Kävimme testaamassa Nauha-Anhavan power trailia Kuusankoskella. Retkikuntamme testireissu ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan, sillä sää toi lisähaastetta etenemiseen.

Nauha-Anhavan power trail sijaitsee Iitin ja Kouvolan alueella. Itse trailissa geokätköjä on 69 kappaletta, mutta matkalle osuu muutama sarjaan kuulumaton kätkö, joten yhteensä samalla lenkillä voi hakea reilut 70 kätköä. Power trailin ovat tehneet kuusenpallo2, vkkvl, missävallu, eukka ja Madcook111.

Pituutta koko kierroksella on 18 kilometriä. Hyviä aloituspaikkoja ovat esimerkiksi Anhavan maja reitin länsipäässä tai Kuusankosken urheilupuisto itäpäässä. Reitti on mahdollista kiertää kahdessa erikokoisessa osassa, sillä reilun kahden kilometrin pituinen lenkkipolku yhdistää lenkin pohjois- ja eteläosan kätköjen #26 ja #49 välillä. Lenkeistä lyhyempi (itäinen) on pituudeltaan noin seitsemän kilometriä ja läntinen 12,7 kilometriä. Jos itäiselle lenkille lähtee urheilupuistolta, niin siirtymä sieltä lenkille tuo lisämatkaa 1,7 kilometriä suuntaansa.

Reipasta power trail -retkeä oli suunniteltu muutama viikko. Marraskuun alussa satanut paksu lumikerros meinasi jo siirtää suunnitelmat myöhemmmäksi, mutta sään lämmettyä alkoi näyttää siltä, että vielä ehtisi trailille ennen lumien tuloa. Edellisenä viikonloppuna traililla kävikin geokätköilijöitä ja retkikuntamme päätti lähteä matkaan, jos lunta ei tule viikon aikana lisää. Vielä perjantaina lumipeitteen paksuus tarkistettiin Forecan kartasta ja kaikki näytti hyvältä, kun Kouvolan seudulle ilmoitettiin vain 3 cm hanki. Yöksi oli luvattu vesi-/räntäsadetta, mutta päivän valjettua kelin ennustettiin parantuvan. Ei mikään paras geokätköilysää, mutta huonommassakin on menty.

Marraskuussa valoa on rajatusti, ja jos tahtoo liikkua päivänvalossa on pakko lähteä aikaisin liikkeelle. Lähdimme ajamaan Vantaalta Kuusankoskea kohti kello kahdeksan. Alkumatka meni pienessä sateessa, mutta Lapinjärven kohdalla huomio alkaa kiinnittyä tienpientareiden valkoisuuteen. Hetken kuluttua navigaattori piippaa ilmoittaakseen Liikenneviraston huonon ajokelin varoituksesta seuraavalla 20 kilometrillä. Lumimäärä lisääntyykin selvästi ja pohjoisen kaistaa ei ole edes ehditty aurata vielä. Yöllinen vesi-/räntäsade onkin tullut lumena ja Kouvolan seudulla on melkein kymmenen sentin lumikerros!

Tässä vaiheessa alkaa vähän arveluttamaan, että olikohan tämä nyt hyvä idea. Päätämme kuitenkin käydä katsomassa miltä trailin alku näyttää. Ajamme Anhavan majalle ja ensimmäisenä huomio kiinnittyy melkein täyteen parkkipaikkaan. Joko hiihtäjät ovat löytäneet Nauha-Anhavan reitille? Kyse on kuitenkin jonkin majalla järjestettävän tapahtuman valmisteluista. Itse reitti on koskematon, hangessa ei ole jäljen jälkeä. Lämpötila on noussut plussalle ja lumi on hyvin märkää. Lähdemme kokeilemaan miten raskasta eteneminen on.

Lumen paksuus reitillä vaihtelee, mutta pääasiassa kulkeminen sujuu hyvin, vaikka raskas lumi tuokin lisävastusta jokaiseen askeleeseen. Varsinkin ylämäessä ylimääräinen vastus tuntuu jaloissa, mutta liikkumaanhan tänne tultiinkin.

Sarjan kätköt ovat mukavan vaihtelevia toteutustavoiltaan ja purkeiltaan. Mitään hankalia toteutuksia reitillä ei kuitenkaan ole, eikä erityisiä apuvälineitä tarvita. Iso osa kätköistä on merkitty ei-talvilöydettäviksi ja piilot ovatkin sellaisia, että vähän paksumpi hanki ne peittäisi. Nyt meillä käy kuitenkin tuuri ja löydämme kaikki etsimämme kätköt.

Power trailin kuvauksessa mainitaan mahdollisuus hakea sarjan kätköjä hiihtäenkin, mutta ainakaan itse emme tänne suksien kanssa lähtisi. Suurin osa sarjan kätköistä on sen verran sivussa latupohjasta, että suksien kanssa taiteilu olisi pidemmän päälle ärsyttävää. Yksittäisen kätkön sieltä täältä toki voisi hiihtäen poimia.

Kierrämme kätköjä numerojärjestyksessä vastapäivään ja 5,5 kilometrin jälkeen tulee ratkaisun paikka. Lähdemmekö kiertämään koko polun vai oikaisemmeko yhdyspolkua pitkin Nauhan majalle. Lumen tuoma lisävastus tuntuu jo sen verran jaloissa ja sadekuurot motivaatiossa, että päätämme oikaista. Näin pääsemme takaisin autolle vielä valoisaan aikaan. 2,2 kilometrin siirtymä Nauhan majalle menee todella nopeasti kun kätköille ei tarvitse pysähtyä.

Nauhan majalla olisi laavu, mutta ilma on sen verran kylmä ettei tee mieli pysähtyä syömään. Syömme eväitä vauhdissa ja jatkamme matkaa. Majan lähellä näemme ainoan reitillä meidän lisäksi näkyneen ihmisen, kun koiranulkoiluttaja lähestyy majaa urheilukentän suunnasta. Muuten saamme kulkea metsässä yksinämme ja tehdä omat polkumme.

Kierroksen pohjoispää tuntuu eteläpuolta tasaisemmalta maastolta ja matka sujuu hyvin. Pari kertaa meinaamme kävellä kätköstä ohi kun emme huomaa tarkkailla etäisyyttä, eikä gepsin läheisyyshälytys piippaa. Power trailin rytmin oppii kuitenkin nopeasti ja pikku hiljaa alkaa jo katsoa, että tuossa kivellä on varmaan seuraava ilman gepsin vilkaisua.

Reitin varrelle sattuu muutama sadekuuro, mutta äänimaailma on sateinen koko matkan. Lämpötila on noussut plussan puolelle ja yöllä satanut lumi sulaa vauhdilla valuen puista vetenä. Latupohjalla kävellessä se ei haittaa, mutta kätköillä käydessä saa vedet niskaansa ja kätköjä joutuu suojelemaan valuvalta vedeltä.

Valoisa aika tulee käytettyä hyvin ja saavumme autolle vähän kolmen jälkeen, eli sopivasti ennen auringonlaskua. Sää ei meitä tällä kertaa suosinut, mutta kostean lumisessa metsässä saatiin ainakin geokätköillä rauhassa ja raitista ilmaa riitti. Kesäisemmällä säällä olisi ollut mukava kiertää koko kierros, mutta nyt itäpään lenkki jäi toiseen kertaan. Päivän löytösaldoksi tuli noin 50 geokätköä.

Parempien lumien tultua reitti muuttuu laduksi, mutta suosittelemme Nauha-Anhavan kierrosta keväälle, jos et ole siellä vielä käynyt!