralla, mutta kaikkia osavaltion 45 000 kätköä ei helposti saa kerralla gepsiin. Ratkaisuna voi tehdä useita pocket queryjä itseä kiinnostavilta alueilta tai valikoida käsin kiinnostavia kätköjä laitteeseen. Jos löytöjen lukumäärän maksimointi ei ole tavoite, niin suosikkipisteitä kannattaa hyödyntää mielenkiintoisen kätköjoukon rajaamiseen.

img_5287

Kännykällä kätköily onnistuu helpommin suunnittelematta, mutta suomalaisen liittymän kanssa roaming-maksut tulevat kalliiksi. Kätköilyä varten kannattaa hankkia paikallinen prepaid-dataliittymä, jolla netin käyttö onnistuu edullisemmin. Prepaid-liittymiä saa helposti mm. kaupoista (esim. Publix, Walmart) ja suurista apteekeista (esim. CVS).

Nähtävää Floridassa riittää, eikä yhden lomareissun aikana kannata yrittääkään ehtiä kaikkiin kiinnostaviin paikkoihin.

Evergladesin rämealue

Evergladesin alligaattori

Evergladesin alligaattori

Unescon maailmanperintökohteeksikin nimitetty Evergladesin rämealue on ehdoton vierailukohde Floridan matkalla. Rämealue kattaa suuren osan Floridan niemimaan eteläkärjestä. Tutustuminen alueeseen onnistuu monissa luonnonpuistoissa, joista suurin on Evergladesin kansallispuisto. Alueen mangrovekasvillisuus kuhisee elämää ja puistovierailun aikana on mahdollisuus nähdä useita lintulajeja, alligaattoreita ja käärmeitä.

Suosittu Anhinga Trail on remontissa vielä lokakuun loppuun asti. Toinen suosittu tutustumispaikka on Shark Valleyn vierailukeskus. Keskuksen yhteydessä on 24 kilometrin pituinen asfaltoitu lenkki, jonka voi kävellä, pyöräillä (vuokrausmahdollisuus) tai istua turistijunan kyydissä. Lenkki johtaa keskellä rämealuetta sijaitsevalle näkötornille ja matkan varrella näkee lähes varmasti villejä alligaattoreita. Usein niitä loikoilee jopa kävelyreitillä. Lähistöllä on tarjolla myös vauhdikkaita rämeajeluita suokiitureilla, eli veneillä joissa vedessä olevan potkurin sijaan onkin suuri ilmaa työntävä potkuri.

Kätköjä Evergladesin alueella on maaston vaikeakulkuisuudesta ja luonnonpuistojen rajoituksista johtuen vain vähän. Kansallispuistossa kätköjä ei ole, mutta sinne johtavien teiden varsilta niitä löytyy.

Luonnon lisäksi kannatta tutustua Evergladesin alueella pitkään eläneiden intiaaniheimojen historiaan. Nykyisin intiaanit pyörittävät suuria kasinoita teiden varsilla, mutta museoista ja vierailukeskuksista saa käsityksen elämästä rämeellä ennen teiden rakentamista.

Yhdysvalloissa luonnonpuistoihin pääsemisestä joutuu maksamaan. Sisäänpääsy Evergladesin kansallispuistoon maksaa 20 dollaria autolta tai 8 dollaria jalankulkijalta/pyöräilijältä. Lippu on voimassa viikon ostohetkestä. Pienempiin osavaltion luonnonpuistoihin pääsy maksaa muutamasta dollarista kymmeneen dollariin puistosta riippuen.

Avaruusrannikko ja teemapuistot

Avaruussukkula Atlantis

Avaruussukkula Atlantis

Orlandon lähellä Cape Canaveralissa sijaitsee Nasan Kennedyn avaruuskeskus ja ilmavoimien tukikohta. Paikka on Yhdysvaltain avaruusohjelman keskus ja monet historialliset avaruuslennot ovat alkaneet täältä. Kennedyn avaruuskeskuksessa on vierailukeskus, jossa riittää tekemistä koko päiväksi. Keskuksessa pääsee tutustumaan avaruustutkimuksen historiaan ja tulevaisuuteen osin jopa huvipuistomaisessa ympäristössä.

Atlas V -raketin laukaisu

Atlas V -raketin laukaisu

Tällä hetkellä Yhdysvalloista ei lähde miehitettyjä avaruuslentoja, mutta satellitteja ja luotaimia laukaistaan lähes kuukausittain. Kannattaa tarkistaa avaruuskeskuksen sivuilta osuuko matkasi ajaksi rakettien laukaisuja. Raketin matkaanlähdön seuraaminen on unohtumaton elämys, joka jää varmasti mieleen.

Kätköjä avaruuskeskuksella tai sen välittömässä läheisyydessä ei ole, mutta lähiseudulla niitä on paljon. Cape Canaveralin eteläpuolella sijaitsevassa Cocoa Beachissä on kätköilijöitä kiinnostava kauppa. Space Coast Geocaching Store on harvoja geokätköilykauppoja, joilla on oikea kivijalkamyymälä. Kaupassa on hyvä valikoima kaikkea kätköilytavaraa. Kauppa on avoinna sopimuksesta.

Lasten kanssa liikkuvia ja lapsenmielisiä kiinnostaa Cape Canaveralin lähellä Orlandossa sijaitseva valtavan kokoinen Walt Disney World, johon kuuluu neljä elämyspuistoa, kaksi vesipuistoa, 34 hotellia, leirintäalue ja muita palveluita. Koko Disney Worldin kokemiseen saisi helposti kulumaan vaikka koko loman. Disney Worldin alueella on kuusi virtuaalikätköä.

Disney Worldin lähellä on Universal Studios -teemapuisto, jonka teemana ovat Universalin elokuvat ja tv-sarjat (esim. Harry Potter, Jurassic Park). Varttuneemmille lapsille ja aikuisille Universalin puisto voi olla teemaltaan kiinnostavampi, vaikka molemmista löytyy paljon tekemistä kaiken ikäisille. Universalin teemapuistossa on yksi virtuaalikätkö.

Halpaa lystiä teemapuistoissa käynti ei ole. Kennedyn avaruuskeskuksen perusliput maksavat 50 dollaria. Disney Worldin ja Universalin päiväliput yhteen puistoon maksavat reilut 100 dollaria. Useamman päivän lipuissa päivähinta on edullisempi ja tarjolla on yhdistelmälippuja eri puistoihin.

Jos koko matkaseurueesi ei ole innostunut geokätköilystä, voivat teemapuistot tarjota hyvän vaihtoehdon päiviksi, jolloin olet itse tahkomassa lähialueen power traileja ja muita kätköjä.

Overseas Highway

Overseas Highway (US1) Miamista Key Westiin tarjoaa hienon road tripin. Tie kulkee 200 kilometrin matkan pieniä Florida Keys -saaria pitkin kohti saariketjun päässä sijaitsevaa Key Westin kaupunkia.

Key Westin keskusta

Overseas Highway on rakennettu osittain saaret aiemmin yhdistäneen hurrikaanin tuhoaman rautatien paikalle, ja jälkiä rautatiestä on edelleen näkyvissä. Matkan varrella on 42 siltaa, joista pisin on yli kymmenen kilometrin pituinen.

Tien varrella on paljon hienoihin paikkoihin sijoitettuja kätköjä, joten matkan tekoon kannattaa varata hyvin aikaa. Suosittelemme yöpymään Key Westissä tai sen läheisyydessä, jolloin molempina päivinä jää hyvin aikaa kätköjen hakemiseen ja muihin pysähdyksiin. Muista maistaa matkalla herkullista limettipiirakkaa (Key lime pie)!

Overseas highway on kaksikaistainen tie ja ruuhkautuu välillä. Jos tie ei tunnu vetävän, kannattaa ruuhkassa seisomisen sijaan kääntyä sivuteille katsomaan mitä mielenkiintoista lähimmältä saarelta löytyy.

Florida-kertomuksen seuraava osa julkaistaan ensi viikolla. Siinä kerromme mm. autoilusta Floridassa ja päiväretkimahdollisuuksista.